Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Zdrava-Prehrana-Gibanje-Detox-Dieta-Slog
3 najboljše detox diete glede na njihov namen

torek, 15. maj 2018 @ 11:00 CEST

Uporabnik: Sonce

Vsi vemo, da sta za razstrupljanje bistvenega pomena zdrava prehrana ter veliko gibanja, spremljati pa ju mora uživanje dovolj vode, a glede na to, iz kakšnega razloga se želite očistiti, se lahko odločite še za posebno dieto - ta bo očistila vaša prebavila, razmastila vaša jetra ali vam hkrati s čiščenjem pomagala izgubiti odvečne kilograme.

Kljub temu, da je naše telo neverjetno in zna samo poskrbeti  za marsikaj, mu včasih želimo pri procesih v njem pomagati. Tako se marsikdo odloči za očiščevalno dieto, ki naj bi telesu pomagala odstraniti strupe in tako poskrbela za nov, bolj zdrav življenjski slog.

#1: Čiščenje prebavne poti
Kljub temu, da o črevesju in delu, ki ga to opravlja, običajno neradi govorimo, predstavlja to tisti del prebavnega trakta, ki ima izjemno pomembno vlogo. Tanko črevo skrbi, da se iz hrane v telo vsrkajo hranilne snovi, debelo črevo pa poskrbi za izločanje odpadnih oziroma neprebavljenih in nepotrebnih snovi. Če nimamo težav z iztrebljanjem, le redko pomislimo na to, da bi naše črevesje potrebovalo pomoč oziroma čiščenje, s katerim bi poskrbeli, da bi lahko bolje opravljalo svoje delo.

Na slabo delovanje prebavil vplivajo:

Posledica je, da se hranila slabše absorbirajo, predvsem v debelem črevesju pa se nabirajo toksini, ki se ne izločijo. Da bi to popravili, se je potrebno izogibati določeni hrani, na primer kavi, belemu sladkorju, beli moki, mleku in mlečnim izdelkom ter alkoholu. Pozorni morate biti na to, ali ste na katero vrsto živil preobčutljivi oziroma sumite, da ste razvili intoleranco - v tem primeru se priporoča obisk zdravnika oziroma testiranje.

Ne pozabite na živila z veliko vlakninami
Da bo črevesje delovalo bolje, uživajte brokoli, cvetačo, brstični ohrovt in zelje. Ne pozabite na živila z veliko vlakninami, ki počistijo črevesje »kot gobica za posodo«.Prav tako uživajte veliko zelenolistne zelenjave oziroma živil, bogatih s klorofilom: špinačo, rukolo, krešo, alge, ohrovt, zelje, peteršilj … Posebno pozornost namenite črevesju takrat, ko ste imeli drisko ali jemali antibiotike, saj oboje poruši ravnovesje črevesne flore. Potrebno jo je obnoviti!

Kaj pa klistiranje
Ena od možnosti za čiščenje črevesja je tudi klistiranje, torej polnjenje črevesja s toplo vodo skozi rektum, kar naj bi zmehčalo »odpadne snovi« in jih pomagalo izločiti, vendar večina zdravnikov tega postopka ne priporoča, saj lahko prinese tudi neželene in škodljive posledice.

#2: Čiščenje jeter
Tako kot črevesje, imajo tudi jetra pomembno vlogo za čiščenje našega telesa in izločanje toksinov. Pogosto pravimo, da so jetra filter, ki odstranjuje toksine, še bolj ustrezno pa jih je imenovati kar za laboratorij, saj pomagajo tako odstranjevati strupene snovi in jih izločati kot skladiščiti beljakovine in vitamine, proizvajajo žolč in tako vplivajo na razgradnjo maščob v črevesju, vsrkavajo glukozo ter jo spreminjajo v glikogen in še marsikaj.

Za njihovega glavnega sovražnika velja alkohol, ki je za njihovo dobro delovanje najbolj škodljiv, vse pogosteje pa govorimo tudi o zamaščenosti jeter zaradi nezdrave prehrane - v jetrnih celicah se kopiči maščoba, to pa pripelje do vnetja jeter, ciroze ali raka.

Da bi jetra očistili, se je potrebno: Da je čiščenje jeter nujno, pa nas običajno opomnijo: Jetra lahko očistimo ter razstrupimo s: Kako očistiti jetra na najboljši način?

#3: Hujšanje
Pogosto se za čiščenje ter razstrupljanje telesa odločimo zato, ker naj bi nam to pomagalo tudi shujšati. Kadar je očiščevalna/shujševalna kura omejena zgolj na uživanje raznih napitkov, ki naj bi nam pri obojem pomagali, se z njo seveda hitro znajdemo na robu posta, saj dejansko zaužijemo izredno malo kalorij, to pa lahko ogrozi naše zdravje.

Za hujšanje in hkratno čiščenje telesa se tako vseeno priporoča, da jeste zdravo hrano in pazite, da dnevno zaužijete 1.500 kalorij, zaradi česar telo ne bo stradalo, kilogrami pa bodo vseeno kopneli. Napitki namenjeni čiščenju, naj bodo del uravnotežene prehrane, ne pa edino, kar zaužijete.

Zeleni čaj

Za čiščenje in detoksikacijo pri hujšanju marsikdo enostavno uživa zeleni čaj, katerega blagodejni učinki so dokazani, prav tako pa so pogosti tudi napitki iz različnih zdravih sestavin, ki jih kombiniramo med sabo. Med temi je najbolj znan napitek iz vode, limoninega soka, javorjevega sirupa in ščepca kajenskega popra, ki ga tudi svetovne zvezde pijejo brez uživanja druge hrane, saj vsebuje javorjev sirup dovolj sladkorja, da si priskrbimo energijo. (Deset dni zapovrstjo naj bi spili od 6 do 12 kozarcev tega napitka na dan, in nič drugega.)

Jabolčni kis
Pri nas mnogi prisegajo tudi na čiščenje telesa in hujšanje z jabolčnim kisom, s popolnim odrekanjem trdni hrani in uživanjem zgolj zelenjavnih ter sadnih smoothiejev ter sokov, z zeljno juho in podobno. Gotovo je, da je vsaka od teh diet za nekaj dobra, a ima lahko ob pretiravanju in popolnemu odrekanju drugim živilom tudi zelo hude posledice.

Pustite telesu, da se očisti samo
Velja slediti mnenju zdravnikov, da se je naše telo sposobno očistiti in razstrupiti popolnoma samo, če mu le damo priložnost, kar pomeni, da se odrečemo tobaku in alkoholu, kofeinu, sladkorju, nezdravim maščobam, predelanim živilom, umetnim sladilom ter preveč beljakovinam (ki so težke za prebavo).

Vir: www.liveactive.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Zdrava-Prehrana-Gibanje-Detox-Dieta-SlogDomov
Powered By GeekLog