Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Tehnologija-Navidezna-Resnicnost-Praksa
10 načinov, kako se navidezna resničnost danes uporablja v praksi

ponedeljek, 27. avgust 2018 @ 21:54 CEST

Uporabnik: Sonce

Prihodnost navidezne resničnosti je tik pred vrati in naše glave so polne idej. Gledanje televizije, igranje iger in še mnogo več nam že omogoča dotična tehnologija, za katero lahko pričakujemo samo še velik napredek.

Govorimo o idejah in sanjah, ki so čudovite, vendar hkrati pozabljamo, da je tehnologija navidezne resničnosti prisotna že desetletja, ampak ne v povsem komercialnih vodah. Ja, prav ste slišali, navidezna resničnost je tukaj že dolgo časa in mnogo ljudi je zahvaljujoč se tej tehnologiji marsikatero aktivnost ali opravilo izvedlo na lažji način.

Pa vendarle, kako navidezni resničnosti vse to uspeva? Pa si poglejmo 10 načinov, kako se navidezna resničnost danes uporablja v praksi.

F-35 HMD
Vojaški reaktivec F-35 je eno izmed najdražjih letal kdajkoli narejenih. Posamezno letalo stane preko $100 milijonov, tehnologija, ki opremlja letalo pa presega vse meje videnega. Samo čelada stane do $400.000.

Ta je zares nekaj posebnega, saj je narejena tako, da živi z letalom. Na zunanji strani letala so kamere, ki konstantno spremljajo okolico, ko zaznajo potencialno nevarnost, pilot na v čelado vgrajenem ekranu takoj dobi obvestilo. Med drugim čelada omogoča projekcijo videa na ekran in tako ime pilot 360-stopinjski pogled okrog letala. Če bi pilot recimo želel približati kakšno stvar na ekranu, samo pritisne na daljinec. Poleg vsega naštetega čelada ponuja "digitalni nočni način", virtualni HUD, sistem informiranja o orožju, sistem targetiranja in še več uporabnih lastnosti.

Sportsvision linije
Eden najzgodnejših načinov uporabe navidezne resničnosti prihaja iz leta 1990, ko je majhno podjetje Sportsvision sklenilo dogovor s Fox Sports in ameriško ligo NFL. Gledalci od takrat naprej ob vsaki prekinitvi na ekranu vidijo vse najpomembnejše linije za lažje razumevanje igre. 

Porodila se jim je ideja, da z navidezno resničnostjo olajšajo spremljanje tekem in danes, če recimo spremljate tekme ameriškega nogometa, verjetno veste, da se ob prekinitvah pojavljajo rumene in modre linije na ekranu. Te so postale nepogrešljive in če slučajno spremljamo kak prenos brez teh linij, le stežka dojemamo dogajanje kajne? 

Gradbeništvo
Svet gradbeništva je poln navidezne resničnosti. Pogosto vidimo zgolj končne izdelke, zgradbe, ceste, hiše in pločnike, ne vidimo pa na stotine ur vloženih v dizajn in projektiranje konstrukcij. Autodesk se je povezal z gradbenima podjetjema Mortenson Construction in Daqri za testiranje sistema navidezne resničnosti, ki bo gradbenim ekipam omogočil uporabo naglavnih AR ("augmented reality") naprav, s katerimi bodo lahko na tekočem z dogajanjem na gradbišču. Sistem bo uporabnikom omogočal, da bodo videli v zidove, katere gradijo. To pomeni vodne inštalacije, elektrika in vse ostalo, kar je sicer težko ali pa sploh nedostopno prostemu očesu med gradnjo. 

To bo omogočilo nenehen nadzor nad notranjimi stvarmi, tudi ko bodo zidovi že postavljeni in se bodo dela že zaključevala. 

AccuVein
Verjetno se še vsi spomnimo kakšnega od naših cepljenj in načina, kako je medicinska sestra poiskala pravo žilo za vbod. Ena najbolj znanih tehnik iskanja žil je nežno "tapkanje" po roki, ki pomaga pri tem, da se žila bolje vidi. Kljub temu pa se sprašujemo, kako natačno je medicinsko osebje pri cepljenju?

AccuVein pomaga pri reševanju tega problema s pomočjo navidezne resničnosti. Gre v bistvu za majhno napravo, ki projecira zemljevid žilnega sistema na kožo. Tako medicinski sestri omogoča, da z veliko natančnostjo določi, kje bo mesto vboda in kdaj je pravi čas za vbod. 

Navigacija med operacijo
Včasih se zdravniki soočajo s situacijami, kjer med operacijo navigirajo po delih telesa, katerih ne vidijo neposredno. Verjetno ste že videli, kako v filmih in televizijskih serijah uproabljajo kamere, preko katerih izvajajo posege kajne? Ne glede na to, da je uporaba sond s kamerami zelo razširjena, obstaja boljša alternativa - navidezna resničnost.

Podjetje InnerOptic Technolgy je ustvarilo Magic Loupe, ki se integrira z ODG in Microsoftovim HoloLens-om ter omogoča natančnejšo vodenje medicinskih pripomočkov po telesu. Bolj natančno lahko zdravniki določijo svoj položaj, bolj varni so naši organi bi lahko rekli.

Servis avtomobilov
Letos je avtomobilski velikan Porsche izdal novo metodo, kako se lahko njihovi mehaniki spopadajo s servisiranjem in popravili avtomobilov. Tehnologija se imenuje Tech Live Look, z njo pa Porschejev servisni inženir preko ODG pametnih očal na daljavo popravlja avtomobile. Gre za sodelovanje na daljavo, kjer servisna ekipa instantno pošilja video napotke, dokumente in ostale koristne informacije za popravilo avtomobila preko sistema in pametnih očal. 

Glavna ideja, ki stoji za inovativno tehnologijo je izboljšanje učinkovitosti pri popravilih avtomobilov, kočni pričakovani rezultat pa je hitrejše vračilo vozil strankam.

Merjenje stvari
Ko je ARKit prvič zaživel, so razvijalci hiteli za izdelavo aplikacij, ki bi merile najrazličnejše stvari. Kot se je izkazalo je navidezna resničnost zares zelo upurabna za merjenje stvari, ki od zdaj naprej poteka veliko lažje. Vse kar moramo narediti je, da usmerimo našo napravo proti določeni stvari in že imamo podatek o merah.

Dotična tehnologija ima potecial, še bolj pa bi lahko pridobila na priljubljenosti, ko Apple izdela svojo AR meritveno aplikacijo. To se bo verjetno zgodilo, ko bo dokončno zaživel iOS 12 s ARKit-om 2.0.

Logistika
Če delate v poslu, ki mora biti učinkovit, da bi premagal konkurenco, kot je recimo pošiljanje paketov, potem boste najverjetneje prioritizirali učinkovitost nad vsem ostalim.

Podjetja kot je recimo DHL uporabljajo tehnologijo Vision Picking, ki delavcem pove, kje določeni predmeti so, koliko jih mora vzeti iz police in kam jih mora postaviti, da proces pošiljanja teče brez težav. 

Igranje iger
Pokemon Go je ob svojem izidu povzročila pravo malo revolucijo na področju igranja iger, vendar je danes že precej izgubila na veljavi. Ne glede na to je odprla pot povsem novemu tipu iger. Ta kombinira navidezno resničnost z našim realnim svetom - kjer se lahko sprehajamo z našimi prijatelji in lovimo imaginarne pošasti. 

Od Pokemon Go-ja je svet iger ponudil še nekaj poizkusov na področju navidezne resničnosti. Obstaja ena igra, ki bazira na filmih Jurassic Park, stvaritelj Pokemon Go-ja, Niantic, pa dela na AR igri Harry Potter.

Borba proti požarom
Neusmisljeni požari postajajo stalnica vsako poletje po različnih koncih sveta. Gasilci zato potrebujejo vsa sredstva, ki jim kakorkoli pomagajo pri borbi proti požarom. Eno najnovejših orodij je Simtable, ki ga gasilci uporabljajo za načrtovanje soočanja s požarom.

To je bilo torej 10 načinov, kako se navidezna resničnost danes uporablja v praksi. Zagotov obstaja še kar nekaj zanimivih načinov in če tudi vi poznate kakšnega, ki ga ni na našem seznamu, bomo z vesljem prebrali vaše predloge v komentajih.

Vir: www.racunalniske-novice.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Tehnologija-Navidezna-Resnicnost-PraksaDomov
Powered By GeekLog