Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Spanje-Meditacija-Sproscanje-Alfa-Theta
Kako ostati buden med meditacijo

petek, 11. marec 2016 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Spanje je lahko vsekakor sproščujoče in pomembno. V kolikor pa želite pridobiti vse koristi med meditacijo, morate ostati budni – kar pomeni, da morajo biti vaši možgani v alfa ali theta fazi. Spanje pomeni, da ste v fazi thete ali delte. Meditacija naj bo sproščujoča budnost (najbolje v fazi alfe).

Naslednji nasveti vam bodo pomagali ostati budni pri meditaciji.

  1. Ne meditirajte v ležečem položaju, saj boste gotovo zaspali. Najti morate najbolj sproščujoč položaj zase, a ne preveč sproščujoč.
  2. Ne meditirajte tam, kjer ponavadi zaspite. Ne izberite si naslonjača, v katerem ponavadi zaspite pred televizijo. V telesu se nagonsko sproži nagon spanja tam, kjer ste navajeni zaspati.
  3. Ustvarite majhno neugodje. To lahko storite z zmanjšanjem temperature v sobi, uporabo stola s tršo podlago ali karkoli drugega, ki vas bo držala pokonci, obenem pa vas ne bo ovirala pri meditaciji.
  4. Poskusite z meditacijo na novem kraju. Meditirate lahko tudi na vrtu ali pa v parku v avtu. Storite vse, da ne boste padli v rutino. To bo zbudilo vaše možgane.
  5. Uporabite avtomatski položaj, ki vas zbudi. Komolce položite na naslonjalo stola, roke pa držite nekoliko v zraku. Tako bosta roki ob spanju takoj padli dol in vas zbudili.

Spanje je seveda koristno, vendar je meditacija več kot sproščanje. Pomagala vam bo do občutka miru in sproščene budnosti. V kolikor ste dosedaj uporabljali meditacijo kot uvod v spanje, vam bodo zgornji nasveti pomagali do pravih koristi, ki še pridejo, če boste vztrajali pri meditiranju.

Prevedla in priredila Petra Strugar
Vir: http://www.personalgrowthplanet.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Spanje-Meditacija-Sproscanje-Alfa-ThetaDomov
Powered By GeekLog