NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 04-feb
 • Hot dog party in žrebanje nagrad Veganskega izziva

 • sreda 08-feb
 • LUV fest

 • petek 10-feb
 • Valentinovo v bivši slogi

 • sobota 11-feb
 • Sobotna ustvarjalnica / Počitniška hišica: urejanje okolice

 • torek 14-feb
 • Reka sedmerih imen

 • torek 28-feb
 • Zimski festival Ljubljana

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  KDO SI UPA RAZISKOVATI NEZNANO?   
  torek, 3. december 2002 @ 18:28 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  * Duhovna rast

  "Resničnost, kot jo poznamo, sprejmemo za edino možnost zaznave, ki nam je dana, kljub temu, da jih je neskončno."

  Pogovor z Ireno in Klausom Šketa iz Prebolda, ki se ukvarjata z belo magijo, se borita proti zlu in pomagata ljudem, da se pred njim zaščitijo.  So čarovnice še vedno med nami? Mar niso v srednjem veku zgorele na grmadah? So nadnaravne moči čaranja sploh mogoče? Ali ni vse skupaj samo plod človekove domišljije, vraževerstvo ali strah pred neznanim in neobvladljivim? Letele so na metlah, se srečevale na sabatih in častile hudiča. Inkvizicija jih je preganjala in na tisoče jih je zgorelo na grmadah. Minilo je nekaj sto let in ljudje marsikaj vemo, česar tedaj niso vedeli. In vendar čarovništvo ni nekaj, kar je bilo in je inkvizicija zatrla; ali nekaj, kar je bilo, ker so bili ljudje nevedni in vraževerni, danes pa tega ni več.

  Čarovnice so še vedno med nami. Tudi častilci hudiča so še vedno med nami. Le da danes tega ne počno čarovnice, kakor jih je nekoč obtoževala inkvizicija, temveč satanisti, ki so predvsem moški. Na grmadah pa so gorele ženske. So preveč vedele? So bile nevarne? So s svojim znanjem ogrožale moč in vladavino Cerkve?

  Danes verjamemo v čarovništvo ko govorimo o zeliščarstvu. Dopuščamo obrede, rituale in plese kot staro izročilo. Pri urokih, duhovih in ostalih nam nevidnih stvareh pa se že sprašujemo, ali je to res mogoče. In vendar je strašilo v Arji vasi. Marsikdo je na lastne oči videl, kako so leteli predmeti. Oskrunjeni grobovi na kranjskem pokopališču so mnogim vlili strah v kosti, češ da so na delu zle sile, častilci hudiča.

  Irena in Klaus Šketa trdita, da nič od tega ni izmišljeno. Ljudem moramo prisluhniti, ko govorijo o nam nenavadnih pojavih ali dogodkih, čeprav so skregani z našim razumom. Paralelni svet obstaja, četudi ga mi ne vidimo in marsičesa znanstveno še ne moremo dokazati.

  "V Arji vasi nisva naredila vsega, kar bi z magijo lahko, ker je za to potrebna posebna oprema, ki pa je za naju predraga. Na internetu sva našla dnevnik lastnika, kjer je bil opisan požar, ki je izredno hitro uničil višja nadstropja stavbe, pri čemer je bilo možno, da se nekateri niso uspeli pravočasno rešiti. Iz tega sva sklepala, da so verjetno v hiši ujete duše teh nesrečno preminulih. Njihovo delovanje pa so spodbudili nekateri stanovalci sami, ki so se nekoč ukvarjali s črno magijo in klicanjem duhov. S simboli in kamni, ki jih uporabljava za zaščito, sva njihovo divjanje sicer umirila, nismo pa naredili obreda, ki je lahko zelo nevaren in s katerim bi te sile pregnali iz hiše."

  Zase trdita, da se ukvarjata z belo magijo, ki služi dobremu in je človeku v korist. Ali obstaja tudi črna magija in se pri svojem delu srečujeta z njo?

  "Magija je samo ena, ni ne črna ne bela, " je pojasnila Irena. " Človek je tisti, ki se odloči, v kakšen namen bo uporabljal te nadnaravne sile ali svoje znanje teh starodavnih veščin. Najino znanje izvira iz obdobja Sumercev, starodavnega Egipta in hebrejske zgodovine. To pa pomeni proučevanje njihove kulture, vere, obredov, simbolov, ki so jih uporabljali, razlago njihove pisave in še marsikaj, kar so takrat uporabljali, da bi si podredili naravo in skrivnostne sile. Magija velja v okultizmu za najvišji nauk o skrivni povezanosti vseh stvari med seboj in o doseganju namena z nadnaravnimi silami. Zato je vedno zbujala strah in spoštovanje. Prav zato, ker ljudje o pravi magiji tako malo ali skoraj nič ne vedo in si vedno predstavljajo neko zlonamerno čaranje, svoje delo raje imenujeva raziskovanje starodavnih modrosti. Kadar pa to znanje pride v roke nepravemu človeku, postane orožje moči za obvladovanje in podrejanje drugih. Zato ni naključje, da je bila magija nekdaj dostopna samo posvečenim (svečenikom, magom), saj je v resnici lahko zelo nevarna in škodljiva, kadar se je poslužuje nezrel in neodgovoren človek. Seveda se pri svojem delu največkrat srečujeva s črno magijo, s katero želijo nekateri škodovati drugim, hkrati pa sva tudi midva prevečkrat žrtve mnogih, ki nama hočejo slabo ali merijo moči z nama. Kljub zaščiti nama napadi črnih magikov pogosto škodijo, vendar se tolaživa z dejstvom, da se takšna dejanja praviloma vedno vrnejo k svojemu izvoru in mu jemljejo življenjsko energijo."

  Menite, da je danes magija dostopna vsakomur in morda prav zato toliko bolj nevarna, kot je bila nekoč, ko so se z njo ukvarjali za to nadarjeni ali pa posebej izučeni redki izbranci?

  "Na internetu lahko najdete napotkov za čaranje kolikor hočete," se je razburjeno odzval Klaus, kot bi ga zadela v Ahilovo peto. "Ko ste že spraševali, če obstaja črna magija, naj vam povem, da je je ogromno. S tem pa ne mislim satanistov in različnih gibanj, ki častijo hudiča, ker so mnogo manj nevarni kakor vsi tisti, ki delujejo v imenu bele magije, pa nimajo dovolj znanja. Spiritizem je med mladino zelo razširjen. Tako se pogosto lotijo mnogih nevarnih "igric", ne da bi se sploh zavedali, v kaj se podajajo. Na internetu si preberejo simbole in skrivnostne formule in radovednost jih žene, da to tudi poskusijo. In simboli delujejo. Duhove prikličejo, nimajo pa znanja, kako jih vrniti v njihov svet, kako se jih rešiti, ko jih obsedejo. Z magijo se lahko ukvarja samo človek zelo trdne osebnosti. Sam sem več kot dvajset let proučeval modrosti starodavnih civilizacij, marsikaj izkusil, vendar vse samo pod skrbnim vodstvom izkušenih magov. Potrebno je veliko znanja, nemalo izkušenj, ogromno discipline in spoštovanje vseh univerzalnih zakonov. Neetičen človek se ne bi smel ukvarjati z magijo. Nekdo, ki se ne zaveda, kako s svojim ravnanjem posega v svobodno voljo drugega, naredi ogromno škode sebi in drugim."

  Svet skrivnostnih sil bo za človeka večna uganka. Verjetno ne bo nikdar vsega spoznal in doumel. Kako mag, ki sicer dela v veri dobrih namenov, lahko preveri, da pri tem resnično nikomur ne škodi?

  "Predvsem mora ogromno delati na sebi, da se otrese vsakršne sebičnosti, še tako nedolžnih želja po maščevanju, ne glede na to, kaj ti je kdo hudega prizadel. Posledice naših dejanj, pa tudi že samo misli, so lahko daljnosežnejše in usodnejše, kot si predstavljamo. V starih zapisih je točno določeno, kako mora mag razporediti vse, kar dobi, da ohranja pravo ravnovesje. Del zaslužka mora biti vedno namenjen pridobivanju novega znanja. Del mora nameniti v dobro drugih in samo en del lahko obdrži za svoje potrebe. Marsikateri od teh naukov je današnjemu človeku nerazumljiv. Vsem nam je že kar prirojeno, da se neprestano jezimo na druge, da bi radi čimveč zase, da ne znamo več poslušati, kaj šele pomagati." Odstiranje etike in zakonov univerzuma, ki jih mora mag spoštovati, Irena sklene z mislijo: "Nasvet je v človekovem srcu globoka voda, razumen človek ga zajame..." Klaus pa venomer poudarja, da veličino maga prepoznaš po njegovem dobrem srcu."Mag upravlja z najvišjimi energijami kozmosa. Kadar tega ne počne po pravilih tega kozmosa, se te sile obrnejo proti njemu. Podoba čarovnice, da je to stara, zgrbljena, izsušena ženica z bradavicami na nosu, nikakor ni naključna. Kdor ne zna upravljati s temi skrivnostnimi silami in ne zna obnavljati svojih moči, ki jih pri tem izgublja, se kaj kmalu iztroši. Bela magija izžareva svetlobo, človek žari in je privlačen, ne po svoji podobi, temveč po svoji duši. Črna magija pa človeka razjeda in tudi njegova zunanjost postane grda, odbijajoča. Delo z magijo je zelo nevarno. Če ne vemo, kdo jo je povzročil, lahko s tem, ko naredimo nekomu zaščito, hudo prizadenemo celo otroka, ki se neveden igra recimo s simboli. Najhuje pri magiji je to, da deluje takoj. Ne glede, če vanjo verjameš ali ne. Energije so in delujejo, ko jih sprožiš. Zato vedno znova poudarjam, da je potrebno ogromno znanja in vedenja. To res niso nedolžne igrice za preganjanje kratkega časa ali poskusi za potešitev radovednosti."

  Klaus prihaja iz Nemčije in je svojo pot maga začel pred dvajsetimi leti s proučevanjem starega krščanstva. Kako ste se pa vi srečali z magijo?

  "Na internetu kot marsikateri, ki išče pomoč za svoje težave, vendar šele danes vem, da sem imela srečo. Najprej so mi obljubili brezplačno obširno analizo osebnosti. Ker se mi je zdelo, da so vse zadeli, sem v obupu sprejela izziv. Nepoučena, kot sem bila, sem bila prepričana, da je to še edino, kar mi lahko pomaga. Seveda sem veliko plačala. Nenehno so ponujali nekaj več in ker je pomagalo, sem jim sledila. Postala sem odvisna, ne da bi to vedela. Danes vem, da sem bila naivna in preveč zaupljiva. Lahko bi se zame zelo slabo končalo, četudi je vse izgledalo zelo nedolžno in danes dvomim v "barvo" te magije."

  Je od tod tudi vaše novo ime Abramelina, s katerim delujete kot magik?

  "Ob prebiranju različne literature sem naletela tudi na knjigo o Abramelinu "Book of the Sacred Magic of Abramelin v prevodu Mac Gregorja Mathersa iz leta 1883. Napisal jo je Abraham Jud iz Würzburga v Nemčiji. Izvirnik je bil napisan v hebrejščini verjetno okoli leta 1458, francoski prevod pa je kot starodavni rokopis shranjen v knjižnici Arsenal v Parizu, kjer hranijo prek 8000 starih dokumentov. V prvem delu opisuje svojo življenjsko pot in iskanje prave magije. V drugem način pridobivanja magične moči in v zadnjem so napotki za praktično uporabo magične moči. Abraham je živel v času, ki je bil naklonjen magiji in je s svojim znanjem pomagal številnim vladarjem, škofom in grofom. Vendar je vse svoje življenje iskal pravo magijo, čeprav je poznal različne magične sisteme. Ko je že skoraj obupal, je po srečnem naključju našel enega zadnjih egipčanskih magov, ki se je imenoval Abra-Melin. Govoril je v kaldejščini. Izročil mu je dva stara magična rokopisa in ga poučil o pravilni veri in načinu življenja. Dolgotrajno in vztrajno iskanje prave resnice, ki je opisano v tej knjigi, in ime starodavnega mojstra Abra-Melina, ki zahteva magovo neoporečnost, vztrajnost in samodisciplino ter predanost, mi je bilo navdih za moje novo "magično" ime, ki ga uporabljam samo na internetu."

  Kot zaščitni znak Abrameline uporabljate petokrako zvezdo ali pentagram. Kakšen je pomen tega simbola?

  "Pentagram srečamo prvič narisan na posodah z najzgodnješimi oblikami pisave pred približno 5500 leti v Mezopotamiji. Pozneje so ga uporabljali vladarji, da bi pokazali, kako se njihova moč razteza na vse štiri strani neba. Hebrejci so pet konic zvezde povezovali s prvimi petimi knjigami Biblije in resnico v celoti. Pitagorejci so v njem videli simbol geometrijske popolnosti. Zgodnje krčšanstvo ga je povezovalo s petimi ranami Kristusa pribitega na križ. V srednjem veku je bil pogosto simbol resnice in zaščite pred zloveščimi silami. Velik pomen so mu pripisovali tudi templarji. V času inkvizicije je postal simbol zla, imenovan "čarovniška noga". V renesansi so ga imenovali zvezda mikrokozmosa in je bil simbol človekovega mesta v makrokozmosu. Šele v 19. stoletju je narobe obrnjeni pentagram, narisan s kozjo glavo, dobil pomen zla. Danes je petokraka zvezda eden najbolj pomembnih in razširjenih simbolov in z njim označujejo moč in varnost. Pentagram predstavlja cilj mojih prizadevanj-omogočiti ljudem, da magijo spoznajo kot vsemogočno vedo, ki zahteva hkrati spoštovanje in previdnost, kar je seveda največjega pomena za našo mladino, ki pogosto zaide s prave poti."

  Kako prepoznamo črno magijo in kako se je lahko ubranimo?

  "Kdor karkoli počne, pa naj bo še s tako dobrim namenom ali vedenjem, da to nekomu koristi ali pomaga, brez njegovega privolenja, je črna magija. Zelo nevarni so lahko tudi različni amuleti, zaščite, celo kamni, če ne vemo, kdo in s kakšnim namenom jih je naredil. Magija lahko namreč deluje tudi prek predmeta, ki ga ima človek pri sebi. Črna magija je vedno najbolj učinkovita pri naivnih in nevednih ljudeh, ki se jih zlahka preslepi in zavede. Vendar lahko črna magija deluje tudi neposredno na človeka, ne samo prek predmeta. Prepoznamo jo kot ponavljajoče nenadne izbruhe bolečine, ki jim ne vedo ali ne najdejo vzroka. Pogosto gre tistemu vse narobe, česarkoli se loti. Dogajajo se slabe stvari, ki se iz dneva v dan ponavljajo. Zdi se, kot da ni več rešitve, ko začne pešati še zdravje. Če se torej nenehno dogajajo stvari, ki jih ne razumemo, je potrebno pomisliti na črno magijo. Vsemu temu se pravzaprav sami ne moremo upreti, če ne poznamo načinov obrambe, kakršne pozna magija."

  Že od nekdaj je bilo raziskovanje neznanega človeštvu največji izziv. Od človeka pa je odvisno ali bo svoja spoznanja uporabil v korist človeštva ali za obvladovanje drugih in uveljavljanje svoje moči. Le znanje pa nam pomaga, da znamo to ločiti, da prepoznamo tudi namen, čeprav je skrit za privlačno in ugodno ponudbo.

  Darja Tavčar

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Duhovna rast

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20021203182833510

  No trackback comments for this entry.
  KDO SI UPA RAZISKOVATI NEZNANO? | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2023 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,79 seconds