Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20190915180349292
Štirje razlogi, zakaj bi vsi morali spati brez oblačil

nedelja, 29. september 2019 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Spanje brez oblačil blagodejno vpliva na samozavest in zmanjšuje stres.

Goli spimo bolje

Vsi vemo, da možgani potrebujejo kvaliteten spanec, to pa so dokazale tudi nedavne raziskave Univerze v Rochesteru. Študija je ugotovila, da naši možgani med spanjem odstranijo toksične proteine, ki so stranski produkt možganskih aktivnosti, kadar smo budni. Medtem pa so znanstveniki iz Univerze v Amsterdamu prišli do ugotovitve, da nižja telesna temperatura poveča globino spanca in zmanjša možnost za nočno bujenje. Ponoči se tako najlažje ohladimo, če spimo goli.

Manj stresa

Dokazano je, da nenehen stres, ki so mu mnogi izpostavljeni, uničuje imunski sistem in poveča tveganje za bolezni srca, depresijo in debelost ter zmanjša kognitivne funkcije. Prav tako stres znatno poveča količino kortizola v telesu, stresnega hormona, pravilen počitek pa nam pomaga, da kortizol ohranimo na ravno pravi ravni, ki nam ne škodi. 

V boj s kilogrami

Znanstveniki so dokazali tudi, da ima spanje brez oblačil številne zdravstvene prednosti, med njimi tudi pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Študija, ki jo je izvedel ameriški Nacionalni institut za zdravje je pokazala, da hlajenje telesa med spanjem pospešuje metabolizem, saj telo nato ustvarja več maščobe, da nas ogreje. Te maščobe proizvajajo toploto z izgorevanjem kalorij, kar pospeši metabolizem čez dan in nam pomaga shujšati. Spanje brez oblačil tudi izboljša pretok krvi, kar je dobro tako za mišice kot srce. Kvaliteten spanec poveča tudi delovanje rastnega hormona in melatonina, kar upočasnjuje prezgodno staranje. 

Ko spimo goli, nam raste samozavest
Samozavest se gradi postopoma in zraste vsakič, ko preizkusimo kaj novega, sprejmemo nov izziv in v njem vztrajamo. Spanje brez oblačil pomeni tudi, da se v svoji koži počutimo dobro, in kadar nam je všeč naše telo, se s tem dviguje tudi samozavest, še piše Forbes. 

Vir: zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20190915180349292Domov
Powered By GeekLog