Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20201004134305787
Kako lahko postanete bolj odločni? (1/4)

ponedeljek, 5. oktober 2020 @ 05:02 CEST

Uporabnik: SENAD

Naj vas najprej pohvalim, da ste se odločili, da preberete ta članek. To je bila dobra odločitev, saj vam bo članek zelo koristil, da boste spoznali vzroke za vašo morebitno neodločnost in se naučili odločati oziroma izboljšal vašo odločnost in odločanje.

Ko sem pripravljal članek, sem na netu videl kar precej različnih sopomenk, izrazov, ki pomenijo isto ali podobno, a zvenijo drugače, s katerimi imenujemo neodločnost in ali vzroke za to cincavost, cagavost in mencanje.

Slovenski jezik pozna naslednje lastnosti in vzroke za neodločnost:

labilnost, pasivnost, omahljivost, nesamozavest, nespretnost, trmoglavost, neizkušenost, nepremišljenost, neučakanost, zaletavost, lahkomiselnost, površnost, brezbrižnost, neresnost, zbeganost, neambicioznost, črnogledost, nemoč, zmedenost, naivnost, apatičnost, neodgovornost, nesproščenost, šibkost, popustljivost, nesigurnost, ravnodušnost, mlačnost, nezrelost, sramežljivost, nejevoljnost, nevednost in muhavost.

Če ste pri sebi prepoznali kakšno od teh škodljivih lastnosti, metlo v roke. Zdaj poglejmo, kako te lastnosti vplivajo na ljudi, ki zaradi njih postanejo:

bojazljivi, boječi, negotovi, obotavljivi, plahi, plašni in plahotni, ustrašljivi, malodušni in ravnodušni, cagavi, v zadregi, oklevajoči, šibki, mlačni, cincajoči, mečkavi, obotavljajoči, megleni, nepredani, brezbrižni, negotovi, slabotni, medli, strahopetni, mencavi, zadržani, neizraziti, brez hrbtenice, neopredeljeni, popustljivi, razdvojeni in v dvomih. In seveda neodločni.

Če ste tudi med temi zadregami prepoznali kakšne vaše šibke točke, imam za vas dobro novico. Vse te škodljive lastnosti in vedenja lahko z lahkoto opustite z mojimi vajami za prebujanje. S prebujanjem boste postali močni in odločni in se naučili odločati za vašo in za korist vseh. Več o vajah v nadaljevanju.

Na strani:

https://www.slovenskenovice.si/lifestyle/astro/neodlocnost-je-posledica-nesamozavesti

lahko v članku Neodločnost je posledica nesamozavesti preberemo:

»Življenje je namreč nenehna reka odločitev, precepov in položajev, v katerih smo prisiljeni izbrati pot, čeprav nimamo zagotovila, katera je prava.« Pri tem nas lahko omahljivost »resno ovira pri doseganju ciljev«.

Prvo vprašanje je, kako smo sploh postali omahljivi? Kdaj, kje in zakaj smo prvič omahnili:)

Psihologi bi rekli, ali je to prirojena ali pridobljena lastnost. Ali smo neodločni po dedku, kljub temu, da je oče odločen. Razlog za to je znamenito dedno koleno, ki preskoči en rod:) Ali pa smo se tega navadili od mrzlega bratranca. Ali gre za kombinacijo prirojene nagnjenosti k omahljivosti, katero smo razvili z oponašanjem drugih.

Ne eno ne drugo:) Vse lastnosti, tako škodljive in koristne, so nam že vnaprej določili karmičarji. Pred mojimi vajami za prebujanje bi ostali do smrti točno takšni, kot so nas karmičarji programirali. Z vajami za prebujanje in s pomočjo naših vesoljcev lahko karmične scenarije v celoti spremenimo in s tem tudi opustimo vse škodljive lastnosti.

»Raziskave kažejo, da je odločnost zelo zaželena lastnost pri vodjih na vseh področjih. Neodločnost je po drugi strani nezmožnost sprejemanja odločitev, ki izvira iz strahu pred njihovimi posledicami ali pred tveganjem prevzemanja odgovornosti zanje. Delno je značajska lastnost, povzročajo pa jo še negativne izkušnje in priučeni načini odzivanja. Je vir stresa in tesnobe, lahko pa vodi v jezo, potrtost in občutke krivde.«

Čeprav se zdi, da je izraz neodločnost tako absoluten, da se neodločne osebe ne morejo odločiti o ničemer, to seveda ni res. Vsi se vsak dan odločamo o številnih stvareh, vsaj tako se nam zdi;) Kdaj bomo vstali, na katero nogo, kaj si bomo oblekli, kaj bomo jedli, kaj bomo delali, s kom se bomo dobili itd. In pri tem nismo prav nič neodločni. Večina naših odločitev nima nekih velikih in zelo pomembnih posledic, zato vidimo odločnost kot neko idealno lastnost, pri kateri se odločni ljudje vedno in povsod odločajo hitro in pravilno.

Tudi to ni res. Le redki ljudje stalno in povsod odločajo o življenju in smrti, ki sta prvi in najbolj pomembni odločitvi. Na drugem mestu so odločitve o družini, o partnerju in otrokih. In šele potem pridejo vse druge odločitve o vsakdanjih stvareh. Navadna neodločnost ne predstavlja neke posebne motnje, saj ne traja dolgo. Druga stvar je seveda zelo močna neodločnost, ki človeka paralizira.

»Po študijah je neodločnost povezana z zelo visoko ali zelo nizko stopnjo vestnosti oziroma perfekcionizma, z nizko samozavestjo in zaupanjem vase ter z visoko ravnijo tesnobnosti, živčnosti in zaskrbljenosti. Omahljivost je lahko tudi simptom drugih težav, pogosto spremlja depresijo in kompulzivno obsesivno motnjo (prisilno ponavljanje nesmiselnih dejanj).

Obstaja celo duševna motnja, pri kateri je bolnik bolezensko neodločen in se ne more odločiti niti o najpreprostejšem, denimo, katera jabolka kupiti. Zanj je vsaka odločitev pomembna, zato ga neprestano spremlja strah pred posledicami napačne odločitve – četudi je izbira v resnici brez njih. Vsako najmanjšo odločitev tehta do neskončnosti. Ta nezmožnost ga trpinči s silno tesnobo in duševno napetostjo ter krni njegovo zmožnost za normalno vsakodnevno življenje.«

Bolj pogosta je druga osebnostna motnja, to je prisilno vedenje. Oseba s prisilnim vedenjem ni sposobna dojeti, da se je že odločila in da stalno sprejema eno in isto odločitev, in to ure in ure. Če zaklenemo vrata v naglici in se potem vrnemo, da preverimo, ali smo jih res zaklenili, je to varnostni pregled. Če se vračamo in to preverjamo tri ure in si nikakor ne moremo zapomniti, da smo že zaklenili vrata, in to tudi že preverili in potrdili, je to izraz prisilnega vedenja oziroma kompulzivne obsesivnosti.

To je le še ena izmed karmičnih oblik nasilja nad nami, s katero karmičarji zaciklajo človeka v začaran krog negotovosti in skrbi, da ni naredil dobro in da se mu bo zaradi tega zgodilo nekaj slabega. V nuji, da bi naredil tako, kot je treba in šel naprej, stalno ponavlja eno in isto dejanje, a nikakor ne more priti do konca. To, da še ni (dovolj) dobro, prenaša potem še na sebe. On je slab, saj ne more niti ene stvari narediti dobro. Zato se stalno zaletava, da bi se poboljšal in naredil stvar perfektno. V to pozicijo slabih in nikdar še ne dovolj dobrih so ga porinili karmičarji, ki se ob njegovem prisilnem vedenju hranijo z njegovimi dvomi in skrbmi.

»Če poenostavimo: praviloma smo neodločni oziroma se obotavljamo, ko moramo izbrati med več na videz enako prijetnimi (ali neprijetnimi) možnostmi ali ko imamo samo eno možnost, a ima ta tako prijetne kot neprijetne vidike (denimo zrezek, ki tekne, a masti žile). V prvem primeru smo često takšni kot sestradani bajeslovni osel, ki je bil enako oddaljen od dveh kupov sena, a je poginil od lakote, ker se ni mogel odločiti, katerega bi se raje lotil.

V drugem primeru spominjamo na laboratorijske podgane iz znamenitega poizkusa: vohale so sir, a ko so mu prišle blizu, jih je stresla elektrika. V strahu so zbežale, a ko so bile dovolj daleč, so pozabile na bolečino in znova jih je premamil vonj priboljška. Toda ko so prišle do kraja, kjer jih je prej stresla elektrika, so se spomnile bolečine in znova stekle stran. Pa znova zavohale sir. In tako dalje.«

Totalna neodločnost je zelo redka, tako da se bomo slej kot prej odločili za vanilijo ali čokolado. Večino odločitev tako nekoč sprejmemo prvič, na primer z oponašanjem staršev in drugih, potem pa jih le še ponavljamo in znova izbiramo isto. Ko enkrat ugotovimo, da stvar deluje, se znova odločamo za isto.

»Psiholog Georges Potworowski z univerze v Michiganu je z raziskavami potrdil, da neodločno vedenje navadno nastopa v štirih značilnih oblikah. Pri prvi odlašamo z odločitvami, jih prelagamo na pozneje, praviloma na zadnji možni trenutek, medtem pa iščemo podatke, ki bodo pripomogli k boljši odločitvi, ali preprosto poskušamo na vse skupaj pozabiti.

Druga oblika je nesprejemanje obveze, ko nočemo sprejeti odgovornosti za svojo odločitev, ker recimo nočemo koga užaliti z zavrnitvijo ali ker hočemo imeti odprte vse možnosti. Tretja je nezmožnost sprejetja odločitve, kjer se trpinčimo s premlevanjem, kako se odločiti. Zadnja oblika je neprestano spreminjanje odločitev, ko smo jih že sprejeli in se po njih že začeli ravnati; gre za nezmožnost dokončno posvetiti se eni poti.«

To seveda velja za velike in pomembne odločitve, kaj bom, ko bom velik:), v katero šolo bom šel, kateri šport si bom izbral, kaj bom šel študirati, s kom bi se družil in poročil, katero stanovanje ali hišo bi si kupil, kateri avto bi imel itd.

Pri odločanju imamo dve možnosti, ali se odločimo sami, ali namesto nas odločijo drugi. Pri neodločnosti imamo samo eno možnost:)

Dokler sem bil neprebujen in razpet med številne delne osebnosti, se včasih nisem mogel niti odločiti, da bi se o čem odločil ali neodločil🙂 Na mojo srečo so karmičarji izbrali nekaj dobrih odločitev namesto mene:) Zelo sem zadovoljen, da sem se »sam« odločil za različne športne aktivnosti, še posebej windsurfing, jadranje na deski, za študij novinarstva in za budno Sanjanje:) In na moje veselje so tudi škodljive karmičarske odločitve zame že minile, tako da sem jih s prebujenjem že zdavnaj opustil.

S katerimi vašimi odločitvami ste vi najbolj zadovoljni in katere bi raje spremenili, če bi le mogli?

Se nadaljuje.

Vse najboljše za vse.

Seno

Preberite več o prebujanju in vajah za prebujanje, s katerimi boste z lahkoto opustili neodločnost in vse druge škodljive lastnosti in postali enotni in odločni, v moji seriji knjig Pisma Palkijem Sporočila mojim prijateljem na drugem planetu.

Vse tri dele si lahko sposodite ali kupite na:

https://www.biblos.si/rezultati-iskanja?q=senad

Na istem naslovu dobite tudi brezplačno knjigo Vi niste vaš um Vi ste Čudovito Bitje Čistega Zavedanja.

Vabim vas, da se naročite na e-novice za prebujanje, osebni, partnerski in družinski razvoj ter spoznavanje vaše Čudovitosti.

Dobili boste brezplačno knjigo »Kje sta Don Juan in Carlos Castaneda?«, v kateri opisujem primerjavo med starodavnim sistemom za osebnostni razvoj in mojim modelom za prebujanje.

Kliknite tu in se naročite tam:)

https://www.pismapalkijem.si/brezplacna-knjiga/

Dobrodošli in vse najboljše.

4 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20201004134305787Domov
Powered By GeekLog