Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20190507111708457
Manj je bolje: koliko časa naj otroci preživijo pred zasloni?

torek, 7. maj 2019 @ 11:17 CEST

Uporabnik: Sonce

Dojenčki in malčki do petega leta starosti naj pred zasloni preživijo čim manj časa, oziroma nič do prvega leta starosti, v svojih prvih smernicah za fizično dejavnost otrok priporoča WHO. Za najmlajše pa priporočajo 'pasenje kravic'.

V novih smernicah za fizično dejavnost otrok do petih let Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da dojenčkov in malčkov ne bi smeli puščati pred televizorjem ali drugimi zasloni. WHO se v smernicah močno osredotoča na sedenje otrok pred televizijo, pred računalnikom, in na čas, preživet z mobilnim telefonom ali tablico v roki, kar je povezano z vse manjšo fizično dejavnostjo otrok - kar pa je v veliki meri povezano tudi z debelostjo, ki predstavlja veliko tveganje za zdravje.

Po podatkih WHO je debelost, pri vseh starostih, odgovorna za kar pet milijonov smrti letno po vsem svetu. Kar 23 odstotkov odraslih in 80 odstotkov najstnikov pa ni dovolj fizično aktivnih. 

Otrokom do prvega leta zelo odsvetujejo gledanje v ekran. Ob tem pa za njih priporočajo do 30 minut 'pasenja kravic' oziroma položaja, ko dojenček leži na trebuhu in pri tem glave ne naslanja na podlago. Priporočajo pa tudi od 14 do 17 ur spanja, kar naj bi se med četrtim in 11 mesecem starosti zmanjšalo na 12 do 16 ur dnevno.

Za otroke med prvim in drugim letom priporočajo, da so fizično aktivni vsaj tri ure na dan, spali pa naj bi med 11 in 14 urami, kar vključuje tudi dremež čez dan. Tri ure aktivnosti priporočajo tudi za otroke med tretjim in četrtim letom – do tega leta pa otroci ne bi smeli preživeti več kot ene ure pripeti v otroškem vozičku, avtosedežu ... 

Glede časa, preživetega pred zaslonom, za otroke med drugim in četrtim letom smernice priporočajo načelo "manj je bolje", vsekakor pa naj ne bi preživeli pred zasloni več kot ure na dan. "Izboljšanje fizične aktivnosti, zmanjšanje časa v sedečem položaju in zagotavljanje kakovostnega spanca pri otrocih bo izboljšalo njihovo fizično in mentalno zdravje, ter pomagalo preprečiti debelost pri otrocih," je prepričana Fiona Bull iz WHO. 

Gre za prva priporočila o fizični dejavnosti otrok do petega leta starosti, ki jih je WHO kadarkoli izdala. Uradno pa jih bodo predstavili na Evropskem kongresu o debelosti v Glasgowu, poroča BBC

Že takoj po izdaji priporočil pa so se pojavile prve kritike, med drugim na to, da se preveč osredotoča na sedenje pred zasloni, saj na tem področju primanjkuje raziskav o škodljivosti ali celo morebitnih prednosti časa, preživetega pred zasloni.

Juana Willumsen, ki je sodelovala pri pripravi priporočil, pravi, da je "izjemno malo verjetno, da zelo majhni otroci karkoli pridobijo od pasivnega, sedečega gledanja v zaslon". In dodaja, da bi moral biti čas, ko je otrok v sedečem položaju, uporabljen za aktivnosti, kot je branje knjige, kar lahko otroku pomaga pri razvoju jezikovnih sposobnosti.

Vir: 24ur.com

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20190507111708457Domov
Powered By GeekLog