NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 11-jul
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • ponedeljek 13-jul
 • Gorenjska muzejsko-planinska transverzala

 • sreda 15-jul
 • Henganje v Tivoliju

 • petek 17-jul
 • Grafika na žlico

 • nedelja 19-jul
 • Nedeljski bolšji trg - sejem starin

 • torek 21-jul
 • Trije spomini: Med Hajfo, Alepom in Ljubljano

 • četrtek 23-jul
 • Sončna delavnica

 • petek 24-jul
 • Poletje v Radol'c

 • sobota 25-jul
 • Poletni oddih: Ostani v srcu

 • nedelja 26-jul
 • Javno vodstvo po razstavi Videnje 20/20: Skupnost

 • torek 28-jul
 • Torkove igrarije z Lutkovnim gledališčem Velenje

 • sreda 29-jul
 • Milonga MCC

 • petek 31-jul
 • Poletno počitniško varstvo: Od paža do viteza

 • nedelja 02-avg
 • Svetovna serija v odbojki na mivki

 • torek 04-avg
 • Torkove igrarije z Muzejem Velenje

 • četrtek 06-avg
 • Morske pošasti

 • sobota 08-avg
 • Rudarski tek 2020

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Kdaj je človek zasvojen s seksualnostjo?   
  sreda, 8. november 2006 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Peter Topić v novi Vivi www.viva.si

  NE GRE ZA KOLIČINO, AMPAK ZA VZOREC
  Najpomembnejše v mojem življenju je postalo čakanje na seks z Alešem. Kompulzivna potreba, ki sem jo začutila ob misli na seks z njim, je bila pomembnejša kot vse drugo, bila je celo pomembnejša od skrbi za hčer, ki je zame najpomembnejša oseba na svetu. Kar sem hotela storiti in kar sem storila v resnici, ni bilo isto … Odšla sem k njemu in mu povedala, da njegovega vedenja ne bom več prenašala. Če je obstajala najmanjša možnost za seks, sem kljub vsemu ostala in upala na seks.

  Najin seks je bil brez čustev, česar me je bilo groza, a sem kljub temu ostala. Ko sva se z Alešem razšla, sem imela veliko zaporednih avantur, po katerih sem se počutila prazno in osamljeno. Vzorec je bil takle: srečala sem moškega, ki me je privlačil. Takoj sva začela hoditi. Če že nisva takoj šla v posteljo, sva o tem govorila, razmišljala o seksu ali ga načrtovala. Vso energijo sem usmerila v seks. Ljudi, s katerimi sem seksala, v resnici nisem poznala, pravzaprav mi je bilo vseeno. Samo hodila sem še od enega k drugemu, nato k naslednjemu in si ves čas lagala.

  Sara je bila - kot toliko drugih - nazadnje prisiljena nekaj ukreniti glede svoje zasvojenosti s seksualnostjo. Za spremembo se je odločila, ko se je zavedla, da zanemarja pomembna življenjska področja, kot so družina, prijatelji, delo, nadarjenost in vrednote, kar je zanesljiv znak zasvojenosti.

  Več znakov

  Eno samo znamenje še ne pomeni, da gre za seksualno zasvojenost. To običajno potrdi več znakov, ki se pojavljajo hkrati in združeni oblikujejo vzorec, ki razkrije bolezen. Včasih se ljudje osredotočijo na specifično vedenje. Novinarji pogosto sprašujejo: "S koliko ljudmi moraš seksati, da postaneš zasvojen s seksualnostjo?" Vprašanje je podobno tistemu, koliko kozarcev je treba spiti, da postaneš alkoholik, ali kolikokrat je treba staviti, da postaneš hazarder. Ne gre za količino, marveč za vzorec. Pitje alkohola preneha biti družaben dogodek, ampak postane problematično in se razvije v zasvojenost takrat, ko neobvladljivo vedenje postane življenjsko pravilo. Enako velja za seksualno zasvojenost.

  Seks kot omama

  Ukvarjanje s seksualnostjo postane za zasvojene nekakšen anestetik. Obsedenost in sanjarjenje postaneta strategiji za preživetje. Načrtovanje, razmišljanje, spletkarjenje in iskanje priložnosti postanejo način, kako preživeti dan. Obsedenost postane dejavnik, ki prevladuje v svetu zasvojenega, cilj pa postane sproščanje napetosti. Zdravniki uporabljajo izraz acting out, ki pomeni, da zasvojeni sprosti napetost in omili občutke tesnobe z iskanjem seksualne sprostitve. Acting out ali izživljanje lahko pomeni začetek nove avanture, kompulzivno masturbiranje v avtu ali razkazovanje (ekshibicionizem). Zasvojeni išče vrhunec, ki začasno izbriše vse težave ter zmanjša strah in tesnobnost.

  Težko prepoznavanje

  Prepoznavanje seksualne zasvojenosti kot bolezni otežujejo številne ovire. V naši družbi je težko iskreno in resno govoriti o spolnosti, ne da bi ljudje iz tega delali senzacijo, se norčevali ali kako drugače poskušali zmanjšati pomembnost pogovora. Strah nas je, kaj bi se zgodilo, če del prebivalstva ne bi mogel nadzorovati svojega spolnega vedenja. Najpomembnejše verjetno ostaja naše trdovratno prepričanje, da je spolnost vedno stvar izbire in samoobvladovanja. Na naše sprejemanje zasvojenosti s seksualnostjo vplivajo tudi seksizem in seksualni stereotipi, prav kulturni stereotipi pa nam pogosto zastirajo razumevanje ljudi v hudih težavah.

  Drogo nosimo v sebi

  Ljudje se sprašujejo, kako lahko seksualno vedenje postane zasvojenost, saj ni kot alkohol ali druga mamila, ki jih je treba zaužiti. Na enako vprašanje so strokovnjaki naleteli že pri kompulzivnem hazardiranju in kompulzivnem prenajedanju. Spoznali so, da se zasvojenska obsedenost lahko razvije v zvezi z vsem, kar povzroči značilno spremembo razpoloženja. Do tega lahko privede tolaženje s hrano, dražljaji pri hazardiranju ali vzburjenost pri zapeljevanju. Pri zasvojenosti s seksualnostjo je najbolj uničujoče prav dejstvo, da zalogo droge nosimo dobesedno v sebi. Poleg vnašanja kemičnih snovi, kot so alkohol in mamila, se lahko omamimo tudi z lastnimi možganskimi kemikalijami. Dolgotrajna raba alkohola spreminja kemične reakcije v možganih, dokler spremenjeno stanje zavesti ne postane potreba, brez katere se človek ne počuti "normalno". Postavljanje diagnoze in zdravljenje seksualne zasvojenosti je še posebno težko, ker zasvojeni lahko spremeni svoje stanje zavesti preprosto že s tem, da sanjari. Zasvojeni lahko v tej omami preživijo dneve in dneve.
  Govoriti o tem, da lahko odvisnost obstaja samo takrat, ko gre za vnos zunanjih kemičnih snovi v telo, je zanikanje realnosti osebe, ki je zasvojena s seksualnostjo. Tako zgrešeno dojemanje tudi ne upošteva, da nastaja vse več znanstvene literature s tega področja.

  Povezana z drugimi zasvojenostmi

  Zdravljenim alkoholikom se pogosto dogaja, da se njihovo seksualno vedenje dramatično stopnjuje. Ugotovijo celo, da so prejšnje pretiravanje v seksu racionalizirali in opravičevali kot posledico alkoholizma. Ko prenehajo piti, se neobvladljivo seksualno vedenje ne le nadaljuje, ampak se celo stopnjuje.

  Ljudje z dvojno zasvojenostjo, na primer kemično in seksualno, pogosto osuplo opažajo, da je laže opustiti zlorabo kemičnih snovi, kot pa okrevati od seksualne zasvojenosti. Navajajo več dejavnikov, ki pojasnjujejo, zakaj je tako. Zasvojeni s seksualnostjo se običajno začnejo kompulzivno vesti že zelo zgodaj. Tako tridesetletni zasvojenec, ki je začel zlorabljati kemične snovi pri sedemnajstih letih, svoje težave morda že od petega leta naprej rešuje z zlorabo seksa. Naslednje pomembno dejstvo je, da v nasprotju z alkoholikom, ki se alkoholu lahko izogne, zasvojeni s seksualnostjo svojo drogo vedno nosi v sebi. Cena za to, da se lahko omamljaš s kemikalijami lastnih možganov, je znatno težje okrevanje. Obstajajo tudi ljudje, ki jim togost védenja o alkoholizmu preprečuje razumeti druge zasvojenosti. Žalostna resnica pa je, da so vzorci dvojnih zasvojenosti obstajali že od začetkov ustanovitve Anonimnih alkoholikov, kar je dobitnica Pulitzerjeve nagrade, Nan Robertson, podrobno opisala v knjigi Getting Better: Inside Alcoholics Anonymous. Toda dvojne zasvojenosti niso omejene samo na kombinacijo seksualne in kemične zasvojenosti. Opozorili smo že na vlogo motenj hranjenja, deloholizem in druga zasvojenska vedenja. Po raziskavi dr. Carnesa je bilo zasvojenih izključno s seksualnostjo manj kot 17 odstotkov, v kombinaciji s seksualno zasvojenostjo pa so se pojavljale še naslednje zasvojenosti:

  odvisnost od kemičnih snovi 42 %
  motnje hranjenja 38 %
  Deloholizem 28 %
  Kompulzivno trošenje denarja 26 %
  Kompulzivno hazardiranje 5 %

  Ena najbolj uničujočih

  Čeprav so znaki seksualne zasvojenosti povsod okrog nas, se še vedno pretvarjamo, da ne obstaja in ni resnična. Razumemo lahko, da so alkoholiki in ljudje, ki si uničujejo življenje s hazardom ali hrano, bolni, toda tega ne moremo povezati s seksom. Nekateri prepoznavajo težavo, vendar oklevajo pri opredelitvi, da gre za zasvojenost. Izbirajo besede, kot so kompulzivna ali pretirana seksualnost, hkrati pa kompulzivno hazardiranje brez težav označijo za zasvojenost. Zgodbe zasvojenih, ki so se odločili za zdravljenje, postavljajo boleča vprašanja o javni morali, cerkvenih običajih in družinskem življenju. Razkrivajo se posledice spolne zlorabe otrok, disfunkcionalnih družinskih razmer in obremenjenosti z več hkratnimi zasvojenostmi (multiple addictions). Zasvojenost s seksualnostjo je ena od najbolj uničujočih. Tudi tisti, ki priznavajo obstoj zasvojenosti s seksualnostjo, lahko še vedno zanikajo njene posledice. Takšno je, denimo, ugovarjanje, da "odvisnost od seksa sicer obstaja, vendar je skrajno redka". Za strokovnjake s takšnim mnenjem je najtežje vprašanje, kako pojasnjujejo naraščanje števila skupin za pomoč zasvojenim s seksualnostjo, ki delujejo po načelu dvanajstih korakov. Te skupine se ne oglašujejo, svoje člane pridobivajo z napotilom pristojnih služb in terapevtov ali pa se informacije širijo od ust do ust.

  Zanikanje trpljenja

  Kot smo spoznali pri alkoholizmu, je pijanca, ki je tako rekoč popolnoma propadel, enostavno prepoznati. Mnogim, katerih življenje je zaradi alkoholizma popolna zmeda, pa v javnosti nekako uspeva vzdrževati zunanjo podobo. Na zunaj so stvari lahko videti v redu ali celo čudovite. Enako velja za seksualno zasvojenost. Dokler ne razumemo, kako skrita je lahko tovrstna zasvojenost, a kljub vsemu raste, bomo nanjo gledali kot na redko bolezen, ki prizadene druge ljudi, ne nas ali ljudi, ki jih poznamo in ljubimo. Izjava, da je seksualna zasvojenost morda zelo razširjena bolezen, ki pa nima resnih posledic, je še ena od oblik zanikanja. Najpogostejša šala na račun seksualne zasvojenosti je: "Če že moram biti zasvojen, sem še najraje zasvojen s seksom!" Ljudje menijo, da jim pretirana spolna dejavnost ne more škoditi. Posledice zasvojenosti s seksom, kot so samomori, neželene nosečnosti, razpad družin, nasilje, ogromni stroški zdravljenja in zloraba otrok - vse to lahko zanikamo. Toda ko resnično razumemo rasizem, obsedenost z mladostjo in seksizem, nekatere šale nehajo biti smešne. Postanejo odraz družbenega zanikanja in skupinskega ignoriranja človeškega trpljenja. Kot je dejal Nietzsche, dajemo stvarem moč takrat, ko zanikamo njihov obstoj. Zato je pomembno, da nadaljujemo z raziskovanjem te zasvojenosti.

  Peter Topić

  Vir: Povzeto po knjigi Ne recite temu ljubezen (Don't Call It Love) dr. Patricka Carnesa.

  V naslednji številki Vive boste lahko prebrali več o enajstih vedenjskih tipih in o nemoči zasvojenih s seksualnostjo (Nemoč: enajst vedenjskih tipov).

  Zasvojeni lahko v omami preživijo dneve in dneve.

  Zasvojeni išče vrhunec, ki začasno izbriše vse težave ter zmanjša strah in tesnobnost.

  Vsa vprašanja v zvezi s seksualno zasvojenostjo lahko pošljete na elektronski naslov seksualnazasvojensot@email.si.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.viva.si
 • seksualnazasvojensot@em...
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Ljubezen in spolnost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/2006110422103474

  No trackback comments for this entry.
  Kdaj je človek zasvojen s seksualnostjo? | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,53 seconds