Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Kravjo-Bivoljo-Mleko-Sir-Mocarela-Potros
ZPS test mocarele iz kravjega in bivoljega mleka

četrtek, 19. november 2015 @ 22:31 CET

Uporabnik: Sonce

Na vrhu trgovske znamke
Mocarela je mehak sir, nežnega okusa, ki se lupi v plasteh njegova domovina je Italija, danes pa ga največ proizvedejo v Ameriki. Utrl si je pot tudi do slovenskih potrošnikov. Na ZPStest so uvrstili 13 vzorcev mocarele  (8 iz kravjega in 5 iz bivoljega mleka). Za mocarele iz kravjega mleka so odšteli od 4,72 do 12,56 evrov za kilogram, za mocarele iz bivoljega mleka pa med 13,27 in 21,68 evra za kilogram. V obeh primerih je zmagala trgovska znamka, za katero so odšteli najmanj med testiranimi vzorci.

Mocarela je sir iz vlečenega testa (imenujejo ga tudi »pasta filata«), ki je narejen po posebnem proizvodnem postopku (več o tem najdete na www.zps.si). Nekateri mocarelo zelo cenijo, drugi pa menijo, da je to »dolgočasen« sir brez okusa, neprivlačne bele barve in z gumijasto teksturo. »Kakšen vtis dobimo o mocareli, je zagotovo največ odvisno od njene kakovosti.

Kakovostna mocarela mora biti mlečno bele do rahlo rumenkaste barve, zelo mehka in elastična, a ne gumijasta, niti žilava, zrnata ali sluzasta. Imeti mora vonj po mleku ali smetani, ne sme pa biti kisel,« je poudarila značilnosti kakovostne mocarele dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Okus in tekstura mocarele lahko zavedeta običajnega potrošnika, saj dajeta vtis, da to živilo ne vsebuje veliko maščobe, kar pa ne drži. V mocareli je namreč kar nekaj maščobe, v naših vzorcih jo je bilo v povprečju 20 gramov v 100 gramih, kar je približno toliko, kot je najdemo npr. v sirnih namazih, topljenem »trikotnem« siru, siru za toast. Res pa je, da mocarela v primerjavi z večino drugih sirov vsebuje manj maščobe.«

Mocarela sodi med živila, ki vsebujejo razmeroma malo soli
Na ZPS so ob testiranju živil vedno pozorni tudi na vsebnost soli. Mocarela sodi med živila, ki vsebujejo razmeroma malo soli, v večni primerov pa je bila na embalaži navedena vrednost za sol ali natrij identična analitično določenim količinam soli.

Je res iz bivoljega mleka?
Na ZPStest so vključili tudi 5 mocarel, ki naj bi bile iz bivoljega mleka, saj jih je zanimalo, ali smo potrošniki lahko prepričani, da je v mocareli iz bivoljega mleka res samo bivolje mleko ali pa so del tega mleka morda nadomestili s (cenejšim) kravjim? »Glede na to, da je goljufij s hrano vse več in je eden glavnih motivov za tako početje finančna korist, je vprašanje več kot smiselno. Bivolica da namreč bistveno manj mleka kot krava, zaradi česar je bivolje mleko dražje od kravjega in zato so tudi izdelki iz bivoljega mleka dražji,« je predstavila razlog tega testiranja dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala »Niti v enem vzorcu mocarele iz bivoljega mleka nismo našli proteinov iz kravjega mleka. Povedano drugače, naši vzorci mocarele iz bivoljega mleka niso vsebovali kravjega mleka, kar je za potrošnike vsekakor dobra novica.«

Ali ste vedeli: Kaj pomeni mlečna maščoba v suhi snovi?
Potrošniki na ZPS večkrat naslovijo vprašanje, kaj na označbi sirov pomeni navedena »količina mlečne maščobe v suhi snovi«, saj so opazili, da se ta vrednost precej razlikuje od vrednosti za maščobo, ki jo proizvajalec navede v hranilni tabeli. V hranilni tabeli je navedena absolutna vrednost maščobe v izdelku; pri mocareli je ta na primer okoli 20 gramov in ni enaka oz. je bistveno manjša od navedene mlečne maščobe v suhi snovi.

Ta je bila pri večini naših vzorcev od 45 – 60 %. Če nas zanima, koliko maščobe s prehranskega vidika vsebuje sir, potem je pomembna tista vrednost, ki je navedena v hranilni tabeli. Vsebnost mlečne maščobe v suhi snovi pa določa tip sira. Glede na to sire v osnov delimo na mastne, polmastne in četrtmastne. Delimo pa jih tudi glede na vsebnost suhe snovi (teža vseh sestavin sira brez vode: maščobe, beljakovine, sladkorja (laktoza), vitaminov, mineralov), in sicer na trde, poltrde in mehke. Glede na vsebnost maščobe v suhi snovi sodijo naši vzorci med mastne sire, po vsebnosti suhe snovi pa med mehke sire.


Seznam izdelkov na testu (po abecednem vrstnem redu):

Mocarela iz kravjega mleka

Mozzarella Carloni, sveži mastni sir iz pasteriziranega mleka v slanici
Mozzarella Galbani, mehki sveži sir Galbani,
Mozzarella Lovilio, sir mozzarella
Mozzarella, Land, mozzarela sveži sir
Mozzarella, Mercator, sveži sir v slanici
Mozzarella Tuš, sveži sir v slanici
Mu Cusine mozzarella, sveži polmastni sir v slanici
S Budget mozzarella, sveži sir iz pasteriziranega mleka v slanici

Mocarela iz bivoljega mleka
Cucina nobile Mozzarella di Bufala Campana
Frattorie Garofalo Bufala,mozzarella iz bivoljega mleka z zaščiteno označbo porekla, polnomastni mehki sir
Galbani Mozzarella di Bufala Campana, mehki sveži sir iz bivoljega mleka
Marque Repere, Les Croises selection, Mozzarella di Bufala Campana, mozarella iz pasteriziranega bivoljega mleka
Premium Despar, mozzarella di bufala Campana d. o. p., mozzarelladi bufala iz italijanskega bivoljega mleka


www.zps.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Kravjo-Bivoljo-Mleko-Sir-Mocarela-PotrosDomov
Powered By GeekLog