Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Svet-Ljudje-Zivljenje-Gibanje-Konflikt
Svet v katerem živimo!

ponedeljek, 29. oktober 2018 @ 05:02 CET

Uporabnik: Miran Zupančič

Kaj je pravzaprav ta svet, v katerem se gibljemo in nad katerim vedno znova čudimo? Čudimo se ostrim nasprotjem kot so življenje in smrt, zdravje in bolezen, bogastvo in revščina, dobro in zlo. Med vsemi tem moramo kakor koli že najti svojo pot. Izžarevate vse svojo mladostno navdušenje. Ampak tu in tam se nekateri od vas tiho potegnejo vase, da bi razmislili o smislu tega navideznega nesmisla. Zakaj se ljudje tako zelo ukvarjajo z vsem in z vsakim? Kaj je smisel vsega tega živčnega razburjenja in prizadevnosti?

Ne boste našli v sebi niti harmonije niti miru, če sami zase ne boste v sebi razrešili tega konflikta nikoli v minljivih nasprotij. Danes se lahko glasno veselite in jutri ste lahko „ down“. To ni samo simptom nekega viharnega in življenjskega obdobja in tudi ne zapoznele poburtete. V enem trenutku živite intenzivno v dogajanju in v naslednjem se počutite kot tujec na zemlji.

Toda, če tega občutka, da ste tukaj tujec, ne bi imeli, bi bilo vaše iskanje resnice brez pomena. Potem vam ne bi imela kaj povedati. Zakaj ne? Ker vam pri tem občutku neizpolnjenosti potrjujemo, vam dajemo jasne odgovore na iz tega nastala vprašanja in vam posredujemo uvid v cilj vašega obstoja.

Biti mlad je dejstvo, biti iskalec je posledica izbora. Če ste izbrali pot je to zavestna izbira. Će ostajate pri svoji odločitvi, gotovo ne boste razočarani! Zavestno se odločiti je pomembno, s tem date svojemu življenju smer. Potem ste iz vseh življenjskih možnosti, od vseh poti, ki so vam odprte, izbrali eno pot, ki jo boste spoznali kot Pot. Kajti vsakdo išče iz vrta zmot trpljenja in bolečine, iz labirinta brezizglednosti, ki mnogim stiska grlo. Zakaj bi bile drugače psihiatrične ustanove tako prenapolnjene?

Zakaj tako veliko mladih ljudi stori samomor? Prej se je zdelo, da čas počasneje mineva. Na starih fotografijah pogosto izgleda, kot da bi bil čas kot vozički in osebe na njih obstali. Nasprotno temu imamo zdaj pogosto vtis, da je vse bežno kot živo srebro. Prej se je mislilo, da je materija sestavljena iz najmanjših delcev. Zdaj se kaže, da so to valovi, da je to ples, čeprav ni ničesar, kar ta ples izvaja. So samo „valovi verjetnosti. „Heisenbergovski Princip netočnosti“ izpostavlja temeljno negotovost.

In Einsteinova „Relativnostna teorija „ izhaja iz temeljne pogojenosti: ni niti absolutnega gibanja niti absolutnega zastoja. Koordinatni sistemi se gibljejo drug proti drugemu.

Sistemi mlečnih cest izginajo z nepredstavljivo hitrostjo v praznino vsemirja, ki se neprestano razteza. Toda kaj se neprestano razteza? Zvezde se rojevajo in inplodirajo v vse požirajoče črne luknje. V kvantni fiziki je govora o krožečih delcih. Delcih? Ne, to niso nobene majhne „stvari „, ampak energijski delci. Ali pa lahko govorimo o zavesti, o nihanju – vibracijah s spominom? Ali bi lahko bili mikrokozmosi nekaj takega? So zato možni kvantni skoki v neko drugo dimenzijo, neko drugo vesolje ali drugo zavest? Kaj je zavest, kaj so delci, energije, elektromagnetni valovi? Kaj je spomin, kolektivno nezavedno? Ali obstoja nadzavest?

KAJ JE ČLOVEK?
Kdo ste vi? Kdo sem jaz? Prej se je zelo zdelo vse statično imeli smo čas. Zdaj je vse dinamično in nihče nima časa. Prej smo se držali morale in norm, religije in materialistične znanosti. Stvari so bile predvidljive, vesolje se je predstavljalo kot stroj, kot gigantski mehanizem, ki redno teče, potem ko ga je enkrat Bog spravil v tek. Če poznamo izhodiščno stanje in zakone gibanja, ki so jih odkrili Newton in drugi, potem poznamo celotni potek tako se je mislilo. To se imenuje determinizem.

Kasnje so odkrili, da resničnost določa veliko več negotovosti v obliki slučaja ali verjetnosti, kakor je bilo znanosti ljubo. Einstein, ta epohalni miselni genij, tega ni mogel sprejeti. „Bog ne kocka“ je rekel. Reinkarnacija je drug velik in zelo star koncept. To je zelo logično, ampak cerkve in znanost to še vedno zanikajo. Astrologijo, to staro znanost, ki so jo študirali stoletja dolgo cerkve smatrajo za praznoverje in moderna znanost jo ožigosa kot nesmisel.

Obstaja Bog ali neka vzvišena inteligenca k temu je dejal nek filozof: “te hipoteze mi ni treba”. Religija je nekoč dominirala nad dejanji in nehanji človeštva. Ker cerkve zdaj ne znajo več dati odgovora na velika smiselna vprašanja, iščejo odgovor v drugih duhovnih gibanjih. Duhovnost je modna beseda našega časa. Družba godrnja nad “duhovnostjo” karkoli že bi to bilo. Vsakdo jo lahko sprejme, ker je tako nedoločena. Tudi pojem “New Age “ povzroča mnogo prigovorov, ker reagira na nezaveden pritisk, ki želi človeštvo iztrgati starim idejam, ideologijam in predstavam.

Klic vodnarja je ta, ki sli človeštvo na nove poti. Vodnar zdaj kliče človeštvo, ker tako dlogo vztraja v snovnosti:” Čas je, zdaj vstanete, zapustite snovnost za seboj in prodrete k novemu življenju. Zdaj nen gre več za materijo, ampak za misterij, ki nas kliče”.

Ampak žal je to priganjenje, ta klic, na vse možne načine nerazumljen! Človeštvo je iz tega naredilo igro. Človeštvo kaže znake prebujanja. Spanje v snovnosti ni več tako globoko mnoga človeška bitja se začenjajo v spanju premikati, ker je zdaj napočil dan.To imenujemo prebuditev iz ničevosti iluzije, iz sanj snovnosti, religije, znanosti in tehnike, ki jih je človeštvo tako dolgo sanjalo. To delno prebujanje je povzročilo elektro magnetno delovanje novega časa, obdobja vodnarja, nosilca vode, ker izpraznuje svoj vrč žive vode nad človeštvom.

To se vsesplošno občuti kot „New Age „ in gibanje enakega imena poizkuša na to reagirati. Vendar pa gre za spoznanje, za resnico, ki je potrebna, da bi resnično lahko šli po poti. Prej so bili ljudje verni. Zdaj so “duhovni “. Prej so obstajale jasno začrtani božji pojmi in dogme. Rečeno je bilo:” Tako je in nič drugače.

Če temu niste verjeli, vam je grozil zapor ali smer na grmadi! Samim vam ni bilo potrebno razmišljati, zato je tukaj duhovščina in oni to vedo!“ Tega danes več ne sprejmemo. Človek je postal polnoleten in uporablja svojo miselno zmožnost. Sam odloča, kaj mu ustreza pri njegovih duhovnih iskanjih. To je po eni strani ugodno, ker kaže, da se je človek osvobodil cerkvenih avtoritet in da je razvil samozavedanje . Ta svoboda je absolutno potrebna za prenovitveno pot. V nasprotnem samozavedanje še ne poseduje nobene jasne usmeritve.

New Age in njegova skupna usmerjenost je še brez smeri .Eden napravi to, drugi nekaj drugega. Ali ni to veličastno biti tako nevezan in prost pravil? Ne.To mora biti drugače. Morajo biti postavljene določene zahteve. To se dogaja iz prav določenega vedenja, iz znanjo o poti in njenih nestvarnosti, iz vedenja o vzrokih mnogih ponesrečenih prizadevanj preteklih duhovnih šol in eden najpomembnejših vzrokov za to je bila neobveznost. Zanikanje obojestranskih dolžnosti in skupine nasprotij, opustitvi dogovorov so imeli za posledico, da je dobronamerni napor, da bi šli po poti, pogosto izginil v pesku.

Obstajati mora čisto učenje. Voditi je treba tako življenje, ki usklajeno z učenjem in logično iz njega izhaja. In jasno mora biti dogovorjeno, kaj služi cilju in kaj ne. Ladja ne more voziti, se moštvo ne drži pravil.

Konec

Miran Zupančič

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Svet-Ljudje-Zivljenje-Gibanje-KonfliktDomov
Powered By GeekLog