NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 05-jul
 • Nedeljski bolšji trg - sejem starin

 • torek 07-jul
 • Odprtje Bralnice: Sonce in sončice po vsem svetu

 • četrtek 09-jul
 • Bralnica: Predstavitev literarne revije Sejalec

 • sobota 11-jul
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • ponedeljek 13-jul
 • Gorenjska muzejsko-planinska transverzala

 • sreda 15-jul
 • Henganje v Tivoliju

 • petek 17-jul
 • Grafika na žlico

 • nedelja 19-jul
 • Nedeljski bolšji trg - sejem starin

 • torek 21-jul
 • Trije spomini: Med Hajfo, Alepom in Ljubljano

 • četrtek 23-jul
 • Sončna delavnica

 • petek 24-jul
 • Poletje v Radol'c

 • sobota 25-jul
 • Poletni oddih: Ostani v srcu

 • nedelja 26-jul
 • Javno vodstvo po razstavi Videnje 20/20: Skupnost

 • torek 28-jul
 • Torkove igrarije z Lutkovnim gledališčem Velenje

 • sreda 29-jul
 • Milonga MCC

 • petek 31-jul
 • Poletno počitniško varstvo: Od paža do viteza

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Konec reinkarnacij človeštva   
  nedelja, 30. april 2006 @ 05:17 CEST
  Uporabnik: aurigo

  Ob trendu napovedujočih prerokb, kakor jih zasledimo od proameriških avtorjev, v primeru Fu kuyame in njegove knjige Konec zgodovine ali Huntingtonove knjige Spopad civilizacij, ki bi jo lahko pomensko prevedli tudi v Smrt civilizacij, so ideje ali tudi paradigme, ki jih izpostavljajo navedeni avtorji, včasih povsem nekritične ali vsaj v nekaterih sklopih. Na oltar izpostavijo (zahodne) ideje, ki so za človeštvo šokantne, in to v slogu: to je edina resnica, ki vam je na voljo. Koliko zaslužijo s temi idejami, je druga stvar.

  Te ideje trenutno spominjajo na »refomatorske« ideje, le to je dobro in nič drugega. Le tako in v to smer se vrti mlinsko kolo. In nič drugače. Vštric z vsemi temi prepričevanji ubogega modernega človeka stopajo mediji, ki v vsakodnevnem opozarjanju nase in kovanju dobička za svoje lastnike, družbene mogotce ali tekoče vlade, ponujajo senzualistične naslove s povsem plehko vsebino ali vsebino, ki je povsem negativistična (opis nesreč in ostalega). Mere dobrega okusa so prešle že vse meje.

  Povrnimo se naslovu naše teme Konec reinkarnacije človeštva, ki bi lahko sodila ob bok vsem prejšnjim temam. Sama vsebina te teme je prišla na moj um povsem slučajno, kot nekakšen historičen prikaz zgodovine človeštva, religij in verovanj človeka v tej moderni družbi. Če primerjamo to stvar s Huntingtonovim konfliktom med islamom in krščanstvom ali zahodno civilizacijo, ki ga lahko opredelimo o vsiljevanju verskih čustev (standardov in norm obnašanja verskega) s strani muslimanov zahodni družbi ter nasproti t.i. blagovni modernizaciji in prostemu pretoku storitev ter človekovih pravic, ki jih zagovarja zahodna krščanska družba, je očem zakrito precej resnice. Zahod zagovarja prost prehod denarja, storitev, blaga skupaj z obrestmi, vendar zanika prost pretok ljudi. Po drugi strani je muslimanski svet usmerjen v neko tradicionalistično družbo, ki sloni na družinski povezanosti, ki pa v svojem sistemu ne pozna denarnih obresti. In prav te denarne obresti so kaveljc te zemlje. Tudi razmerij in odvisnosti med razvitim in nerazvitim svetom, med revnimi in bogatimi. Verjetno si že mislite, le kaj ta tukaj plete in kaj ima veze tukaj z naslovom pričakovane teme. Ja, karma je lahko nekaj takšnega kakor obresti. Rastejo in rastejo in se nikakor ne zmanjšajo. Sedaj skorajda že pišem v stilu, kakor vsi ti reformatorji.

  A pojdimo od začetka ali od konca, kar je vse-eno. Po religijah. Animizem. Totemizem. Indijske religije. Budizem. Krščanstvo. Islam. Kako sta se skozi zgodovino človeštva, ali vam na ljubo civilizacije, razvijala vera do boga in odnos ter pojmovanje človeške reinkarnacije. Ta razvoj ima na koncu tudi neko notranjo logiko, ki je povezana predvsem z omejitvami družbenega oziroma človeškega konteksta. Tukaj ne bom opisoval, kaj vse je skozi ta zgodovinski razvoj civilizacij izgubljal človek ali posameznik.

  Lahko bi celo dejal ali postavil hipotezo, bolj ko je človek razvijal svojo civilizacijo, premosorazmerno s tem je veroval v boga, različna božanstva. Bolj, ko je odvisen od narave, več ima bogov. In obratno, manj ko je človek odvisen od narave, vse bolj pa je odvisen od dosežkov civilizacije, manj ima bogov, vse dokler več ne potrebuje boga.
  Nekako takole se zavrti ta zgodovina človeškega verovanja v božanstva ali boga. Animizem, šamanizem in totemizem pozna več vrst bogov. Njihova razlaga je odvisna predvsem od plemenskega statusa v svetu. Napredne civilizacije ta posamična krajevna božanstva že zreducirajo na velike bogove in včasih še na stranska božanstva. Indijska religija. Egipčanska religija. Babilonska religija. Iranska religija. Majevska religija. Azteška religija. Vse do časa Izraela, ko se začne razvijati monoteistična religija (verovanje v enega boga), iz katere sta vzšli dve veliki religiji, krščanstvo in kasneje islam.

  Z moderno dobo se vzpostavita še dve verovanji. Prva je ateizem ali samozadostnost modernega človeka, ki zanika na splošno obstoj boga. Potem imamo še nekakšne novodobne »sekte«, kot je npr. scientizem, ki nekaj blebeta o bogu z novodobnimi modernimi prijemi marketinga. Ko natančno preučuješ te vzpone in padce religij, opaziš, da je to en kompot ali komplot novo nastalega iz poprejšnjih verovanj. Posameznik je v tem časovnem cirkusu izgubil le svojo iniciacijo in njen pomen.

  Kako in kaj z reinkarancijo? Imate izbiro od novodobnega krščanstva, ki je reinkarancijo ukinilo, vse do najnovejših knjig ali priročnikov new agevske dobe, v katerih osebe skozi reinkarnacije na Zemlji nastopajo preko nekakšnih (njihovih) belolasih učiteljev iz drugih vesolij. Največ od te teme in zelenega zaslužka imajo od takšnega pisanja kakšni ameriški pisci, po možnosti »psihoterapevti z izkušnjo«, ki pa privedejo kakšnega bralca, ki se preveč oddalji od trenutne družbene realnosti, v psihične težave ali na psihiatrijo.

  Vendar sedaj resno. Če enako povzamemo časovno primerjavo pojma reinkarnacije z razvojem verstev in religij, lahko opazimo, da ima pojmovanje prav podoben razvoj. V animizmu in totemizmu se veruje, da se človeška duša po smrti lahko preseli v živalsko. Dopušča prehode iz ene v drugo smer. Tudi v duhove.

  Potem se začne indijska religija (recimo brahmanizem), ki izdela celovit sistem reinkarnacije duše. Nekako sistem reinkarnacije na koncu služi tudi samemu obstoječemu tu-zemeljskemu sistemu. Iz te veje se nekako razvije budizem. Reinkarnacije človeka se lahko odvrtijo v šestih delih kolesa življenja v samsari. Pekel, svet duhov, svet živali, svet polbogov, svet bogov in svet človeka, ki je najboljša možna dana možnost. Vendar budizem dopušča tudi človekovo odrešitev ali popolno razsvetljenje.

  Sočasno ob Budovem učenju se je v Indiji razvijala tudi ena druga smer reinkarnacij. Razvil jo je jogin Maskarin (Makkhali) Gosala. To je strogo fatalistična teorija reinkarnacij, zajeta v besedi: niyati ali usoda. Človekov napor je zaman. Ni karme, ker ni vzroka, prečiščena bitja so prečiščena bitja, ker so prečiščena brez vzora in motiva. Vzrokov ni, ni motiva za pokvarjenost biti in pokvarjena so brez vzroka in motiva. Vsa bitja, vsi individuumi, vse žive stvari so brez volje, brez sile, brez energije, njihovo gibanje vsiljuje moč usode, okoliščin, samim stanjem stvari. Vsa bitja morajo iti skozi svoj ciklus za čas od 8.400.000 mahakalp, da bi na koncu odrešitev prišla spontano, brez napora. Odrešitev ni možna, dokler ne pride čas, človek se vedno na novo reinkarnira v trpljenje. V stilu, da je vse brezsmiselno človekovo početje.

  Nekakšno vmesno stopnjo predstavljajo dokaj sodobna verovanja, ki izhajajo iz vzhoda ter pravijo, da realizirani človek ne more več pasti. Običajno naj ne bi več padel na nižjo stopnjo, kakor je človek. Razen izjem, da je recimo kot človek izkoristil svoje nadnaravne moči v slabe namene.

  Proti koncu imamo še krščanstvo in islam. V nadaljevanju verstev ti dve religiji zaradi nadzora človeka ukineta reinkarnacijo ter zreducirata verovanje in uvedeta dualizem. Obstaja samo to življenje in nobeno drugo življenje. Reinkarnacije duše ni. Poleg tega življenja človeka bo obstajalo samo še posmrtno življenje, ki gre v neskončnost, ko pride čas (odrešenik) in takrat se ljudje razdelijo v tri smeri: nebesa, vice in pekel. Če boš priden, boš šel v nebesa, če pa poreden, v pekel. Če boš priden, te bodo hranile in opijanjale na rajskem vrtu device, če boš poreden, boš večno gorel v peklu. Pridemo do nekakšne stopnje v tuzemnem življenju, ki jo je recimo vzpostavil indijski brahmanizem.

  No pol pa smo že kmalu pri koncu, ko imamo recimo še (materialistični potrošniški) ateizem, ki pravi, da si edinkrat na tej ljubi Zemljici, zato jo je potrebno popolnoma izcuzati. In vsaka minuta tvojega življenja je neprecenljiva za izkoristek potrošništva in zabave. In za nič drugega.

  To je bil hiter pregled razvoja paradigem religije in reinkarnacije v modernem stilu sodobnega človeka. Kot vidite, ima vse svojo zakonitost v časovnem zaporedju dogodkov. Vi sami se lahko odločite, v kaj boste verovali in v kaj se boste reinkarnirali. V miš, purana, kravo, boga, lačnega duha. V pekel ali nebesa. Morda v človeka, če bo še Zemljica obstajala. Ali pa v nič.

  Ali imamo na voljo srednjo pot?

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Več od avtorja aurigo
 • Več s področja * Duhovna rast

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20060323183403890

  No trackback comments for this entry.
  Konec reinkarnacij človeštva | 11 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Konec reinkarnacij človeštva

  Prispeval/a: pič dne nedelja, 30. april 2006 @ 07:10 CEST
  Dragi moj prijatelj Aurigo,

  ti praviš, da naj se sami odločimo, v kaj boste verovali in v kaj se boste reinkarnirali. V miš, purana, kravo, boga, lačnega duha. V pekel ali nebesa. Morda v človeka, če bo še Zemljica obstajala. Ali pa v nič.

  Veš kaj dragi Aurigo, jaz sem bil še pred kratkim svetlolasa Marliyn, vendar se je moja življenjska zgodba žalostno končala. Zaradi njene živalske narave, ki je krepila mojo nadutost, sem se moral reinkarnirati, sleči hollywoodske cape, ki jih je ta babnica uporabila pri osvojitvi Arturja Millerja, pa pri tistem Romunu, ki jo je slikaril, slačil in fotografiral, pa tiste cape, ki jih je uporabila, ko je zapeljevala Normana Mailerja, ki je revež uporabil vse svoje spretnosti, da se je dokopal do nje. Veš ona je delala samo škandale tistim zasirjenim ljubimcem. Enostavno naveličal sem se je in sem postal moški.

  Rekli mi boste kako si se reikarniral. Nekega poznega popoldneva me je strašansko bolel trebuh, grlo so mi dušili ihtavi izbruhi.
  In jaz sem se reikarniral. Bila je mučna izkušnja. Evo me tukaj, moški sem, dedec od fare. Reinkarnacija je uspela. Vanjo se je skril moralni brezhibnež. Našel sem neko spodobno bivališče, kjer sem se namestil in sedaj prebiram Heideggrove egzistenciale in nihče ni opazil prav nobene človeške stiske pri Piču. Sprejel sem pravila igre, da ne smem preveč kašljati in je v redu. Za spanje mi je bil odmerjen senik. Za hrano vegetarianska dieta.

  Lep pozdrav v duhu človeške dostojnosti vaš reinkarnirani
  Pič


  Konec reinkarnacij človeštva

  Prispeval/a: Pips dne nedelja, 30. april 2006 @ 09:50 CEST
  Slaba reinkarnacija. Volk dlako zamenja, sloga pisanja pa ne.

  Men si bil bolj všeč pred reinkarnacijo, ko si bil še Tatjana Malec. Sm kar razočaran nad pičem.

  Škoda


  Konec reinkarnacij človeštva

  Prispeval/a: pič dne nedelja, 30. april 2006 @ 12:29 CEST
  Preljubi Pips,

  mi je težko pri srcu, da si razočaran in da z menoj nisi zadovoljen. Vse kaže, da bo treba v vseh teh prehodnih dobah reinarnacije paziti na vsak spodrsljaj naključne podobnosti. Ti povem, da kolikor si pameten, si mimo kiksnil.

  Zadnjič sem se pogovarjal z žalskim grobarjem, ki mi je pripovedoval grozljive zgodbe o najrazličnejših mrtvecih in njihovih najrazličnejših usodah pri reinkarnacijah. Povedal mi je o neki ženski, ki so jo pokopali na nekakšnem betonu in zasuli s peskom in tam je stala potem cerkvica. Neki huligani so podrli cerkvico in na pokopališču so posekali ciprese, jih prižgali in na pokopališču so na vseh grobovih goreli zeleni plameni in mrtveci so se dvigali in v zraku je bilo čutiti veliko sopar jeze. Nato so pregledali občinski možje vse nagrobne spomenike in ugotovili, da ima že vsak boljši meščan svoj spomenik in kaj napisanega ali kakšno sled na Pozitivkah. Zato se ti prav nič ne čudim, da si obremenjen z žensko in me nočeš priznati kot moškega. Malo si prestrašen glede tvojih rdečih, zelenih in rumenih sprajev in zato ni čudno, da pod svojimi nasilnimi barvami tudi koga narobe popipsaš. Jaz Pič, sem odnesel svoje cunje v čistilnico, doma me je čakalo sveže perilo in sveža nova moška uniforma. Začela se je nekakšna reinkarnacija, ki ima priokus svobodnega življenja, vendar s priokusom otožnosti na svoje prejšnje življenje plavolaske.

  To čudno moško melanholijo sem začel proslavljati. Ne morem ti povedati kakšen prijeten občutek je biti zleknjen v naslanjač, se prekladati v posteljo in nazaj v naslanjač, poslušati glasbo, piti črno kavo. Smrt svojega prejšnjega življenja lahko praznuješ tudi v ugodju in se spominjaš na svoje opeharjeno junaštvo. Tako je to, vidiš Pips! Mi mladi, takšni kot sem jaz in ti, ki smo se nedaleč tega rodili, predstavljamo višek življenjskih in umskih sil v človeštvu. Treba je iskati izvirne oblike življenja. Meni je to uspelo.

  Mej se fajn, uživaj 1. maj!

  Lep pozdrav, malo popisaj sklerozo tistih, ki jih še pamet ni dohitela, jaz ti pa garantiram, da je vsaka podobnost z vsako žensko izključena, ker jaz sem reinkarniran moški, popolnoma prostoušen in prijaznega videza kot božji otrok.

  Pič


  Konec reinkarnacij človeštva

  Prispeval/a: Ljuba dne nedelja, 30. april 2006 @ 12:39 CEST

  Pips, ti si čudovit!  Konec reinkarnacij človeštva

  Prispeval/a: pič dne nedelja, 30. april 2006 @ 12:59 CEST
  Ljuba, Pips ni čudovit, čudovita si ti, ki mi prek Pipsa daješ komplimente. Ali res misliš, da je Pips odznotraj in odzunaj osvetljen, da vse ve. Daje ga samo spomladanska utrujenost pa pipsa in kiksa.

  Pič


  Konec reinkarnacij človeštva

  Prispeval/a: Pips dne nedelja, 30. april 2006 @ 14:53 CEST
  Če Pips kiksa, potem ga pa ornk lomi. Ampak Pips tokrat ne kiksa. Če kiksam, bom kar Kiks postal.

  Tatjana, bodi Tatjana in ne brij norcev iz sebe.  Konec reinkarnacij človeštva

  Prispeval/a: Ljuba dne nedelja, 30. april 2006 @ 15:22 CEST

  Meni pa moja ženska intuicija pravi, da pič ni Tatjana! Ker Tatjana se nikoli in nikdar ne bi skrivala za kakršnimkoli vzdevkom. Se ji tudi ni treba! Ker za vsako besedo, ki jo tule napiše, trdno stoji. Ker je borbena in je sposobna prevzeti nase odgovornost za vse, kar napiše.

  Od moških uporabnikov Pozitivkje je takšen tudi Miran Zupančič, ki prav tako nastopa na Pozitivkah pod svojim imenom in priimkom. Oba globoko spoštujem in cenim njuno pokončnost!
  Toliko v pojasnilo glede razkrivanja identitete piča!

  Lep dan in vse dobro
  Ljuba  Konec reinkarnacij človeštva

  Prispeval/a: Tatjana Malec dne nedelja, 30. april 2006 @ 16:31 CEST
  Pozdravljena Ljuba,

  mene ni bilo, sem bila na izletu dva dni in sedaj me tale Pips obdolžuje, da sem spremenila spol. Saj nisem bila na operaciji, da bi mi orodje zamenjali. Ne vem kaj mu je. Pips rabi malo dopusta in počitka za prvomajske praznike.

  Ljuba, hvala ti, da si tako lepo napisala o meni in Miranu, da stojimo za tistim, kar napišemo in da se ne rabimo skrivati pod anonimkami.

  Pič, tebi želim pa še naprej, da nam kaj lepega napišeš. Dobrodošel med nami!

  Lep pozdrav vsem bralcem
  Tatjana Malec


  Konec reinkarnacij človeštva

  Prispeval/a: dahvor dne nedelja, 30. april 2006 @ 16:54 CEST
  Spoštovani aurigo ... na kratko maš prav - danes že vedno jutri okvirno
  začrtamo ... in kljub vsemu velja za vse živo en zakon ali neko pravilo ...
  zdej kdo ga je postavu ... zaenkrat ne vemo glih točno - sumimo ...ki vse
  naše znanje in vsi od nas postavljeni zakoni mu ne morejo blizu ... Živali si
  delajo zakone samo zato, da so site ...
  davor


  Konec reinkarnacij človeštva

  Prispeval/a: Miran Zupančič dne torek, 2. maj 2006 @ 15:24 CEST
  Ljuba, hvala za tvoje mnenje o Tatjani in meni, to cenim. Za Tatjano sem pa vesel, da je šla malček na dopust in se odpočila od nekaterih demončkov, ki jih je tole aprilsko vreme, kar močno premetavalo sem ter tja. Kar se pa Piča tiče, pa dobrodošel me nami in prosim Piča, da "piči" kačjo zalego v njihovem bazičnem gnezdu, ha,ha. Malce parodije na zadnje dogodke, pa da ne bo spet kdo tole izjavo preresno k srcu vzel in iz tega naredil elaborat o "sovražnikih" našega ubogega zapeljanega naroda.
  Vsem skupaj en lep pozdrav, mirno kri in obilje ljubezni.
  Miran.


  Konec reinkarnacij človeštva

  Prispeval/a: aurigo dne sobota, 6. maj 2006 @ 14:02 CEST
  ME PRAV ZABAVATE.
  POSEBNO PIč.
  SEM EDEN OD ZAPELJANIH.
  AURIHP


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,38 seconds