Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Preprecevanje-Zavrzena-Hrana-Sole-Vrtci
Milijoni za odvoz zavržene hrane - rešitev je v preprečevanju in zmanjševanju

petek, 20. februar 2015 @ 22:30 CET

Uporabnik: Sonce

Ekologi brez meja v sklopu projekta Volk sit, koza cela nadaljujemo z delom na področju preprečevanja zavržene hrane. V drugem delu projekta se bomo tako posvetili zmanjševanju količin odpadne hrane v šolah in vrtcih. Velik poudarek pa bomo namenili tudi združevanju vseh deležnikov ‘od vil do vilic’ z Nacionalno platformo za Slovenijo brez zavržene hrane.

V preteklih mesecih smo Ekologi brez meja v sodelovanju projektnim partnerjem eTRI opravili pilotne preglede na slovenskih šolah in vrtcih z uporabo anketnih vprašalnikov in pilotnih pregledov. Na vprašalnike je odgovorilo 30 ustanov, v pilotni pregled pa je privolilo 17 šol in vrtcev.

Izkazalo se je:

V prihodnjih mesecih bomo s posebnim programom za šolske in vrtčevske kuhinje skušali zmanjšati količine zavržene hrane v teh ustanovah. Program vsebuje ukrepe na vseh točkah, kjer je možen vpliv na nastajanje odpadne in zavržene hrane: ob nabavi, skladiščenju, pripravi, strežbi in odstranjevanju pripravljene hrane. Program bomo preizkusili z najmanj petimi šolami po Sloveniji.

Več glav, več ve! To vesta tudi volk in koza. Vse šole in vrtce bomo povabili, da slovenski javnosti predstavijo ukrepe, orodja in projekte, ki jih že izvajajo z namenom, da preprečijo nastanek ali zmanjšajo količino zavržene hrane. Najboljše oz. najučinkovitejše bomo objavili v publikaciji projekta.

Prav tako pa bomo nadaljevali s krepitvijo Nacionalne platforme za Slovenijo brez zavržene hrane in povezovanjem ključnih akterjev. Kljub zadržanosti Vlade do novih ciljev na področju odpadkov nasploh, bomo s podpisniki zaveze na delovnih srečanjih opredelili ukrepe, ki bi jih morala Slovenija izvesti do leta 2025 na področju zavržene hrane.

Ključni akterji ravnanja z odpadno in zavrženo hrano so pridelovalci in predelovalci hrane, veletrgovci in trgovske verige, humanitarne organizacije in ustvarjalci socialnih inovacij. V prihodnjih mesecih bomo skupaj z njimi identificirali razloge za nastajanje odpadne in zavržene hrane, grožnje nadaljnje rasti količin ter možnosti in priložnosti za njihovo zmanjšanje. S podpisniki zaveze bomo ukrepe za dosego cilja (zmanjšanje količin zavržene hrane v Sloveniji do leta 2025 za 50 %) predstavili v začetku junija na nacionalni konferenci.

Piše: Albin Keuc

Vir: http://ebm.si/o/sl/

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Preprecevanje-Zavrzena-Hrana-Sole-VrtciDomov
Powered By GeekLog