Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/2003021923243554
Človekove seksualne pravice

ponedeljek, 20. februar 2006 @ 08:24 CET

Uporabnik: Igor Petek

Vsi ljudje imajo pravico, da sami razpolagajo s svojim telesom. Naše telo ne pripada ne staršem, ne partnerju in ne družbi. Vsak človek lahko s svojim telesom počne, kar si sam želi. Temu sledi tudi svoboden seksualni izbor vsakega posameznika.

V nadaljevanju vam bom v desetih točkah predstavil dokument, v katerem si avtorica Katherine Phelps prizadeva predstaviti to človekovo svobodo, brez oziranja na rasne, nacionalne, spolne, moralne in druge predsodke. Ta dokument je predlog za človekovo svobodo. Vse prevečkrat se dogaja, da ljudje obsojamo različnost, istospolno usmerjenost in podobno. Zato je tale dokument dobrodošel in mogoče bo komu pomagal do spoznanja, da imamo vsi ljudje svoje pravice do lastnega telesa.

1. Vsi ljudje sodelujejo v biološkem obstoju. To je naš naravni del, katerega živimo z vso polnostjo človekovega življenja. Zanikanje biološkega obstoja je tudi zanikanje nas samih in nam ne jamči nobene superiornosti ali brezsmrtnosti, temveč nas ogroža v prizadevanju biti popolna bitja. Življenje ni cilj. Življenje je darilo, ki ga je treba spoštovati dokler ga živimo.

2. Kot biološka bitja smo tudi čustvena bitja. Čutila nam govorijo, kaj moramo vedeti in zase storiti, da bi se ugodno in dobro počutili in živeli sigurno in izpolnjeno življenje. Koriščenje naših čutil in njih poslušanje nam lahko izboljša naše življenje. Iskanje užitkov s pomočjo čutil, nam pomaga obogatiti življenje.

3. Kot biološka bitja smo tudi seksualna bitja. To je neizbežno od trenutka, ko se rodimo, odraščamo, postajamo zrelejši in to seksualnost moramo ščititi in jo uporabiti za obstoj človeštva. Naša seksualnost je del nas, ni nekaj oddvojenega od tega kar smo, naši nagoni pripadajo svoji biološki nujnosti. Imamo vso pravico pričakovati, da kar je nujno, je tudi ugodno.

4. Vsi ljudje imamo pravico izkusiti svojo seksualnost, kot zdrav del tega kar smo. Otresti se moramo predsodkov, da je seks nekaj umazanega, sramotnega ali primitivnega. Imamo pravico, da s čisto vestjo uživamo v tem kdo smo in kakšni smo.

5. Vsi ljudje imamo pravico do svobodne izbire in sprejemanja celotnega spektra svoje seksualnosti, in pričakujemo tudi od drugih ljudi, da sprejemajo ta spekter vse dokler jih ne ogroža. Spekter sestavlja različna izbira seksualnih opredelitev kot so heteroseksualnost, homoseksualnost, biseksualnost, itd. Že samo dejstvo, da obstajajo različne oblike spolnosti odkar vemo za sebe, nam to dokazuje, da so vsi spektri naravni za človekovo obnašanje. Kot seksualna bitja, moramo sprejemati druga seksualna bitja z vsemi različnostmi, seveda do stopnje, ko ni nihče prizadet.

6. Vsi ljudje imajo pravico, da sami razpolagajo s svojim telesom. Naše telo ne pripada ne staršem, ne partnerju in ne družbi. Vsak človek lahko s svojim telesom počne, kar si sam želi. Vsak človek ima pravico, da izbere kdaj in kako se ga bo dotikala druga oseba. Vsaka oseba ima pravico odkloniti dotik druge osebe. Prav tako ima vsaka oseba pravico sprejeti dotik kakršne koli vrste.

7. Vsi ljudje imamo pravico oblikovati in zgraditi zvezo z drugo osebo. V različnih kulturah obstajajo različne oblike zvez med ljudmi. Vsak posameznik ima pravico oblikovati zvezo, ki mu odgovarja, pa če je to monogamna, poligamna, svoboden zakon, ali skupinski zakon. Ko posamezniku zveza več ne odgovarja, ima pravico, da takšno zvezo svobodno zapusti.

8. Vsi ljudje imajo pravico, da javno izrazijo svojo seksualno opredeljenost. Izražanje svoje seksualnosti v medijih pomeni dober način za učenje o sebi in o drugih, pri čemer se povečuje razumevanje tega aspekta naših čutenj. Odobravanje svobode izražanja pomaga do tega, da svobodneje in zdravo razumemo naše čute in hotenja.

9. Vsi ljudje imamo pravico, da sami izberemo trenutek, kdaj želimo imeti potomce. Vsak ima pravico, da se potomstvu odpove.

10. Vsi ljudje imamo pravico, da pričakujemo zdravstveno in edukacijsko podporo pri svoji seksualnosti. Imamo pravico do vseh informacij, ki se tičejo našega telesa. Imamo pravico do medicinske pomoči, ki se tiče vseh aspektov našega biološkega obstoja.

Naša seksualnost predstavlja del nas samih. Torej imamo pravico do svoje seksualnosti, do seksualne aktivnosti, kakor imamo pravico do tega, da dihamo in do ljubezni.

9 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/2003021923243554Domov
Powered By GeekLog