Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 31-mar
  • Razširjeni vid

  • ponedeljek 01-apr
  • Spekter. 70 let Zbirke UGM

  • sreda 03-apr
  • 22. PRO PR konferenca: vodenje v komunikaciji
  • Znebite se svojih starih telefonov in tablic
  • Med naravo in kulturo

  • sobota 06-apr
  • Veganski golaž na Čistilni akciji ČS Polje

  • nedelja 07-apr
  • Polna luna

  • sreda 10-apr
  • Človek in čas

  • petek 12-apr
  • Mikis Theodorakis: Grk Zorba

  • nedelja 14-apr
  • Razširjeni vid

  • sreda 17-apr
  • Znanja in veščine za uspešno vodenje prostovoljcev
  • Razstava interspace

  • petek 19-apr
  • Ingmar Bergman: Prizori iz zakonskega življenja

  • sobota 20-apr
  • Plečnikova Lectarija

  • sreda 24-apr
  • Zoh Amba »Bhakti«

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Osebna in duhovna rast Nov topic Pošlji odgovor
     Zdravje, vitalnost, dolgoživost
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    Dejkvasana
     junij 11 2015 18:59  (Prebrano 2186 krat)  
    Forum Sonček
    Sonček

    Status: neprijavljen

    Registriran: 04/18/15
    Posts: 9

    Znani in manj znani vidiki zdravja, vitalnosti ter dolgoživosti - 1 del
    Kako obvladati bolezni, staranje in umiranje ?


    1. Uvod


    V naši običajni prevladujoči mentaliteti smo privzeli bolezni, staranje ter umiranje za normalno ter neizogibno. V tem sestavku bomo poleg znanih ter uveljavljenih dejstev pokazali tudi drugačne poglede na ta vprašanja. Videli bomo da so mnoga uveljavljena domnevna dejstva v bistvu samo prepričanja, ki pod določenimi pogoji ne držijo več in jih lahko torej tudi opustimo, ali spremenimo. S spremembo prepričanj pa lahko v dobršni meri spremenimo tudi svoja življenja. Mnoga prepričanja izhajajo iz nezavednega področja našega uma zato jih je težje kontroliratii. Vseeno pa obstajajo dejanske možnosti preobrata domnevno nespremenljivih procesov in zakonitosti. Pokazali bomo konkretne načine in pristope drugačnih možnosti.


    2. Konvencionalni vidiki


    Ena od splošnih definicij zdravja in vitalnosti je ravnovesje. Pri zdravih in mladih osebah so vse telesne strukture in funkcije neokrnjene, brezhibne in popolne, seveda v okviru lastnih individualnih karakteristik , kot smo jih dobili v potencialu možnosti z rojstvom. Vprašamo se lahko ali je možno in na kakšen način ohranjati ravnovesje zdravja in vitalnosti v pogojih običajnega življenja. Odgovor je »težko«. Zdi se skorajda nemogoče da bi človek upošteval vse zahteve, omejitve in navodila za zdravo življenje v pogojih vsakdanjega sodobnega načina življenja. Resnično je zelo težko ravnati in živeti v skladu z nepregledno množico načel in navodil za dolgo in zdravo življenje, pri čemer prihajajo vedno nove ugotovitve in nekateri stari pincipi se izkažejo za napačne. To še posebej velja če še nimamo dovolj razvite intuicije in smo brez notranjega, oziroma duhovnega vodstva. Celo v kolikor se fanatično držimo določenega domnevno zdravega načina življenja bomo z leti slejkoprej začeli opažati izčrpanost, zmanjšano zmogljivost, zunanje znake staranja in morda pojav takoimenovanih starostnih bolezni in pomanjkljivosti. Običajno in uveljavljeno mnenje te znake in pojave pripisuje vplivu pretečenega časa, oziroma staranja. In potem še zaključimo, da je vse to določeno tudi z geni.
    Podan bežen oris običajnega razmišljanja o staranju in boleznih se je držal izključno materialističnih, oziroma domnevno objektivnih okvirjev, ter izhodišč. V takih omejenih okvirih znanja in razmišljanja se moramo pač sprijazniti da so staranje, bolezni in smrt neizbežni. Pri tem pa spregledamo in zanemarjamo potencialne možnosti vsakega človeka do katerih se uradna (šolska) znanost še ni dokopala, ali pa jih ignorira ker se jih (še) ne da objektivizirati po ustaljenih in uveljavljenih metodah. O filozofiji in razlogih prizadevanja za podaljševanje fizičnega življenja, ter za mentaliteto fizične nesmrtnosti se lahko bralec seznani na naši spletni strani in v naših dosedanjih člankih. Gotovo pa se bo večina strinjala, da staranje, bolezni in umiranje niso prijetni ter razveseljivi. Zato bomo v nadaljevanju prizadevanje za zdravje, vitalnost in dolgoživost privzeli za pravilno in normalno večini ljudi.
    Ta poudarek ni brez razloga, ker bomo pokazali, da je tako stališče prisotno samo v običajni, to je budni zavesti, ne pa tudi v skritih nezavednih plasteh naših umov….


    3. Nova izhodišča


    V nadaljevanju se bomo posvetili konkretnim načinom upočasnjevanja staranja in ohranjanju zdravja. V ta namen si vzemimo za izhodišče kanaliziran tekst Jezusa o preobratu staranja, ki ga najdemo na http://www.pozitivke.net/article.php/2009010623075968 .
    Na tej točki bomo zato obravnavo okrenili v novo smer. Domnevni vpliv časa na staranje bomo zamenjali s tezo o vplivu onesnaženja celic in s tem povezano njihovo degradacijo. Čas ne moremo zavrteti nazaj, relativen pa je tudi njegov pomen tako v fiziki, kot v duhovnosti. Po drugi strani pa lahko izvajamo razne procese čiščenja in to tako fizičnega organizma, kot tudi uma in duha, oziroma duše. Naša teza pravi da zmagujemo v upočasnitvi staranja v kolikor intenzivnost očiščevalnih procesov sledi stopnji onesnaževanja.
    Solidno osnovo naše tematike najdemo naprimer v dveh knjigah, ki ju toplo priporočamo bralcu. Prva je »Alkalizirajte, ali umrite«, avtorja dr. A. Baroody-a, druga pa »Pomladite se, živite dlje«, avtorja dr. Deepak Chopra-e. K temu bomo dodali nekatere naše poudarke, argumente in pomembne zaključke, ki jih nismo zasledili v zadostni meri pri prej omenjenih avtorjih knjig. Predvsem bomo namenili večji poudarek vplivom našega uma, govorili pa bomo tudi o metodah duhovnega čiščenja, ter nekaj o čiščenju fizičnega organizma in pa seveda o zdravem načinu življenja.


    4. Onesnaženje in DNK


    Onesnaževanje povzroča neravnovesje, degradacijo stanja in ko je dosežena kritična stopnja pride do nenadnega zrušenja nakopičenih neravnovesij, da bi se lahko vspostavilo novo ravnovesje. Zanima nas možnost popravkov preden onesnaženje preseže kritično stopnjo. Pri preseženi degradaciji, ali iztrošenosti fizičnega telesa nastopi fizična smrt, ker duh in duša zapustita telo, neprimerno za njuno nadaljne bivanje. Laže si to predstavljamo na posamezni celici, kjer onesnaženje onemogoči življenske procese, zato celica odmre. Celice se sicer delijo in obnavljajo do določene mere, kar je odvisno od brezhibnosti DNK zapisa celičnega jedra. Tu so glavni negativni faktor kvarni vplivi oksidantov, prostih radikalov, odpadnih presnovnih kislin in kvarni vplivi okolja ter načina življenja. Skupni vpliv naštetih kvarnih faktorjev povzroča poleg staranja in bolezni zaradi zastrupljanja tudi nevarnost celičnih mutacij ter pojav raka. Torej moramo zagotoviti poleg zdravega načina življenja tudi korekcijo okoljskih škodljivih vplivov, kot so naprimer škodljiva sevanja in podobno. Takoj povejmo da zdrav način življenja obvezno vključuje tudi našo psihomentalno stanje, ker se to odraža v telesu.
    Na internetu najdemo lahko obilico virov, ki nas podučijo o teh vplivih s strani zdravniške stroke. Za primer vzemimo članke doktorjev medicine o kislo-alkalnem ravnotežju na http://www.vivalis.si/ in pa članek o prostih radikalih ter antioksidantih na http://www.viva.si/clanek.asp?id=2554 prav tako izpod peresa doktorja medicine. Preprosto pojasnilo o DNK (DNA) v angleščini pa je naprimer na
    http://ghr.nlm.nih.gov/handbook/basics/dna. Toliko za znanstvene radovedneže.
    Poenostavljeno povedano so prosti radikali med drugim lahko krivci za poškodbo DNK informacije v celičnem jedru, zaradi česar celica izgubi sposobnost obnavljanja in propade. S propadanjem celic se seveda fizičen organizem stara. Dokler ne pride do degradacije DNK pa je celica v principu nesmrtna. Drug odločilen faktor staranja pa je telesna zakisanost. Pomeni zastrupljanje in to posledično pomeni bolezeni, propadanje, staranje in umiranje po analogiji s kislim dežjem, ki povzroča umiranje gozdov. Mehanizem ni preprosto opisljiv, ampak negativne posledice kronične zakisanosti so neizogibne. Celice se obnavljajo samo v alkalnem okolju in življenje potrebuje alkalno okolje na splošno. Iz teh zelo poenostavljenih in nepopolnih navedb vseeno lahko sklepamo, da sta vpliva zdravega okolja in zdravega načina življenja poleg čiščenja tudi zelo pomembna faktorja dolgega in zdravega življenja. In tudi v tem pogledu obstajajo učinkovita pravila ter sredstva za upočasnitev staranja ter ohranitev zdravja. Eno od pomembnih splošnih pravil je zmernost v vsem, to je ravnovesje med skrajnostmi.


    Sledeč pojmu »odpadna« DNK si lahko na internetu postrežemo z informacijami iz mnogih različnih virov, tako znanstvenih in tudi alternativnih, ter duhovnih. Uradna znanost si glede tega ni edina. Duhovna praksa pa vidi v tem možnost človekove evolucije, ki vključuje tudi fizični nivo. Tako menijo tudi nekateri znanstveniki šolske znanosti. Za primer vzemimo razlago »odpadne« DNK in njene aktivacije, kot jo najdemo na spletnem portalu www.mychi.si, konkretno na http://www.mychi.si/si/storitve_tecaji/aktivacija_dnk.html. Iz tega lahko sklepamo da naša dedna pogojenost ni nekaj fizično nespremenljivega ampak ostajajo odprte možnosti evolucije, oziroma osebne in kolektivne preobrazbe, ki se odrazijo tudi na nivoju informacij DNK. Spremembe DNK pa se bodo potem manifestirale tudi v fizičnem življenju in v vsakršnih sposobnostih, pa tudi v zdravju in mladostnosti. Skratka DNK ni nekaj fizično fiksnega, ampak je rezultat duhovnega programa naše reinkarnacije in naših duhovnih prizadevanj. Program reinkarnacije vsebije seveda vzorce naših prednikov in naše lastne pretekle in sedanje vzorce. Z iskrenimi duhovnimi prizadevanji ter intenzivnim delom na sebi lahko razrešimo svojo osebno in družinsko karmo, s tem pa se nam menja tudi razpoložljiv DNK material. Aktivirajo se razvojojno višje kode v DNK.


    5.Vplivi uma


    Staranje in bolezni so pojavi, ki vključujejo fizičen, umski in duhovni plan obstoja človeka. Nobenega ne smemo in ne moremo zanemariti če hočemo kaj spremeniti na bolje. Zato morajo naš način življenja in tudi naši postopki čiščenja zajemati tako fizičen organizem, kot tudi višja energijska telesa, še zlasti pa moramo spremeniti vsebino našega zavednega in nezavednega uma. Očistiti ga moramo vseh negativnih misli in prepričanj. Naše psihomentalno in duhovno stanje pomembno vpliva na proces staranja fizičnega telesa bodisi v pozitivni ali negativni smeri. Medsebojne povezave med našimi različnimi nivoji funkcioniranja so nazorno podane in razložene v seriji člankov s Pozitivk »Eter, nevidna energija« in pa »Čakre«. Avtor Primož Škoberne iz Duhovne univerze nam tu poda opise medsebojnih povezav in vplivov med različnimi nivoji človekovih teles izhajajoč iz znanosti indijske duhovne tradicije.
    Zelo konkretno oporo naših trditev o skritih možnostih fizične nesmrtnosti najdemo na
    http://www.pozitivke.net/article.php/20090710213129961 …glej opis glavnih nadijev.
    Oslanjajoč se na te detaljne opise smatramo, da v njih najdemo zadostne argumente za predstavitev in uveljavitev mentalitete fizične nesmrtnosti. Ta mentaliteta je seveda opcija, oziroma svobodna izbira vsakega posameznika, vendar predstavlja enega bistvenih temeljev zdravja in upočasnjevanja staranja, skupaj s čiščenji in načinom življenja. Ob tem moramo vsekakor spomniti, kar je sicer večini najbrž znano, da s fizično smrtjo naša zavest ne umre ampak nadaljuje življenje na nadfizičnih nivojih. Torej s smrtjo ne moremo pobegniti pred samim seboj, začasno se rešimo samo telesnih funkcij, občutkov in zavedanja.

    Preidimo sedaj neposredno k našemu osrednjemu poudarku vidikov upočasnitve staranja, oziroma fizične nesmrtnosti. Smatramo, da ima vsak človek samomorilni nagon skrit v podzavesti in podprt s kolektivno nezavedno sfero človeštva. Ta nagon nas sili v bolezni, staranje in umiranje. Smrtni nagon je torej vsajen v naš nezavedni um in nas vodi v osebni in kolektivni propad. Um pri duhovno neosveščenih ljudeh večinoma izraža in predstavlja človekov mali ego oziroma izraža svobodno voljo posameznika, ki živi v dualni zavesti. Pri duhovno razvitih bitjih pa um postaja orodje višje zavesti, ki transcendira koncept individualne ločenosti in nepovezanosti z Enim Življenjem. O tem najdemo za potrebe našega članka tehtne opise in argumente v prispevkih gospoda Zorana Železnikarja s Pozitivk »Zavest in stvarnost 6.del« na http://www.pozitivke.net/article.php/20090620234557847 in pa »Um, gospodar sveta 1.del« na http://www.pozitivke.net/article.php/20090830123317103.
    Iz vsega tega sledi, da moramo izničiti svoj nagon smrti, v kolikor želimo uspeti v procesu upočasnitve staranja, ali celo premagati smrt. V ta namen imamo na voljo različne metode. Vsekakor pa želimo ponovno poudariti da človeštvo v tem trenutku potrebuje za svoj nadaljni obstoj dovolj posameznikov, ki bodo uspeli transformirati svoj ego, oziroma um in se otresli samomorilnega nagona. V nasprotnem primeru masa negativnih samomorilnih umov na planetu lahko povzroči naravne nesreče in vojne do stopnje iztrebljenja človeštva na Zemlji. Kajti planet je v procesu prehoda na višje vibracije in Zemlja se bo negativnosti otresla sama s pogubo netransformiranega človeštva če se ne bomo hitro zganili in začeli vsak sam pri sebi z osebnimi transformacijami naših umov in skritih negativnih vzorcev naše zavesti ter podzavesti. Človeštvu je ponujena pomoč in podpora na raznih nivojih in na razne načine toda odločitev za sodelovanje v evoluciji je odvisna od svobodne volje vsakega posameznika da začne z osebno preobrazbo napačnih prepričanj in negativnosti v svojem umu. Tako lahko vsak pomaga sebi, posredno pa tudi bližnjim in vsemu človeštvu ter Materi Zemlji. O podpori človeštvu vključno s posodobitvijo sistema čaker in drugimi pojavi evolucije bo govor v predvideni dopolnitvi našega članka »Evolucija življenja – fizična nesmrtnost«.


    Skratka naš um je gospodar našega življenja. Nadrejen je fizičnemu telesu in podrejen božanskim zakonom Narave in večnega enega Življenja. Božanski naravni zakoni vključujejo popolnost, harmonijo, skladnost, večnost, nesmrtnost, ljubezen, neskončno inteligenco, modrost, lepoto, ravnovesje, itd. V kolikor naš um izbira uskladitev s temi višjimi principi ter zakoni in se jim podreja potem bo tudi sam v našem življenju ustvarjal zdravje, dolgoživost, harmonijo, ljubezen, itd. V nasprotnem nas bo vodil po poti trpljenja in samouničenja. Delovanje našega uma je na žalost v veliki meri pogojeno s posledicami preteklih napačnih dejanj, neravnovesij in konfliktov, ki so zapisani v naši podzavesti kot negativne afirmacije, prepričanja, nagoni. Ključni med njimi je ravno nagon smrti, oziroma prepričanje, da so bolezni, staranje in smrt neizogibni. Zato ga moramo izničiti. So pa še druge obremenjujoče negativnosti v našem umu, ki jih je nujno transformirati. Spremeniti moramo torej naša prepričanja in transformirati, oziroma izničiti negativnosti v našem umu. Mnogi še vedno ne vidijo, ali ne verjamejo v povezave med psiho, to je umom in telesom. In vendar imamo o tem na dlani klinične dokaze že nekaj desetletij. Vzemimo za primer sindrom TMS, ali tenzijski miozitis. Pri tem se nerazrešeni psihični konflikti v umu, ki smo jih potlačili, oziroma skrili psihično bolečino posledično izrazijo na fizičnem planu, kot telesna bolečina zaradi blokade energije, oziroma zaradi psihosomatsko povzročenih dislokacij in mikrotravm. V takih primerih medicinska preiskava često ne pokaže nobenih telesnih vzrokov težave, mi pa zaradi psihosomatskega »išijasa«, ali »lumbaga« obležimo v postelji. Ozdravitev nastopi z razrešitvijo, ozavestenjem v umu. V pomoč je lahko psihobioenergoterapevt, kiropraktika pa bi v tem primeru samo korigirala in lajšala posledični nivo, ne pa odpravila vzroka za težavo. Različna čustva se tipično negativno odražajo v določenih organih, naprimer jeza v jetrih, žalost v ledvicah, itd.
    Za radovedneže bo morda zanimiva knjiga »The genie in your genes« avtorja Churcha Dawsona. Ob navajanju številnih virov pa ne bi želeli da se bralec izgubi v proučevanju raziskav posledičnega nivoja, to je materialne stvarnosti. Prava pot je reševanje težav in ustvarjanje nove pozitivne realnosti na vzročnem nivoju, to pa je naš um. Viri, ki opisujejo razna dognanja, ki so v oporo našim navedbam bi morali služiti predvsem premagovanju skepse in poglobitvi celovitega razumevanja nas samih ter naše stvarnosti.


    6. Priporočila in nasveti


    Na tem mestu naredimo sedaj kratko predstavitev metod in načinov ohranjanja zdravja ter podaljševanja fizičnega življenja. Še prej pa zapišimo stališče nesmrtnikov in drugih duhovnih učiteljev o človekovem fizičnem telesu. Oni smatrajo da je telo popoln ter izjemno inteligenten sistem, ki ni namenjeno propadu ter boleznim pod pogojem da se držimo Naravnih zakonov ter določenih pravil in discipline pri ohranjanju zdravja in vitalnosti.


    1.Ozavestimo in transformirajmo svoj nagon smrti v vitalnost, mladostnost in nesmrtno mentaliteto. V pomoč so nam lahko izbrane afirmacije za nesmrtno mentaliteto in za karizmatično obnovo. Taka prizadevanja pa lahko učinkovito podprejo tudi duhovne komune.
    Že samo razmišljanje o tem da smrt ni neizogibna temveč je prepuščena naši izbiri začne slabiti naš nagon smrti in jačati naš nagon življenja. Pri tem se bomo neizogibno srečali in spopadli s skritimi in odkritimi nasprotovanji našega ega. Potrebno je resno delo na sebi za obvladanje svojega uma, sicer uspeh ni možen. V kolikor ne uspemo v tej točki bodo tudi vsa ostala prizadevanja omejenega učinka in v končni fazi neuspešna.


    2. Podvrzimo se spiritualnemu čiščenju. Osnova tega procesa je zavestno energijsko dihanje, ki tudi brez sodelovanja našega uma lahko počisti stare travme in negativne vzorce. Tako se znebimo neželjenih fizičnih simptomov, pa tudi negativnih mentalnih vzorcev, ki izhajajo iz nezavednega uma. Ena od ključnih travm je rojstna travma, ki povzroči inhibicijo dihalnega mehanizma, poleg tega pa tudi nezavedne negativne vzorce v umu, ki nas v življenju ovirajo in onesrečujejo ter povzročajo neuspeh. Amepši pomeni preporajanje, ker z iscelitvijo dihalnega mehanizma, prizadetega zaradi napačnega ravnanja ob porodu začnemo dihati popolno, dvobodno in produktivno.

    3. Podvrzimo se čiščenju fizičnega organizma in organov. Na voljo so metode čiščenja organov z naravnimi sredstvi, čaji in zdravilnimi zelišči. V javnosti je naprimer znano čiščenje jeter s pomočjo grenke soli, grenivk in olivnega olja. Obstajajo tudi kapljice, kapsule in čaji za čiščenje drugih organov ter za odstranjevanje parazitov in tumorjev. Čiščenje organizma tudi obnovi imunski sistem. So še drugi postopki in sredstva naravnega čiščenja in zdravljenja, ki sestavljajo celovite sisteme naprimer esenski sistem, pa ayurveda, itd

    4. Uporabljajmo »oživljeno vodo« iz orgonskega aparata za pitje in kopanje. Ta voda je pomemben faktor pri zmanjševanju količine prostih radikalov v telesu, poleg tega tudi izboljšuje imunsko odpornost, zmanjšuje zakisanost, biološko poživlja in čisti organizem.
    Voda iz orgonskega aparata (ionizator vode) je biološko, kemično in fizikalno predelana voda iz vodovoda, ki jo uporabljamo povsod kjer je možno namesto običajne iz vodovoda.

    5. Čiščenje elementov zemlje, zraka, ognja, vode. Sem spada post, pravilna prehrana, gibanje, počitek, zadovoljstvo v poklicu, čiščenje z ognjem, često tuširanje, kopanje, pravilno dihanje, partnerski odnosi, pitje orgonske vode, relaksacija, masaža.


    6. Živimo preprost in zdrav način življenja v ljubezni, resnici in harmoniji ter ravnovesju z Naravo, kar vključuje tudi zmernost in upoštevanje naravnih zakonov. Pomembni so pravilna prehrana, gibanje, počitek, čist zrak in voda, izogibanje stresom in drugim psihomentalnim negativnostim.


    7. Skrbimo za svoj duhovni vidik obstoja s pravilno duhovno prakso, vajami in prizadevanji.
    Zelo priporočljiva je joga, ker do neke mere lahko nadomesti tudi kiropraktične korekcije.
    Zavestno sodelovanje z duhovno evolucijo in notranjo svetlobo prinaša velike prednosti.


    V drugem delu tega članka, ki ga bomo prihranili za naslednjo objavo bomo skušali podati podrobnejši opis in razlago k zgoraj naštetim točkam in po potrebi navedli še morebitne nove informacije.


    Slovensko društvo za psihične raziskave (ukinjeno)


    Izbrisana objava na Pozitivkah z dne 09.09.2009 s podpisom ukinjenega Društva je tu obnovljena nespremenjeno.


    Dejkvasana Namaste,
    Slovenija





    Znani in manj znani vidiki zdravja, vitalnosti ter dolgoživosti - 2 del
    Kako obvladati bolezni, staranje in umiranje ?


    V tem 2 delu bomo podrobneje in konkretno pregledali pomembnejše pozitivne možnosti, ki lahko prispevajo k vitalnosti, zdravju in dolgoživosti. Pokazali pa bomo tudi funkcionalno ozadje za nekatere še neuveljavljene sheme, gledišča in pristope. Vsekakor pa začnimo z umom, ki je osrednji predmet naše obravnave.


    1. Osnovna mentalna higiena – um – ne-um


    Za naše psihomentalno zdravje in posledično seveda tudi za naše fizično stanje je ključnega pomena osnovna mentalna higiena. Pri tem sploh ne gre za moralo, etiko in podobne koncepte pač pa preprosto za čiščenje, odstranjevanje miselne polucije uma. Človekov um dokler ne obvlada zavestne mentalne kontrole je nemiren in ustvarja nepregleden niz nepotrebnih in škodljivih misli, ki se povezujejo z občutki, čustvi ter trošijo ogromno energije na fizičnem in psihičnem področju. To se še zlasti pokaže kot mukotrpne ponavljajoče misli v primeru psihičnih obremenitev, strahu, negotovosti, žalosti, jeze, itd. Večinoma to mentalno cikliranje nismo sposobni ustaviti in šele postopno izzveni, ali preneha, ko se razrešijo vzroki. Negativne misli in čustva ustvarjajo stres, ki nas izčrpava, jemlje koncentracijo, pa tudi prizadane imunski sistem ter nenazadnje predstavlja pomemben faktor hitrejšega staranja.
    Zdravo in zdravilno ter naravno stanje uma je tišina, torej stanje praznega uma brez misli, vendar pri polni zavesti. To stanje uma je stanje tihega, svobodnega in nepristranskega opazovalca in je za človeka neprecenljive vrednosti. Običajno je človekova zavest v nezavidljivem stanju udeleženca. Preklop v stanje opazovalca prinaša osvoboditev, olajšanje, umiritev uma. Lahko pristopite po načinu iz (obnovljenega) članka Praznik (mentalni trening) , ali pa se odločite za resen mentalni trening, kot je opisan naprimer v knjigi Franca Bardona "Inicijacija v Hermetizem". Ob tem nujno opozorilo, da naj morebitni bralec ne preskakuje posameznih nadaljnih korakov v knjigi, še bolje pa je da si najde primernega učitelja, da sam ne zabrede na samostojni poti v kolikor se odloči za svoj nadaljni duhovni razvoj po poti hermetizma.


    V kolikor smo se odločili in tudi uspeli umiriti um ter se rešili miselne poplave in viharjev bomo opazili blagodejne učinke sproščenosti tako fizično, kot psihično.
    Sedaj pa si lahko privoščimo še nekaj več, to je osrediščenost v srcu, kot pravimo alegorično, v bistvu pa gre za fokusacijo eteričnega telesa in naše zavesti v srčni čakri. Za sedaj se še ne bomo spuščali v evolutivne spremembe, ki jih prinaša nov sistem čaker in naj velja da je naša čakra na svojem znanem mestu. Usmerimo pozornost tja in opazujmo spremembe pri sebi. To nam lahko prinese ogromno, vendar ne smemo biti nestrpni. Osnovni fizični indikator dosežka je nezgrešljiv. To je občutek sevajoče toplote iz sredine prsi. Kaj prinaša odpiranje srčne čakre? Med drugim pozitivno energijo in psihofizično tonifikacijo, mir, zdravje, nesebično ljubezen, izboljšan imunski sistem, sproščenost, pogum, lahko tudi mistične izkušnje. Ena med njimi je bivanje v stanju ne-uma. Zelo zdravilno, odrešujoče, osrečujoče. Lahko pa se pokaže tudi potreba po čiščenju te čakre naprimer skritih strahov. Čakra je tudi zelo pomembna za naše dihanje.


    Omenimo še nekatere možne metode interventne samopomoči proti stresu, tesnobi, razburjenosti in podobno. Dr. Deepak Chopra v svoji knjigi »pomladite se, živite dlje«
    predlaga metodo »pomirjujočega diha«. Preprost način pomirjanja je v knjigi razumljivo in jedrnato razložen. Dr. A. Barody pa v svoji knjigi »Alkalizirajte, ali umrite« priporoča metodo koncentracije na točko pod popkom proti razdvojenosti in za odpravo zakisanosti, ki je posledica stresa. Dr. Riši Vivekananda, alias dr. Brian Thomson, jogijski psihiater svojim pacientom svetuje preprosto jogijsko metodo »bhramari pranajama« za nevtralizacijo strahu, tesnobe, živčnosti, jeze. Opis je iz intervjuja objavljenega pred časom v reviji »Ona«. S kazalcema si zamašimo ušesi in ob dolgem izdihu mrmramo »mmmmm«. Zdravilno učinkuje vibracija v glavi.


    2. Nadaljna preobrazba našega uma

    Naš um predstavlja neke vrste psihokibernetični stroj, ki smo ga dolžni razvijati, vzdrževati in voditi, oziroma uravnavati. Um je struktura, zavest pa je proces oziroma tok stanj, kar se odvija v tej strukturi, oziroma posodi, hiši, ali vozilu, kakor komu ljubše. Pojem um obsega vse nivoje od telesnih, duševnih, do spiritualnih funkcij. Osredotočili se bomo na obvladovanje duševnosti. V skladu z izsledki sodobne znanosti v svojem umu in s svojim umom ustvarjamo svojo mikrokozmično realnost. To bi moralo zadostovati za ihodišče, da se resno lotimo razvoja in obvladovanja svojega uma.
    Zelo bistveno, ključno je narediti korak, da s svojo zavestjo stopimo iz pasivne, trpne vloge pasivnega udeleženca, ki se mu nekaj dogaja v vlogo opazovalca. Opazovalec je tisti ki po mnenju sodobne znanosti ustvarja in spreminja stvarnost. Torej na sebe, na stanje svojega uma poglejmo kot opazovalec in tako postanimo soustvarjalec, oziroma tisti, ki spreminja stanje. Opazovalec, opazovano in spoznano, to se vse dogaja v umu, nič ni izven in to je princip zavesti, oziroma življenja.


    Z osnovno mentalno higieno si lahko zagotovimo boljše izhodišče za vsakdanje življenje in dobre osnove za nadaljno preobrazbo naše zavesti. Ta je potrebna ker je fizično stanje odraz celokupnih vsebin našega uma. Tu so nakopičeni vsi mentalni vzorci nas in naših prednikov, ki so se med drugim »materializirali«, oziroma »kristalizirali« tudi v naši dedni DNK.
    Najprej bomo skušali opaziti, ozavestiti prisotnost nagona umiranja in ga preoblikovati z afirmacijami v življenskost. Nagon smrti se lahko pokaže naprimer kot nejasen, polzaveden nagib k begu, umiku iz življenja ko smo v hudih življenskih težavah, pa tudi zaradi nezadovoljstva. Le izjemoma se manifestira kot samomorilno dejanje, oziroma želja. Pomembno pri tem pa je vedeti da se težnja k »umiku« zapiše v podzavesti, kot program ki teži k uresničitvi bodisi z boleznijo, prehitrim staranjem, nesrečo, ali kako drugače. Mentaliteto umiranja smo prevzeli iz okolja, od svojih staršev in pod vplivom prevladujočih prepričanj obstoječe civilizacije. Poleg tega pa smo si sami ustvarili in naložili še mnoga druga negativna prepričanja o sebi, ustvarili negativne vzorce samopodobe. Naš um na nivoju ega deluje tako, da skuša taka prepričanja, vključno s prepričanjem, da so staranje, bolezni in smrt neizbežni dokazati v življenju. Rezultat je znan: neuspeh v življenju, nezadovoljstvo, bolezni, staranje, smrt. Ti vplivi večinoma delujejo iz podzavesti, seveda pa zavestno nezadovoljstvo in stiske še utrjujejo negativne podzavestne programe. Svojo samopodobo bomo tako poskušali izboljšati z afirmacijami za karizmatično obnovo. Izbiro in izvajanje afirmacij je najbolje prepustiti za to usposobljenim učiteljem.
    Tehnika afirmacij je neke vrste način avtosugestije, oziroma samohipnoze, ki se odrazi v spremembi prepričanja.


    Pomembno je tudi prizadevanje za pozitivno mišljenje in pravilno odzivanje na razne situacije ter za menjavo napačnih in škodljivih prepričanj. To predpostavlja da lahko vsako negativno misel preoblikujemo, oziroma zamenjamo s pozitivno. Pri tem gre tudi za oblikovanje našega pozitivnega karakterja. Omenimo samo nekaj mentalnih tehnik in znanj, kot naprimer odvračanje pozornosti z negativnosti in preusmeritev na pozitivne možnosti, popolno sprejemanje nespremenljivih neželjenih dejstev, obvladanje in zamenjava nestrpnosti s potrpežljivostjo in upanjem, urjenje zavesti v nenavezanosti, itd.


    V oporo odločitvi k pozitivnim izbiram ter mišljenju nam mora biti tudi podatek da nivo planetarne zavesti prehaja iz zavesti žrtve v Kristusovo zavest. Prehodi in spremembe so praviloma povezani s pretresi, ter uničenji starih preseženih vsebin. Moramo se prilagoditi tudi sami in opustiti ter odpustiti nerabne, škodljive, nepotrebne tovore, ki jih nosimo v svojem umu, da bomo laže stopili naprej v prihajajoče novo obdobje. Kar bomo počistili iz sebe nas lahko reši, kar ne bomo nas lahko pogubi. Tovore smo si sami ustvarili in naložili in sedaj je čas da se jih rešimo.


    3. Spiritualno čiščenje in preporajanje


    To bazira na praksi zavestnega energijskega dihanja z uporabo različnih ritmov in globine dihanja. Dihanje je zunanja manifestacija pretoka eterične življenske energije v in skozi fizično telo. Dr. deepak Chopra (Pomladite se, živite dlje) pravi da dihanje povezuje um in telo. Pri zavestnem energijskem dihanju ne gre samo za pretok zraka in izmenjavo plinov, kot so kisik in ogljikov dioksid ampak predvsem in še zlasti za gibanje energije. V mislih imamo življensko, ali eterično, ali či energijo, oziroma prano, kot je poimenovana v različnih virih, oziroma sistemih. Z dihanjem stimuliran pretok energije nas energijsko čisti, polni in hrani bolje kot fizična hrana. Čiščenje pomeni tudi energijsko deblokado raznih eteričnih neravnovesij, zastojev, povzročenih bodisi psihično, bodisi fizično, ki povzročajo disfunkcionalnost, bolečine, postopno pa lahko tudi telesno degeneracijo in odmiranje. Zavestno energijsko dihanje prinaša tudi ucelitev duha in telesa, to pomeni da ju poveže v eno celoto, pri čemer je racionalni um obiden. Učinki zavestnega energijskega dihanja se lahko manifestirajo, kot občutek šibke elektrike, mravljinci, vibracije, toplota, možna so začasni simptomi norosti, pa tudi mistična izkustva, vznesenost, trans.
    Pojem eter korespondira z duhom in akašo, vidimo celo podobnost besed duh in dah. Dihanje lahko stimulira spomin na zapise preteklih travm in tako pomaga da izplavajo na površje zavesti da jih podoživimo in odpustimo. Tako se čistimo fizičnih simptomov in negativnih mentalnih vzorcev iz podzavesti. Zavestno energijsko dihanje lahko privede tudi do razrešitve rojstne travme, kar posledično prinese iscelitev dihalnega mehanizma in ponovno sposobnost produktivnega dihanja. Zato pravimo spiritualnemu čiščenju tudi preporajanje, ali amepši po tibetansko. Posebna oblika preporajanja je grleno vibriranje »A« v kombinaciji s telesnimi položaji, kar stimulira reševanje psihoenergijskih blokad ter komunikacojo med zavestjo in podzavestjo. To prinaša takojšnjo psihoenergijsko stimulacijo in tonifikacijo. Pri spiritualnem čiščenju zavestni um v glavnem obidemo, proces čiščenja se odvija tako na relaciji duh – telo. Z zavestnim energijskim dihanjem lahko razrešimo mnoge težave, celo bolezni. Dihanje pomeni življenje in povezavo z njegovim izvorom v duhu (etru).
    Praviloma mora spiritualno čiščenje vodit usposobljen preporoditelj, ker pri čiščenju lahko prihaja do navidezne začasne norosti, strahu in raznih simptomov, ki so popolnoma normalni in začasni. V procesu preporajanja utegne imeti določeno vlogo tudi skupinska energija, oziroma sinergija, ki lahko pripomore k odpiranju kanalov za zdravljenje. Vsekakor so ti procesi nujni in koristni v kolikor želimo uspeti v naših prizadevanjih iz naslova članka.


    Mimo spiritualnega čiščenja imamo še razne druge tehnike, oziroma pristope, kot so naprimer regresoterapija, hipnoterapija, joga nidra, karmična analiza, itd. Vendar moramo vedeti, da je odločitev za ozaveščanje in čiščenje naših podzavestnih negativnih vsebin stvar svobodne izbire na katero terapevti ne smejo vplivati.

    Med učinke prečiščevanja pa štejemo tudi ljubezenske odnose, saj ti prinašajo pomembno izkušnjo preseganja našega malega ega, četudi začasno in kratkotrajno. Še posebej je lahko dobrodošla tantrična praksa. Morda lahko k temu dodamo še možnost medsebojne masaže, ki tudi lahko igra določeno pozitivno vlogo relaksacije in čiščenja. Nekateri resni viri navajajo telesne kontakte za pomemben faktor človekovega psihofizičnega zdravja in ravnovesja.


    4. Čiščenje elementov ognja, zraka, vode, zemlje


    V naši civilizaciji je najbolj zanemarjen element ognja, ki je v negativni polarnosti rušilen in uničevalen. Nujno je čiščenje s prisotnostjo odprtega ognja, ki vpliva na telo in auro ter ju prečisti. Bolj subtilno deluje tudi plamen sveče, nekaj pa prinese tudi hoja po žerjavici..


    Naše telo sestavlja v visokem deležu voda. Ta ima tudi spominske lastnosti, kar je znanstveno potrjeno. Popiti moramo zadosti orgonske vode, oziroma »žive vode« da se celice lahko čistijo in vitalizirajo. Često tuširanje ne čisti samo fizičnih nečistoč, ampak tudi eterične, zato je to nujno, prav tako kot kopanje v banji v topli vodi. Slednje lahko pospeši proces preporoda.


    Skrbeti moramo tudi za harmonično stanje uma, ker to vpliva na telo. Tu bežno omenimo prakso dela s kristali. Nekateri imenujejo vijolični ametist »veliki čistilec«, ker nam pomaga pri odvajanju od slabih razvad in strasti, kot so kajenje, požrešnost, alkohol, itd. Um moramo tudi redno čistiti stresa, napetosti, jeze, žalosti, strahu.


    Post in zmerna ter prevladujoče alkalna prehrana z obilico svežega sadja in zelenjave, pravilna izbira in zadovoljstvo v poklicu, relaksacija, gibanje na svežem zraku so faktorji zdravja in prečiščenja elementa zemlje. K čiščenju elementa zemlje spadajo seveda tudi vsi postopki za čiščenje organov in celotnega fizičnega sistema. Popolno čiščenje organizma mora vključevati vse nečistoče in strupe, vključno tudi težke kovine, živo srebro, itd. Na internetu je zelo pestra komercialna ponudba čiščenja za posamezne organe pa tudi za kompletnejše programe. Čiščenje mora biti kompletno in celovito za celo telo da se lahko telesno pomladimo. To vključujeta naprimer Esensko zdravilstvo, pa tudi Ayurveda. Čiščenje organizma po esenskih postopkih prinaša regeneracijo delovanja telesnih funkcij, vključno imunskega sistema, počisti tumorje in tvorbe, odpravi lahko tudi alergije (kar smo pomotoma izpustili v 1 delu). Začnejo se obnavljati tudi tkiva, ki so prej degenerirala in propadala. Razume se, da čiščenje organizma ne gre brez ustrezne discipline v prehrani. Zanimivost pri tem pa je da je stranski rezultat pretežno sadno –zelenjavne prehrane z malo maščobe tudi izguba odvečne teže, znižanje krvnega tlaka in še kaj drugega bi se našlo. Pri jedilnikih velja upoštevati tudi pravilno kombiniranje različnih vrst jedi. O tem nas obširno podučijo viri navedeni v 1 delu tega članka. Dr. D. Servan-Schreiber v svoji knjigi »Anticancer – A new way of life« priznava da se organizem lahko brani pred boleznijo tudi sam brez pomoči sodobne medicine. Pisec povdarja tudi stres, škodljiva sevanja in strupe v kmetijstvu, kot pomemben rizični faktor pri nastanku raka. Priznava povezanost uma in telesa in smatra, da so tibetanske starodavne metode zdravljenja raka lahko uspešnejše od zahodne medicine. Koristna je tudi joga, gibanje. Iz članka v »Nedeljskem dnevniku« povzemamo kakšno hrano proti raku priporoča. Ugotovitve o najbolj nevarnih živilih za raka se z nekaj izjemami (vino, borovnice, ..) skladajo tudi s seznami hrane, ki zakisajo telo. Za nekatera živila in začimbe s spiska tudi vemo da razstrupljajo težke kovine, druga so antioksidanti Poglejmo spisek zdravilnih in varovalnih živil: zeleni čaj, borovnice, črno vino, šipkov sok, alge, temna čokolada, brokoli, česen, maline, jagode, kurkuma.


    Element zraka je povezovalni element ognja in vode, ki pri dihanju povezuje um in telo. Vsekakor je koristno izvajati večkrat dnevno povezano dihanje naprimer vsaj 3x dnevno po najmanj 20 ciklusov vdih – izdih. Povezano dihanje pomeni naravno, sproščeno ciklično dihanje kjer sta vdih in izdih povezana brez zadrževanja daha, brez forsiranja ritma, enake dolžine vdih in izdih. Z nekaj vaje bomo ujeli svoj idealen naravni ritem, ki je podoben dihanju po sistemu kraljevske pranayame. Cilj je popolno in svobodno dihanje, do česar pa pridemo šele po iscelitvi dihalnega mehanizma, ko se nam zgodi dejanski preporod. Potem postane naše dihanje zelo produktivno in nam daje veliko moč zdravljenja in samozdravljenja.


    4 elementi ogenj, voda, zrak, zemlja izhajajo iz petega elementa akaše, ali etra, drugače rečeno duha. Omenimo še počitek in spanje, ki si ju moramo zagotoviti v izogib prekomerne iztrošenosti tako psihomentalno, kot fizično. Počitek je namenjen naravnemu čiščenju in samoobnovi našega bitja na vseh nivojih. V kolikor smo zmerni v življenju, to je zlasti v prehrani, pa tudi pri delu, športu in vseh drugih aktivnostih bomo že samo z zadostnim počitkom omogočili sami sebi skoraj popolno obnovo in čiščenje. Vsako pretiravanje pa lahko povzroči intenzivnejše onesnaženje, zastrupljanje, celo ireverzibilne poškodbe, kar potem terja mnogo intenzivnejše čiščenje za obnovo ravnovesja in regeneracijo naše strukture.


    Na tem mestu bomo namenili nekaj misli tudi o zmanjševanju negativnih okoljskih vplivov.
    Izpostavljeni smo raznim onesnaženjem in degradacijam okolja, pa tudi škodljivim sevanjem in drugim škodljivim vplivom. Vsem se ne moremo izogniti, lahko pa omejimo njihov vpliv.
    Orgonski aparati za predelavo vode so način revitalizacije »mrtve« vode iz vodovodne pipe. Ionizirana predelana voda nas tudi do neke mere ščiti pred prostimi radikali v celicah organizma, ki so med drugim lahko tudi posledica škodljivih sevanj. Obstajajo zaščitne antene pred patogenimi zemeljskimi sevanji in tudi pred nekaterimi tehničnimi sevanji. Vsekakor se bomo odrekli mikrovalovnim pečicam zaradi sevanja in tudi ker taka hrana v telesu inducira škodljivo informacijo sevanja preko spominske lastnosti vode, ki je v mikrovalovno obdelani hrani. Skušali bomo omejiti uporabo mobitelov. O škodljivih učinkih mikrovalovnega sevanja ni potrebno posebej govoriti, ker so o tem napisani znanstveni dokazi. Omenimo še onesnaženost zraka. Pri tem pa ni problem samo umazanija in strupi v zraku pač pa tudi primanjkljaj poživljajočih negativnih ionov. Ta primanjkljaj nam lahko nadomestijo ionizatorji zraka, ki tudi čistijo zrak in uničujejo mikrobe. Njihova pomanjkljivost je morda odlaganje umazanije iz zraka na bližnje stene, kar zahteva pogosto beljenje in čiščenje. Vsekakor si kadarkoli je možno raje privoščimo sprostitev v naravi, na svežem čistem zraku, v naravnem okolju brez hrupa, umazanije, napetosti in stranskih učinkov tehničnih naprav. Če to združimo še s prakticiranjem tišine v svojem umu smo storili nekaj dobrega za svoje zdravje in vitalnost. Dodamo lahko še kurjenje ognja in druženje somišljenikov v naravi za čiščenje elementa ognja in za krepitev duhovne povezanosti ter medsebojne podpore na poti osebnih preobrazb in razvoja..


    5. Ezoterična, oziroma duhovna praksa


    Duhovna praksa je izjemno koristna če govorimo o prizadevanju za zdravje, vitalnost in dolgoživost. Pri tem ljudje gojijo določene skupne vrednote, ki so laho povezovalni element v duhovnih komunah. Duhovne komune pa imajo tudi pomembno vlogo v podpori in ohranjanju trdnosti članov komune glede skupnih vrednot in zastavljenih ciljev. Po analogiji s snopom skupaj povezanih stebelc, ki jih je težko zlomiti za razliko od posameznega zlomljivega stebelca so tudi člani komune bolj trdni v svojih idealih in prizadevanjih, kot bi bil individualen posameznik. To še zlasti velja v pogojih agresivnega negativnega okolja, ki lahko hitro zaseje dvom in negotovost glede izbrane poti in smisla lastnih prizadevanj. Obstajajo mnogi različni ezoterični sistemi, katere vse lahko poimenujemo s skupnim imenom joga. Sanskrtska beseda joga namreč pomeni spajanje duha duše in telesa v povezano enovito celoto. Pravo duhovno prizadevanje tudi ne more imeti drugačnega namena. Kogar bi morda zanimale povezave ezoteričnih sistemov in sodobne fizike si lahko prebere knjigo »Tao fizike«, avtorja Fritjof Capra -e. Sorazmerno z doseženo enostjo duha, duše in telesa pa se odraža tudi naše zdravje, vitalnost in dolgoživost. Duhovna praksa, kot so meditacije, molitve, vaje prinašajo samoobvladanje, mir, ravnovesje, peljejo v razvoj zavedanja od dualne zavesti k zavesti enosti, prečiščujejo naš ego, oziroma karakter. Vse to nam lahko pomaga živeti popolnejše, skladnejše, bolj harmonično življenje z več ljubezni, z manj stresa in drugih škodljivih vplivov. Samoobvladanje pomeni tudi obvladanje škodljivih strasti, kot je naprimer požrešnost, kajenje, alkohol itd.


    Seveda pa nobena prava pot duhovnega razvoja ne more zanemariti trening, ter obvladanje fizičnega telesa, ki mora postati del celote duh – duša – telo. Asane joge pri takoimenovani zahodni jogi so, kot smo že omenili odličen način izboljšanja vitalnosti, povečanja energije, obenem ko do določene mere nadomestijo tudi kiropraktično naravnavanje telesnih zglobov..Dislokacije in mikrotravme so lahko vzrok resnim funkcionalnim motnjam in zdravstvenim težavam. Običajno izvajanje asan lahko kombiniramo tudi z zavestnim energijskim dihanjem in s tem pridobimo dodatno novo kvaliteto. Zato je vadba joge vsekakor izjemno koristna in dobrodošla pri ohranjanju zdravja in vitalnosti ter tudi našega mentalnega ravnovesja.
    Iz joge poznamo naprimer tudi mantre po čakrah in univerzalno mantro om, katerih zvočne vibracije prinašajo očiščevalne, zdravilne in razvojne učinke. Izpostavili bi mantro RAM za popkovno čakro v kombinaciji z vijolično barvo transformacije. Mantra OM, oziroma AUM pa se v kombinaciji z meditacijo na srčno čakro lahko uporablja tudi za odpravljanje strahu.
    Mantre vibriramo s podaljšanim »m«, jezik pa držimo na nebu za prednjimi zobmi.
    Dr. Riši Vivekananda, alias dr. Brian Thomson, jogijski psihiater smatra jogo za koristen psihoterapevtski pripomoček, ker človek dobi dober občutek možnosti obvladovanja svojih psihomentalnih težav. Priporoča pa tudi joga nidro za ozaveščanje in odpravljanje negativnih podzavestnih vsebin, ki so sicer lahko hudo moteče v življenju.


    Duhovni razvoj nam prinaša razumevanje in sprejemanje lastnega karmičnega dolga, ki ga mora duša oddelati. Sprejetje svoje karme s hvaležnostjo in ljubeznijo lahko prinese takojšnjo osvoboditev. Taka izbira je tudi edina prava možna izbira razvite svobodne volje.
    Skozi duhovna prizadevanja bomo laže uskladili in umestili svoj mikrokozmos v makrokozmično razširjeno stvarnost, laže bomo dojeli popolnost naše božanske dediščine. Potem se bomo morda zavedli, da naše telo lahko samo ustvari vse snovi, ki jih potrebuje in da se lahko tudi samo brani ter zdravi. Pogoj je le da ga ne sme omejevati in ovirati naš um. In če nam bo uspelo izvesti vsa čiščenja in transformacije uma bo ta sam začel ustvarjati zdravje in nesmrtnost v naših življenjih. Dojeli bomo da smrt povzroča naš ego, življenje pa ustvarja in podarja Bog. Če sodelujemo z notranjo svetlobo, ali drugače povedano udejanjamo božjo prisotnost v nas smo v toku evolucije in v božji milosti. Imperativ evolucije je preobrazba naše egoistične in živalske zavesti do popolnosti najvišje mentalne iluminacije. Pomeni mir, blaženost ter neomejeno svobodo tu na zemlji in odkritje možnosti nesmrtnega življenja v fizičnem telesu. To bi bila manifestacija Boga v materiji in cilj Narave v zemeljski evoluciji.


    Slovensko društvo za psihične raziskave (ukinjeno)


    Izbrisana objava na Pozitivkah z dne 21.09.2009 s podpisom ukinjenega Društva je tu obnovljena nespremenjeno z izjemo odstranjenih mrtvih linkov in pripadajočih delov besedila.


    Dejkvasana Namaste,
    Slovenija




    Znani in manj znani vidiki zdravja, vitalnosti ter dolgoživosti - 3 del
    Kako obvladati bolezni, staranje in umiranje ?


    1. Uvod


    V tem zadnjem delu našega članka bomo naredili kratek psihofizionomski rezime smrtne, oziroma nesmrtne mentalitete, ki sta ključni faktor našega zdravja, vitalnosti in dolgoživosti. Rekli smo že da je um neke vrste psihokibernetični sistem v katerem se odraža opazovalec, opazovano in opaženo, oziroma spoznano, skratka naša zavest. Od nas je odvisno kaj v sistem vložimo in kaj odstranimo, s tem pa določamo vsebino toka našega življenja. Naša vlaganja predstavljajo po zakonu karme vzroke, naše doživljanje pa posledice, ali po kmečko povedano – kar sejemo to žanjemo. Naš sistem lahko spremenimo, bolje rečeno odstranimo napačna vlaganja, ali semena ne da bi morali čakati na žetev neželjenih sadežev, oziroma doživljati posledice v našem življenju. To je čiščenje uma. Na splošno pa smo že tudi ugotovili da je evolucija življenja proces uničevanja in ustvarjanja uma. Bolj zaželjeno v smislu kontinuitete pa je preoblikovanje, ali transformacija. Na osnovi povedanega najbrž lahko opustimo izvedene pojme oziroma domnevni »zakon privlačnosti«, kajti ne gre za privlačenje enakega, ampak za dobesedno kreacijo stanj v sistemu našega uma. Drugače rečeno – naša mikrokozmična realnost nastaja v našem umu. Delo na našem umu torej vključuje skrb za vlaganje pozitivne vsebine pa tudi treniranje in preoblikovanje uma, kar je v bistvu proces učenja. Važno je da upoštevamo pravilna znanja, ki peljejo v razvoj naprednega »modela« uma, ki nam bo pravilno in dobro služil tudi po višjih, to je duhovnih kriterijih.


    2. Samomorilni nagon nasprotuje zdravemu in dolgemu življenju


    Uvodoma lahko zapišemo da je psihofizionomija običajne smrtne mentalitete odslikava popolne podrejenosti lastnemu samouničevalnemu egu, kjer privzamemo prepričanje da so bolezni, staranje in smrt neizogibni, v nasprotju z mentaliteto nesmrtnikov, ki pravijo da so te neprijetne stvari izbor naše svobodne volje. Smrtna mentaliteta je stvar »tipskega« uma običajnega človeka. Nekateri bi zelo površno sklepali da je smrtnost potemtakem tipska lastnost človeške vrste. Pa ni tako. Človek je dejansko bitje vseh možnosti, le odkriti in razviti ter uporabiti jih mora. Mnoge inertne ume to seveda sploh ne bo zanimalo, ker je za njih kriterij običajnosti in normalnosti najvišji in edini možni kriterij zainteresiranosti. Morda jih sprovociramo s trditvijo da je vsak človek, ki umre storil samomor. To pomeni da samomorilci niso samo tisti, ki svoje življenje končajo z lastnim fizičnim ubojem z obešanjem, skokom pod vlak, ali iz višine, z zaužitjem strupa, strelom v glavo, ali kako drugače. Samomorilci smo tudi vsi ki umremo zaradi starosti, ali bolezni. To moramo takoj pojasniti z dejstvom, da ima vsak človek, ki (še) ni nesmrtnik v svojem nezavednem umu skrit nagon smrti. Nagon smrti je katerakoli antiživljenska misel ali emocija. Akumulira se v organizmu, dokler življenje ne postane neznosno. Ta, recimo mu samomorilni nagon človeka je bistveno odgovoren za staranje, bolezni in končno za našo fizično smrt. Dokler pa smo prepričani, da je vse to neizogibno ne moremo začeti gospodariti z našim nagonom smrti in vsa razna prizadevanja za zdravje in dolgoživost ne bodo bistveno spremenila končnega rezultata smrtne mentalitete, to je bolezen, staranje in smrt. Naš ego, oziroma naš um bo vedno skušal dokazati, da je naše prepričanje o smrti upravičeno in pravilno. Ego se namreč enači z lastnimi stališči in če se izkažejo za napačna je to tako, kot njegova smrt. Ego pa se boji svoje smrti. Izrekli bomo navidez nesmiselno trditev: »Da bi bili nesmrtni moramo ubiti sebe«. To pomeni izničenje svojega ega. Dokler imamo v sebi nezavedni nagon smrti nevede želimo smrt sebi, bližnjim in celemu človeštvu. Nagon smrti je zelo grda in bedna stvar, ker je vzrok bolnega uma in bolnega telesa. Dokler ga imamo, enostavno nimamo občutka, da je možno tu karkoli spremeniti. Namesto, da se zdravimo, bi raje umrli in vse to končali. To je smrtna mentaliteta.


    Nagon smrti je dejansko psihično telo, ki ga lahko izoliramo v našem umu in uničimo. Sestavljen je iz vere in idej o smrti, ki jih dobimo od svojih staršev in seveda iz okolja ter kulture. Te ideje, prepričanja, vero o smrti lahko preobrazimo v življenjskost z menjavo vsakega negativnega prepričanja v pozitivno misel.
    Na srečo imamo tudi nagon življenja in se lahko naslonimo nanj. Nagoni življenja nas delajo nesmrtne ta trenutek. Vse kar je treba storiti je prisluhniti sporočilom svojega telesa in jih spoštovati. Naš nagon življenja, če smo pozorni nanj, opozarja pred fatalnim dogodkom. Usodna bolezen običajno rabi dosti časa, da ubije. Opozorilo traja dovolj dolgo, da bi lahko spremenili svoj um.
    Um je močnejši od telesa in ga preživi. Obstaja mnogo kliničnih poročil o ljudeh, ki so fizično umrli in se vrnili v življenje v stanju kontinuirane zavesti za ta čas. Zato fizična smrt ni rešitev pred tegobami, ki so dejansko v umu. Uničevanje fizičnega telesa pomeni samo začasen odklop telesne vezanosti uma dokler se ponovno ne utelesimo.



    3. Višji in nižji jaz ter mentaliteta fizične (ne)smrtnosti


    Psihomentalne karakteristike človeškega uma opisuje magister Zoran Železnikar v seriji člankov na Pozitivkah z naslovom »Um, gospodar sveta«, o zavesti pa piše v člankih s skupnim naslovom »Zavest in stvarnost«. Jasno je definirana samouničevalna naravnanost ega in to, da on gospodari z nami, namesto da bi bilo obratno. Moramo se vprašati kdo smo mi in kaj je ego. Tudi o tem pišejo prej omenjeni članki.


    Mi bomo to povedali še po svoje. Lahko bi rekli, da je ego naš nižji aspekt, začasna vloga v življenju. Ta se enači z začasno, minljivo situacijo v kateri se nahaja, z materialnimi stvarmi, s telesom, svojino, itd. Naš pravi jaz, to smo mi pa je naš višji aspekt, večna nesmrtna božanska bit v nas, onstran prostora in časa. Mi smo igralec, ne vloga. Naš višji jaz se izraža z afirmacijo »Jaz sem«, ki izraža absolutno obstajanje onstran vseh atribucij. Ego je trpni udeleženec, višji jaz je svoboden, tih in nepristranski, opazovalec. In tako je dano na izbiro naši svobodni volji kateremu aspektu samega sebe se bomo priklonili. Ego je po definiciji smrten in bo naše življenje upravljal na način, da dokaže neizogibnost smrti. »Jaz sem« izraža božansko večnost tega trenutka in prinaša v naše življenje svetlobo nesmrtnega življenja. Ta afirmacija je ena najboljših in najmočnejših. Če se um uskladi s to afirmacijo bo vodil naše življenje po poti duha in ustvarjal pozitivne razmere.
    Za razliko poglejmo nezavedno prisotne običajne afirmacije ega »jaz sem star, bolan, ,,,,, jaz nisem dovolj dober, jaz sem nesrečen, ….«. Tudi te afirmacije bo naš um kreativno udejanil z znanimi običajnimi posledicami. To so komponente smrtne mentalitete, lahko bi rekli tudi ego zavesti. Ego mentaliteta se enači z minljivimi vlogami ega v življenju in je neizogibno smrtna, podvržena strahu in trpljenju, boleznim, staranju in umiranju. Lahko rečemo tudi da je to mentaliteta žrtve, ki ne vidi in ne razume da je človek sam odgovoren za svoje življenje. Zavest žrtve pripisuje vzroke za negativnosti zunanjim silam in dejavnikom, kot so kozmos, svet, bog, sovražniki, nesrečni slučaj, itd.
    Nasprotje smrtne mentalitete, ali zavesti žrtve je nesmrtna mentaliteta božanske večnosti našega višjega jaza, ki je izražena v afirmaciji »Jaz sem« in pomeni obstajanje večne božanske iskre znotraj vsakega posameznika. Na tem mestu ponovno poudarimo, da je višji jaz odraz višjih naravnih, ali božanskih zakonov in je nadrejen nižjemu jazu. To pa tudi pomeni da je izbira nesmrtne mentalitete višja in pravilna izbira, smrtna mentaliteta pa je napaka svobodne volje s hudimi in usodnimi posledicami za posameznika pa tudi za celo človeštvo!


    Kako priti do nesmrtne mentalitete pri običajnem človeku? Pot vodi preko ozavestenja lastnega smrtnega nagona in njegovega izničenja, oziroma transformacije. Če uspemo zadržati negativne misli izven zavesti smo na dobri poti nesmrtne mentalitete. Poleg tega pa moramo pridobiti pozitivno lastno samopodobo, kateri nasprotujejo mnoga nezavedna prepričanja v smislu »nisem dovolj dober (dobra). In potrebno je počistiti iz našega uma vse druge negativne vzorce, ki bi nas v življenju lahko ovirali. To so strahovi, sovraštvo, zamere in podobno. Osvoboditi moramo pravo življenjsko energijo, ki je ujeta in zaustavljena z negativnimi mislimi. Izničiti in transformirati moramo vse aspekte smrtne mentalitete v našem umu. Tako lahko rešimo sebe, bližnje in svet.


    Držimo se torej notranjega miru in transformirajmo zavest žrtve v soustvarjalce lastne pozitivne stvarnosti. To je Kristusova zavest, ali prinašalka svetlobe na Zemljo. Trditev o sokrivdi žrtve ima svoj smisel, ki pa jo narobe razumemo. Preprosto je v ozadju kvantni princip zavesti, ki ima temeljno razlago lahko v kvantni fiziki. Še boljša, oziroma univerzalna pa je razlaga s troedinim principom zavesti opazovalec, opazovano in opaženo. Seveda so kreativne lastnosti uma od vekomaj in preden je nastala človeška znanost imenovana fizika. Duh, ali eter je prostor vseh možnosti in tudi človek je bitje vseh možnosti. Da bi se to pokazalo je treba preprečiti vmešavanje uma, ali preoblikovati um. Neprečiščen um ustvarja negativne posledice in omejuje manifestacijo človekovih potencialov na nivo "žrtve" oziroma pasivnega trpnega udeleženca. Nihče nam ne more preprečiti pozitivno razmišljati razen naš lastni um. Velja še povdariti da se nam po metafizičnem principu realizira tisto v kar verjamemo. Zatorej verjemimo v popolnost Univerzoma, Narave, Boga in v naše možnosti da se ta popolnost manifestira nam. v nas in skozi nas v duhu našega višjega Jaza, ki se javlja kot zavest »Jaz sem« v nas. Zakaj ne?


    4. Vzroki, manifestacija in pogojenost smrtne mentalitete


    Psihologija fizične nesmrtnosti je učenje kako zdraviti norost, depresijo, zmedenost in druge oblike samomorilne mentalitete. Zaskrbljenost, neuspeh, nesrečnost, ali bolezen so glavni razlogi zaradi katerih ljudje ne žele večno življenje v telesu. Dolgoživost brez uspešnosti, zdravja in blaženosti ni zaželena. Toda prav naše prepričanje v neizogibnost smrti je lahko vzrok bede in slabega zdravja. Mentaliteto umiranja smo prevzeli iz okolja, od svojih staršev in pod vplivom prevladujočih prepričanj obstoječe civilizacije. Poleg tega pa smo si sami ustvarili in naložili še mnoga druga negativna prepričanja o sebi, ustvarili negativne vzorce za življenje in nizko samopodobo. Dokazano je med drugim da je rojstna travma pomemben izvor negativnih afirmacij, ki nas v življenju omejujejo in onesrečujejo. Zato je preporajanje pomemben proces prečiščenja našega uma. Naš um na nivoju ega deluje tako, da skuša taka negativna prepričanja, vključno s prepričanjem, da so staranje, bolezni in smrt neizbežni dokazati v življenju. Rezultat je znan: neuspeh v življenju, nezadovoljstvo, bolezni, staranje, smrt. Ti vplivi večinoma delujejo iz podzavesti, seveda pa zavestno nezadovoljstvo in stiske še utrjujejo negativne podzavestne psihomentalne programe.


    Nagon smrti se lahko pokaže naprimer kot nejasen, polzaveden nagib k begu, umiku iz življenja ko smo v hudih življenskih težavah, pa tudi zaradi nezadovoljstva. Le izjemoma se manifestira kot samomorilno dejanje, oziroma želja. Pomembno pri tem pa je vedeti da se težnja k »umiku« zapiše v podzavesti, kot program ki teži k uresničitvi bodisi z boleznijo, prehitrim staranjem, nesrečo, ali kako drugače. Ko nas zajame nagon smrti, nismo za nič, vključno ne za samoizboljšanje, ljubezen, seks, karkoli drugega. Izgleda da nas nič več ne vznemirja. Nezavedno se distanciramo od ljudi, ki nam lahko pomagajo. K temu paše tudi zdolgočasenost. Občutek dolgočasnosti je strah, da se nam bo zgodilo kaj negativnega. Ko doumemo to definicijo bomo poiskali misel, ali občutek, katerega dušimo. Tedaj preverjamo naša potlačena čustva, dolgočasje se transformira v interes, ali celo vzburjenje.


    Za vsemi negativnimi mislimi je strah pred smrtjo, za vsemi strahovi pa je ljubezen, uživanje in mladost. In tako je sklenjen krog povezav življenja in tega kar mu nasprotuje. Povedali smo da so negativne misli bistveni zidaki smrtne mentalitete. Povezava pa pelje tudi k fizičnim bolečinam. Vse bolečine so posledica vsidranih negativnih misli. Z zanikanjem, potlačenjem jih ne uničimo temveč s transformiranjem v pozitivne misli in občutke, čustva. Bolečina predstavlja napor za vzdrževanje negativnih misli. Izvor vseh bolečin je strah, da bo bolečina vse hujša, dokler nas ne ubije. Ko identificiramo to idejo, jo osvobodimo. Bolečina naravno slabi in izgine. Pozitivne misli prinašajo zadovoljstvo, takoj. Fizično zadovoljstvo je osebna izkušnja Božje ljubezni. Imamo naravno pravico do fizičnega udobja, zadovoljstva in blaženosti.
    Bolečine so torej simptomi negativnih misli. Pri tem lahko duh in um zdravita telo, ali pa duh in telo zdravita um, kot smo pokazali v 2 delu tega članka. Ključ vsakega zdravljenja je meditirati o pravem vzroku in odkriti zvezo. Po odkritju vzroka in ustreznem ukrepanju se učinek samodejno menja. Vera v Božjo ljubezen in slavo ter naravno božansko energijo zmore vse.


    5. Masovni učinki smrtne mentalitete


    Sklepamo lahko, da v človeštvu vlada in prevladuje smrtna mentaliteta. Po analogiji na individualne posledice, ki so staranje, bolezni, nesreče, umiranje lahko pričakujemo na družbenem in planetarnem nivoju odraz ter posledice masovnih učinkov smrtne mentalitete. To pa so vsakršno nasilje, vojne, bolezni, epidemije, naravne nesreče. Naše negativne misli polnijo energijo za negativne dogodke.
    Človek je s svojim samomorilnim umom ustvaril na Zemlji tudi civilizacijo, oziroma sistem podobnih samouničevalnih lastnosti, kot jih ima individualen posameznik. Vojne in naravne katastrofe so namreč družbeni odraz nagona smrti, ki ga ima posameznik.


    Poseben primer so negativni samopolnilni učinki filmov, prerokb in negativnih napovedi. Izmišljena katastrofična filmska zgodba lahko pri masi ljudi ustvari predstavo, pozornost na neko možno nevarnost, ki se pod vplivom tega masovnega mentalnega polnjenja lahko tudi v resnici zgodi na materialnem planu. Podobno je s principom samouresničujočih prerokb. Te imajo sicer namen opozorila in prebuditve človeštva, nikakor pa na srečo ne morejo biti apokaliptične prerokbe fiksna napoved prihodnosti. Razlog je kot že znano vpliv svobodne izbire človeštva. Ne vemo kam se bo usmeril masovni potencialni vpliv človeštva, ki ga ustvarja množica enako opredeljenih umov. Lahko gre v pozitivno, ali negativno smer. Morda lahko temu rečemo neke vrste sinergijski učinek mentalne mase človeštva. Smo v nevarnosti, da bi razširjanje določenih negativnih napovedi ter slabih misli v pogojih prevladujoče smrtne mentalitete povzročilo učinek samouresničujoče prerokbe. Zgodovina dokazuje, da žrtvene misli ki jih goji dovolj ljudi lahko ustvarijo naravne in družbene nesreče, kot so potresi, poplave, kuga, vojne in tako dalje. Masa negativnih misli miljonov ljudi lahko povzroči potres. Ljudje utrujeni od življenja lahko s svojimi mislimi povzročijo nesrečo aviona.
    Namen prerokbe o propadu je povzročanje sprememb. Mi masa ljudi lahko dejansko preprečimo nesrečo s spremembo naših misli. Namen naravne nesreče je prebuditi mase. Ali bomo čakali, da nas nesreče doletijo preden se prebudimo? Zakon narave je, da če se nismo pripravljeni prebuditi nas bo prebudil fizični univerzum. Če hodimo okoli v sovraštvu do življenja, sebe, sveta in boga dobesedno sodelujemo v ustvarjanju svetovne nesreče. Prerokbe so lahko škodljivo samopolnilne, ali pa navdihujoče. To je odvisno od naše izbire.


    Pomembno je prizadevanje da ljudje usmerjajo pozornost na pozitivne možnosti. Planetarni nivo zavesti se dviga, kar daje večjo moč učinkom tako pozitivnih, kot negativnih masovnih mentalnih vzorcev. Tu je skrita nevarnost ker se človeštvo v prevladujoči zavesti žrtve še ne zaveda dovolj trenutno nastalih in prihajajočih planetarnih sprememb.


    Vsaka nesmrtna mentaliteta je tako humanejša, ekonomičnejša, ima več etike in je bolj ekološka, kot ustvarjanje vojn, bolezni in nasilja in povzročanja naravnih katastrof, ki ubijajo ljudi. Edini možni način zdravljenja nagona smrti v večjem obsegu bi lahko bil obstoj izbranih vodij in organizacij v soseskah zadolženih za tako delovanje v duhovnih komunah. Vsak bolan potrebuje tedensko skupino za podporo ves čas in še posebej da bi zdravil nagon smrti.
    Pomembno je število ljudi, ki so se uspeli otresti smrtne mentalitete, ker so oni opora tistim, ki sledijo zgledu. S širjenjem ideje fizične nesmrtnosti se hitrost širjenja lahko začne povečevati in ob določeni kritični masi ljudi bi nesmrtna mentaliteta lahko hitro prevladala na celem planetu. Življenje v izobilju ter fizična nesmrtnost bi morali postati družbeno sprejemljivi temi. Potrebno je dvigniti nivo kvalitete misli pri ljudeh. S tem bi se lahko izognili potencialno napovedanim katastrofam.



    Slovensko društvo za psihične raziskave (ukinjeno)


    Izbrisana objava na Pozitivkah z dne 26.09.2009 s podpisom ukinjenega Društva je tu obnovljena nespremenjeno.


    Dejkvasana Namaste,
    Slovenija


    Profil
    Quote
    Forum generiran v : 1,62 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CET. Ura je 08:38

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 2,10 seconds