Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Dobri-Recepti-Musaka-Spinaca-Mlada-Lisic
Musaka z mlado špinačo in lisičkami

nedelja, 5. julij 2020 @ 16:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Sestavine:
zavitek vlečenega testa

Dušena špinača:
500 g mlade sveže špinače
30 g masla
sol
beli poper v zrnu
muškatni orešček
1 strok česna

Pražene lisičke:
200 g lisičk
50 g šalotke
30 g masla
sol
črni poper v zrnu
1 strok česna
manjši šopek timijana
30 g masla za pekač

Bešamel:
40 g moke
40 g masla
3 dl mleka
2 jajci
sol
beli poper v zrnu
muškatni orešček

Predpriprava
Globlji pekač namažemo z maslom. Vlečeno testo narežemo na liste v velikosti dna pekača. Lisičke očistimo, po potrebi na hitro oprhamo pod tekočo hladno vodo in odcedimo.

Priprava
Pražene lisičke: Šalotko in strok česna olupimo in ločeno drobno sesekljamo. Timijan osmukamo. V ponvi segrejemo maslo, na katerem posteklenimo sesekljano šalotko. Dodamo sesekljan česen in osmukan timijan ter na hitro premešamo. Nazadnje dodamo lisičke, ki jih med mešanjem na hitro prepražimo. Začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom.

Dušena špinača: V globlji ponvi segrejemo maslo. Strok česna olupimo in drobno sesekljamo. Špinačo oprhamo pod tekočo vodo, potem pa še mokro stresemo na segreto maslo. Pokrijemo in na hitro podušimo; le toliko, da upade. Začinimo s soljo, sveže mletim belim poprom, nastrganim muškatnim oreščkom in sesekljanim česnom.

Pečico segrejemo na 170° C.

Bešamel: V kozici stopimo maslo. Dodamo moko, ki jo na hitro premešamo, da se speni, a ne spremeni barve. Zalijemo jo z mlačnim mlekom, premešamo in zavremo. Začinimo s soljo, sveže mletim belim poprom in nastrganim muškatnim oreščkom ter med mešanjem kuhamo do primerne gostote. Odstavimo, ohladimo do mlačnega in vmešamo jajci.

Na dno pomaslenega pekača položimo dva lista testa. Potresemo ju z delom dušene špinače, to pa z delom praženih lisičk. Poškropimo z delom bešamela. Pokrijemo z listom testa, postopek nadevanja pa ponavljamo toliko časa, da porabimo vse sestavine. Na vrhu mora biti testo, ki ga izdatneje prelijemo s preostalim bešamelom. Pekač za 30 minut potisnemo v segreto pečico.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Dobri-Recepti-Musaka-Spinaca-Mlada-LisicDomov
Powered By GeekLog