Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Stiska-Zdrav-Obrok-Priprava
10 minut na dan za zdravo prehrano

torek, 12. september 2017 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Tanja Baća

Stiska s časom sodobnega človeka spremlja praktično vse odraslo življenje. Spomnim se, ko sem bila otrok... Moje prvo srečanje s šolo je bil vstop v malo šolo pri 6 letih – seveda je bila še 8-letka. V vrtec nisem šla nikoli (danes lahko rečem samo »žal« - ampak pustimo zdaj to), saj sta se starša brez težav organizirala tako, da je eden izmed njiju delal dopoldne, drugi popoldne.

Tisti, ki je bil zjutraj doma, je skuhal kosilo, oziroma večerjo, v službi pa so tudi imeli organizirano toplo malico. Danes je slika precej drugačna... Dejstvo je, da je časa na voljo zelo malo – sploh če hočemo imeti kaj od življenja. Vendar da se. Le potrebno se je dobro organizirati.

10 minut na dan za zdravo prehranjevanje

Sledite naslednjim korakom in potrebovali boste samo 10 minut na dan za zdravo prehranjevanje.

#1 TEDENSKI NAČRT PREHRANE

Nekaterim beseda »načrtovanje« povzroča neprijetne občutke, saj ob njej avtomatično pomislimo na nekaj zapletenega ali na nekaj, kar od nas zahteva določeno mero napora. Kar malo nas stisne v trebuščku ... tako kot ob vsaki novosti. :) Ampak brez skrbi. Treba je le začeti in hitro nam postane jasno, da načrtovanje prehrane ni noben bav bav in nam v resnici prihrani precej časa. Obroke za v službo planirajte tako, da boste lahko iste sestavine uporabili večkrat, a na različne načine (več v nadaljevanju). Vnaprej planirajete čisto vsak obrok, saj boste s pomočjo načrta prehrane lažje sestavili nakupovalni seznam.

#2 V TRGOVINO Z NAKUPOVALNIM SEZNAMOM

Naslednji korak je nakup vsega, kar potrebujemo. Če je poleg stiske s časom prisoten tudi problem prekomerne teže, vam priporočam, da v trgovino ne hodite lačni, da se boste lažje držali načrtovanega seznama.

#3 PREDPRIPRAVA OBROKOV

Znameniti »meal prep«... 90% ljudi, ki so fit, nosijo hrano s seboj v službo. Če nam čas dopušča, si lahko obrok pripravimo zvečer za naslednji dan. Primer: za večerjo pojemo solato in piščančji zrezek, za naslednji dan pa spečemo dodatni zrezek in ga pojemo za kosilo skupaj s popraženo zelenjavo in rižem, ali kaj podobnega. Bodite kreativni :)

#4 KREATIVNOST V KUHINJI

Veliko več časa pa bomo prihranili, če bomo obroke za cel teden pripravili naenkrat. Primer: Spečemo piščanca za 3 obroke in skuhamo zelenjavo za 3 obroke. Enkrat bomo pojedli zrezek in zdraven kuhano zelenjavo ter kos kruha ali izbrano žito. Drugič bomo zmešali piščanca in zelenjavo ter za prilogo pojedli ajdovo kašo, polnozrnat riž, kvinojo, ječmen... za variacijo dodamo na primer žlico kisle smetane in gobe. Za tretji obrok zelenjavo zmešamo s testeninami in zraven pojemo še zrezek. Dvakrat pa si za kosilo pripravimo na primer solatko s tuno in/ali jajcem in/ali stročnicami in/ali sirom in/ali semeni...., ali kak slasten sendvič s pršutom, pretlačenim avokadom in obilo zelenjave. Na ta način pripravimo hrano za cel teden v dobri uri. Opcij je nešteto. Poigrajte se s hrano, naj vam to postane nedeljska »meditacija« ali zabava. Naj vam pomagajo otroci, če jih imate, ali pa pocukajte partnerja in se zabavajta skupaj, medtem ko počneta nekaj dobrega zase. Če med zajtrkom in kosilom jeste malico, planirajte tudi to. Pripravite si posodice z oreščki, suhim ali svežim sadjem ali zelenjavo. Za zraven lahko še jogurt, skuto ali kefir. Kar vam pač ustreza. Pomembo je to, da imate hrano pripravljeno za jutranji odhod zdoma.

#5 DA NE POZABIM

Problem, ki je zelo pogosto spregledan je ta, da lahko kljub temu da nas čaka v hladilniku, hrano pozabimo, ker preprosto nismo vajeni, da bi si jo jemali s seboj. Saj veste kakšni smo ljudje – večino stvari delamo na avtopilotu. Samo pomislite, kakšna je vaša jutranja rutina... verjetno vsak dan ista. Najlažje se boste navadili na novo »opravilo« tako, da ga priključite k že obstoječemu vsakodnevnemu dejanju. Na primer: iz hladilnika vzamete posodice s hrano tik preden obujete čevlje, ali kaj podobnega. Tako na novo programirate svoj um. Če boste kljub temu na začetku pozabljali, si preprosto v telefon nastavite opomnik – obljubim, da ga kmalu ne boste več potrebovali. :D

4 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Stiska-Zdrav-Obrok-PripravaDomov
Powered By GeekLog