Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Aktivna-Pasivna-Varnost-Otroski-Sedez
Test potrošniških organizacij otroških avtomobilskih sedežev

torek, 24. junij 2014 @ 22:31 CEST

Uporabnik: Sonce

Le peščica z oceno »zelo dobro« pri bočnem trku
V zadnjih nekaj letih sta se občutno izboljšali aktivna in pasivna varnost osebnih avtomobilov. A za zagotavljanje ustrezne zaščite so odgovorni tudi potniki, opozarjajo na ZPS.

Na testu so preizkusili 33 različnih otroških avtomobilskih sedežev iz vseh velikostnih kategorij, pri vseh pa so preverili varnost, uporabnost in ergonomijo, a tudi možnosti čiščenja in vsebnost nevarnih snovi. Ocene pri čelnem trku so dokaj dobre, za ustrezno zaščito pri bočnem trku pa čaka ponudnike še veliko dela, saj je zaradi slabe varnosti kar 5 sedežev dobila oceno »nezadovoljivo«. Vse manj sedežev ima težave z nevarnimi snovmi.

Vsi preizkušeni avtomobilski sedeži ustrezajo standardu ECE-R 44, dva pa tudi novemu standardu ECE-R 129 oziroma i-size. »Z vidika testiranja se ni prav nič spremenilo, saj smo potrošniške organizacije in avtomobilski klubi že do zdaj izvajali strožje preizkuse, kot jih zahteva standard – med drugim tudi preizkušamo, kako se otroški avtomobilski sedeži obnesejo pri bočnem trku, kar je šele s standardom i-size postalo obvezno tudi pred začetkom prodaje na trgu,« je izpostavil Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Testi otroških avtomobilski sedežev so prilagojeni preizkusnim trčenjem Euro NCAP, zato se izvajajo pri enaki hitrosti (čelni trk pri hitrosti 56 km/h). Razlike med posameznimi modeli so s tem še izrazitejše, kar se je pokazalo tudi na tokratnem testu. »Pri čelnem trku je pomenljivo, da so vsi sedeži, ki so dobili oceno »zelo dobro«, v avtomobil postavljeni tako, da otrok gleda v nasprotni smeri vožnje. Le tako otrokova glava in vrat pri trčenju nista izpostavljena prevelikim obremenitvam, saj naslonjalo sedeža otroka zaščiti tako, da nihanj praktično ni.

Novi standard i-size bo vsekakor povečal varnost na tem področju, saj se morajo otroci najmanj do 15. meseca starosti voziti v sedežu, v katerem gledajo v nasprotni smeri vožnje,« je poudaril Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodal: »Kljub temu lahko pričakujemo, da bo tudi po splošni uveljavitvi standarda i-size na zahtevnejših testih, ki jih izvajamo potrošniške organizacije, kakšen od sedežev dobil slabšo oceno. Na tokratnem testu se je na primer en sedež »lupinica«, z dodano osnovo isofix, slabo odrezal pri čelnem trku, saj se je snel z osnove in poletel naprej.«

Na slabše ocene varnosti pri čelnem trku vplivajo še druge težave. Kot izpostavljajo na ZPS  pri posameznih modelih otrokova glava preveč zleze iz lupinice in lahko udari v del notranjosti avtomobila, pri sedežih, v katerih otrok sedi obrnjen v smer vožnje, se precej pogosto zgodi, da varnostni pas pri čelnem trku zdrsne z ramena proti vratu, kar prav tako poveča silo, ki deluje na otroka, v realnem scenariju pa bi to pomenilo povečano možnost za poškodbo.

»Še več pomanjkljivosti smo odkrili pri testu varnosti ob bočnem trku, kjer je mejo za oceno »zelo dobro« presegla le peščica sedežev, v katerih je otrok tako dobro zaščiten, da ne udari ob vrata, hkrati pa tudi notranjost sedeža na ustrezen način absorbira silo ob trku. Večina sedežev je pri bočnem trku dobila negativne točke, saj so bile izmerjene sile prevelike, še slabše pa so ocenjeni tisti, pri katerih je prišla otrokova glava v (trd) stik s karoserijo avtomobila,« je predstavil ocene Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije

V oceno varnosti so vključeni še rezultati dveh testov, ki sta povezana z ustrezno namestitvijo sedeža v avtomobil in otroka v sedež, združujejo pa ju pod oceno zasnove sedeža. Omeniti velja še bolj vzpodbudne ocene vsebnosti nevarnih snovi, saj jih zaznajo v vse manj sedežih.

Na ZPS poudarjajo, da varen sedež lahko reši življenje vašemu otroku, a hkrati opozarjajo, da raziskave kažejo, da številni starši preslabo pripnejo sedež in otroka, kar seveda bistveno vpliva na varnost.

Modeli na testu, ki so dobavljivi tudi v Sloveniji:

do 13 kg (skupini 0 in 0+, do starosti približno 18 mesecev)
ABC Design Risus
ABC Design Risus & Risus Isofix Base
Concord Airsafe
Concord Airsafe & Airfix Isofix
Cybex Aton Q
Cybex Aton Q & Base-Fix Isofix
Inglesina Huggy Prime
Inglesina Huggy Prime & Base Huggy Isofix
Jane Matrix Light 2 & Matrix Platform Isofix
Maxi Cosi Pebble
Maxi Cosi Pebble 2wayFix Isofix
Recaro Privia & Recaro Isofix
Recaro Privia
Silver Cross Simplicity
Silver Cross Simplycity & Isofix base
do 18 kg (skupini 0+ in 1, približno za starost do  štirih let)
Concord Ultimax.2 Isofix
Römer Dual-Fix Isofix
Römer Max-Fix 2 Isofix
9 do 18 kg (skupina 1, približno za starost od  od enega do štirih let)
Chicco Oasys 1 Isofix
Peg Perego Viaggio DuoFix TT Isofix
9 do 36 kg (skupine 1, 2 in 3, približno za starost od enega do dvanajstih let)
Brevi Tao B.Fix Isofix
15 do 36 kg (skupini 2 in 3, približno za starost od  od štirih do dvanajstih let)
Römer Kidfix XP Isofix

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Aktivna-Pasivna-Varnost-Otroski-SedezDomov
Powered By GeekLog