Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Testiranje-Slovenija-Elektricne-Kosilnic
Akumulatorske kosilnice na pohodu

petek, 6. maj 2016 @ 14:21 CEST

Uporabnik: Sonce

ZPSTest kosilnic
Potrošniške organizacije so pod drobnogled tokrat postavile 60 kosilnic (12 akumulatorskih, 20 električnih in 28 bencinskih kosilnic), 25 izmed teh jih lahko kupite tudi v slovenskih trgovinah. Če so še na lanskem testiranju akumulatorski modeli kosilnic zgolj pokukali na trg, je bila letos najboljša kosilnica na testu prav akumulatorska.

Med testiranimi modeli letos ni bilo slabih izdelkov, zato so skupne testne ocene precej dobre, res pa je, da so med kosilnicami nekatere razlike, ki poleg cene vplivajo na izbiro posameznega modela. Preizkus varnosti in trajnosti modelom ni delal preglavic in vse kosilnice bomo lahko več let uporabljali brez težav, po zaključku testiranja menijo na ZPS.

»Čeprav smo hkrati preizkušali tri vrste kosilnic, akumulatorske, električne in bencinske, pa so ocene določene po istih kriterijih in so neposredno primerljive. Le pri akumulatorskih kosilnicah je dodana rubrika za oceno zmogljivosti akumulatorjev, kar je upoštevano v končni oceni,« je predstavil način testiranja Črt Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije. Rezultati testiranja bodo objavljeni v majski številki revije ZPStest, na spletu pa jih lahko preberete že danes. Kot pravijo na ZPS, vedo, da pred sezono košnje marsikomu kosilnica »odpove sodelovanje«, zato so z objavo pohiteli.

Ključna odločitev pred nakupom kosilnice je izbira vrste pogona:

1. Bencinske kosilnice so najmočnejše, zato so primernejše za večje trate, vsaj s površino več kot 500 m2. Ker so težje, so skoraj vse samohodne, torej motor poleg rezila poganja običajno zadnji par koles. Sodobni motorji bencinskih kosilnic so štiritaktni enovaljniki z vrvičnim zagonom, močnejši modeli pa so opremljeni tudi z električnim vžigom. Posamezni proizvajalci kosilnic razvijajo svoje pogonske enote, večina pa vgrajuje agregate drugih znamk.

Bencinski motorji so močni in jih ne ustavi niti trša in grmičasta trata, brez težav pa zmorejo dodatno delo - mulčenje, ki se pri vzdrževanju trate vse bolj uveljavlja. Žal pa jih pestijo že znane slabosti. So glasni, zahtevajo reden servis in občasno menjavo olja in svečk, predvsem pa onesnažujejo okolje z izpušnimi plini.

2. Električne kosilnice manj onesnažujejo okolje, a so primerne le za manjše trate in le za delo v neposredni okolici hiše. Prva ovira je napajalni kabel, ki ga je treba vleči za seboj in paziti, da ga med delom ne povozimo in presekamo. Čim daljši je kabel, težji je in več dela imamo s pospravljanjem po končani košnji. Dokler kosimo trato le okoli hiše, še gre, do bolj oddaljenih travnatih površin pa moramo podaljšati tudi električni priključek. Električni motorji so tišji in nimajo težav z zagonom, a so šibkejši, kar pomeni več prekinitev pri košnji grobih stebel, vlažne trate in tudi mulčenje je manj učinkovito.

3. Akumulatorske kosilnice so postale zanimive v zadnjih letih, ko je začela industrija pospešeno razvijati zmogljive akumulatorje. Litij-ionska tehnologija omogoča shranjevanje velike količine energije, glavna slabost pa je cena akumulatorjev, ki se z zmogljivostjo zelo hitro povečuje. Proizvajalci ročnih električnih orodij so se prvi znašli in začeli razvijati sisteme, ko vsa orodja kot vir energije uporabljajo isti akumulator. Ta koncept ublaži tudi slabost omejene življenjske dobe akumulatorjev, ki se sčasoma iztrošijo. Čez nekaj let bomo kupili ustrezen akumulator z večjo zmogljivostjo in vsem orodjem povečali učinkovitost.

Akumulatorske kosilnice imajo vse prednosti žičnih električnih kosilnic, seveda pa niso omejene s kablom. Tako lahko zdaj z akumulatorsko kosilnico kosimo travnik, ki je precej oddaljen od električnega priključka, ali pa okolico vikenda, v katerem nimamo elektrike. Je pa doseg akumulatorskih kosilnic omejen. Z najbolje ocenjenim modelom v tabeli lahko z enim polnjenjem pokosimo 480 m2 travnika, drugi modeli še nekaj kvadratnih metrov manj. Če so naše potrebe ravno na meji zmogljivosti, si lahko vzamemo 30 minutni odmor in s funkcijo hitrega polnjenja delno povečamo doseg kosilnice.

Rezultati so objavljeni na povezavi

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Testiranje-Slovenija-Elektricne-KosilnicDomov
Powered By GeekLog