Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Evropski-Teden-Mobilnosti-Slovenija-Obci
Že tretjina občin se navdušuje nad trajnostno mobilnostjo

torek, 6. september 2016 @ 14:50 CEST

Uporabnik: Sonce

V Sloveniji je vedno več občin, ki sodelujejo v Evropskem tednu mobilnosti (ETM). Letos jih bo aktivnih 71, kar je absolutni rekord. To pomeni, da bo sodelovala kar tretjina vseh slovenskih občin. Poleg občin se lahko s svojimi aktivnostmi pobudi priključijo tudi posamezne organizacije, podjetja ali skupine posameznikov. Svoje aktivnosti slednji registrirajte tukaj.

Slogan ETM 2016 je »Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost«. Več raziskav je namreč pokazalo, da ima trajnostna mobilnost pozitivne učinke tudi na ekonomsko uspešnost občin in mest. Vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozom je, denimo, višja. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate.

Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti.

Za pestrost aktivnosti letošnjega ETM bo poskrbela tudi priprava Celostnih prometnih strategij. Cilj teh strateških dokumentov načrtovanja prometa je zagotoviti celostne spremembe v prometu ter boljšo kakovost bivanja za sedanje in prihodnje generacije. Vsaka izmed več kot 60 občin, ki dokument izdelujejo pod budnim očesom Ministrstva za infrastrukturo, bo v času ETM organizirala vsaj en dogodek za javnost.

V tednu med 16. in 22. septembrom pustite avto doma ter se v službo, šolo ali po drugih opravkih odpravite na trajnosten način. Vabimo vas tudi, da se udeležite aktivnosti v okviru ETM. Programi občin bodo objavljeni na skupnem spletnem portalu.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Evropski-Teden-Mobilnosti-Slovenija-ObciDomov
Powered By GeekLog