Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Dobri-Recepti-Domaci-Kmecki-Kruh
Domači kmečki kruh

nedelja, 19. september 2021 @ 16:02 CEST

Uporabnik: Sonce

V Sloveniji je imel ob različnih praznikih kruh pravzaprav obredno vlogo. Kot simbol svetosti in blaginje je bil ob praznikih na kmečki mizi, pogrnjeni z belim prtom. Domači kmečki kruh so od nekdaj pekli z rženo moko, skorja je bila temno rjavo zapečena, sredica pa sočna in gosta.

Pri pripravi domačega kruha se testu dodajo droži ali domači kvas, ki so pravzaprav prihranjen posušen hlebček krušnega testa od prejšnje peke kruha. Gospodinje so testo za kruh mesile v nečkah, posebnem lesnem koritu, vzhajal je v pletenem peharju, pekel pa se je v razgreti krušni peči.

Sestavine:

Priprava:

  1. Z domačim kvasom zakvasimo moko že zvečer pred peko: posodo s presejano moko postavimo na toplo, v sredo naredimo jamico in vanjo vlijemo toplo vodo, dodamo namočen domač kvas, ki ga zmešamo s četrtino moke v gosto testo. Pokrito naj vzhaja čez noč.
  2. Naslednji dan prilijemo toliko tople vode, kolikor je potrebno, dodamo sol in vse skupaj dobro zgnetemo, da dobimo prožno in gladko testo.
  3. Pokrito naj vzhaja 2 do 2,5 ure.
  4. Testo oblikujemo v hlebec. Pehar obložimo s prtičkom iz blaga, ki ga potresemo z moko in nanj položimo hlebec. Spet pokrijemo in pustimo, da kolač vzhaja še približno eno uro.
  5. Vzhajano testo položimo na pekač, potresemo z moko in še trikrat pomažemo z mlačno vodo, da med peko ne bo razpokal.
  6. Domači kruh se najbolje speče v primerno razgreti krušni peči. Pečico razgrejemo na 220 stopinj, nato pa v njej pečemo kruh približno uro in pol ali pa tudi dlje, odvisno od veličine hleba.
  7. Pečen hlebec poveznemo v prazen pehar, kjer se naj ohladi.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Dobri-Recepti-Domaci-Kmecki-KruhDomov
Powered By GeekLog