Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Ogljicne-Emisije-Greenpeace-Rudniki-Nems
Greenpeace kupuje nemške rudnike

petek, 26. februar 2016 @ 20:04 CET

Uporabnik: Sonce

Še konec meseca oktobra se je zdelo, da bo Greenpeace izvedel revolucionarno dejanje v boju proti globalnemu onesnaževanju. Kupili naj bi namreč vse rudnike lignita in termoelektrarne v nemški pokrajini Lužice, ki so eden izmed največjih ogljičnih onesnaževalcev na svetu.

Švedski Greenpeace želi kupiti rudnike in termoelektrarne v nemški regiji Lužice (nemško Lausitz) na nemško-poljski meji. Po uspešno izvedenem nakupu bi Greenpeace rudnike in termoelektrarne zaprl, saj letno proizvedejo 65 milijonov ton ogljičnih emisij, kar je več kot celotna Švedska skupaj.

Skupno pet rudnikov in tri elektrarne so naprodaj, odkar se je njihov upravljalec, švedsko energetsko podjetje Vattenfall, odločilo vlagati v obnovljive vire energije. V Lužicah se nahajajo največje zaloge lignita na svetu, ta pa velja za najbolj umazano fosilno gorivo, saj pri gorenju proizvedne za eno tretjino več ogljikovega dioksida kot črni premog in trikrat več kot bioplin.

Vrednost rudnikov je ocenjena med 2,2 in 3,3 milijarde evrov, čeprav naj bi odkupna cena ravno zaradi okoljske problematičnosti obratov pristala pri nekje milijardi evrov. Švedska izpostava Greenpeaca naj bi denar zbrala iz donacij, crowdfundinga in ostalih sredstev. Izrazili so zaskrbljenost, da se bo v primeru odkupa katerega izmed energetskih podjetij onesnaževanje še povečalo, saj bi se naj v tem primeru gradili novi rudniki lignita.

Med tem je Citigroup, družba odgovorna za prodajo Vattenfalla, Greenpeacu onemogočila nakup. Razlog naj bi bil ta, da Greenpeace ni ponudil sredstev za nadaljnje obratovalne stroške. Tako so se pri Citigroupu odločili, da Greenpeace izločijo iz liste potencialnih kupcev, saj naj bi bili rudniki in termoelektrarne pripravljeni za nadaljnje obratovanje. Trenutno v tekmi za odkup sodelujeta le še češki energetski podjetji CEZ in EPH. Več si preberite tukaj in tukaj.

Vir: ekoglobal.net

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Ogljicne-Emisije-Greenpeace-Rudniki-NemsDomov
Powered By GeekLog