Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Zivali_Vznemirja_Pok_Petard_Ljubljencki
Novoletni čas in ljubljenčki

sobota, 10. december 2022 @ 05:02 CET

Uporabnik: Sonce

Piše: NP v novi Vivi www.viva.si

STRAN OD PETARD
Pokanje petard živali plaši, vznemirja in jim povzroči precejšen stres. Za psa je zagotovo najbolje, da ob novoletnem pokanju ostane v naši družbi, v prostoru, kjer je pokanje najmanj slišno. Prestrašene živali zaradi pokanja petard drhtijo, se obilneje slinijo, lajajo in zavijajo, skrivajo se ali želijo pobegniti, zavračajo hrano …

Nekateri psi nenadzirano urinirajo, se zaradi stresa iztrebljajo na neobičajnih mestih (v stanovanju) ali celo dobijo drisko. V takih trenutkih moramo pse pomiriti ter jih zaščititi pred petardami in njihovim zvokom. Če znaki stresa ne minejo niti po ponehanju pokanja, utegne biti vzrok zanje drugje, zato je priporočljiv posvet z veterinarjem.

Vivin klicaj

NP

Živali pravno ščiti zakon o zaščiti živali. Vsakdo, ki opazi obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi (peta alineja 15. člena v Zakonu o zaščiti živali), lahko dogodek prijavi neposredno veterinarski inšpekciji. Obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi se kaznuje z globo od 1.600 do 42.000 evrov.

Za prijavo potrebujete opis dogodka in naslov, na katerem se je zgodil. Če je do spornega ravnanja prišlo na javnem mestu ali je hipne narave (ob prihodu inšpekcije bi bilo že prepozno), se lahko obrnete na policijo. Ta identificira osebo in sestavi zapisnik, ki ga pozneje veterinarska inšpekcija uporabi pri obravnavanju primera.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Zivali_Vznemirja_Pok_Petard_LjubljenckiDomov
Powered By GeekLog