Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Sumerci-Sumeri-Bogoslovje-Panteon
Zgodba o Sumerih 5.del

sobota, 27. julij 2019 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Sumersko bogoslovje
Čeprav bi to informacijo marsikdo raje preskočil, je vredna branja, saj omogoči razumevanje ostalega teksta.

Od Sumerov izvirajo verske predstave in panteon bogov vseh ljudstev, ki so jih nasledila. Od Sumerov so se prenašale k Huritom, Hetitom, Kanaancem, Egipčanom, Grkom... Vedski, grški, egipčanski bogovi... imajo isto poreklo. Primer: boginja vojne in ljubezni, med Sumeri znana Inanna ali Ninni, je bila Rimljanom poznana kot Venera, Grkom kot Afrodita, Kanaancem in Židom kot Aštarta, Asircem, Babiloncem in Hetitom in ostalim starim narodom pa kot Ištar.

Sumerski panteon sestavlja dvanajst bogov (vsak je povezan z enim od dvanajstih nebesnih teles v našem osončju) in nekaj sto nižjih bogov, imenovanih AnunnakiŠtevilo 12, ki je število nebesnih teles v našem osončju, je sveto število in kot tako eno najbolj pogosto uporabljanih (12 mesecev, 12 dvojnih ur dneva, 12 apostolov...). Drugo najpomembnejše sveto število je 7 ; Zemlja je sedmi planet - šteto od zunaj (Anunnakiso prileteli od zunaj). 

Glava družine bogov neba in Zemlje
 pri Sumerih je bil vrhovni bog, Veliki oče bogov ali Kralj bogov AN (ali Anu v babilonskih/asirskih tekstih). Njegovo kraljestvo je bilo prostranstvo nebes, kjer je v čudoviti palači bival s svojo soprogo Antu in šestimi priležnicami (pomenljiv podatek!). Njegov simbol je bila zvezda. Njega samega niso nikoli upodabljali.

Drugo najmočnejše božanstvo sumerskega panteona je bil Anujev najstarejši sin EN.LIL (v nadaljevanju Enlil). Njegovo ime pomeni "gospodar zračnega prostora". V določenem trenutku (ko je njegov brat Enki na Zemlji že marsikaj postoril), je sestopil na Zemljo in tako postal glavni bog neba in Zemlje, gospodar vseh ljudstev in dežel

Tretji veliki sumerski bog je bil Anujev drugi sin; imel je dve imeni: E.A ("njegov dom je voda") in EN.KI (Enki, "gospodar Zemlje"). Tudi on je bil Bog nebes in Zemlje, ki je sestopil na Zemljo in bil hkrati glavni inženir, tehnik, načrtovalec sveta in ustvarjalec človeka. Enki je bil tisti, ki je omogočil hitrejši razvoj Zemlje in naselitev življenja na njej. Bog Enki je imel sedem sinov, med njimiMarduka, ki si je naposled priboril vrhovno oblast, Nergala - gospodarja spodnjega sveta, in Dumuza.

Med Enlil-om in Enki-jem, ki sta, kot je razbrati, imela tudi čisto človeško naravo, je bilo prisotno rivalstvo. Enki je, v želji zagotoviti si sina prestolonaslednika (rivalstvo z bratom Enlilom!), zapeljal svojo polsestro NIN.HUR.SAG in imel z njo hčer. Ninhursag, ki velja tudi za "božansko mati", je bila gospodarica življenja, glavna medicinska sestra in ustvarjalka prvega človeka (Adama). V tej vlogi je dobila tudi ime NIN.TI. Njen psevdonim "Mammu" je bil predhodnik našega "mama".

Nekatere pomembne osebnosti iz sumerskih besedil so imeli pol božansko, pol človeško poreklo. Kako si je to moč drugače razlagati kot z mešanjem genov bogov in človeka? To pa pomeni, da »bogovi« niso mogli biti nekaj abstraktnega, temveč so morali imeti človeško fizionomijo! Gilgameš, vladar Uruka okrog 2.900 pr.n.š. ki je bil deloma božanskega porekla (sin človeka in boginje) poroča, kako ga jeInanna (grško Afrodita) zapeljala, čeprav je že imela zakonitega moža. Gilgameš je odpotoval v nebo k bogovom, da bi dobil nesmrtnost, a mu to ni uspelo.

Pomembno je vedeti, da so bili glavni sumerski bogovi povezani z nebesnimi telesi. Za njih so bili planeti živa bitja, ki so imela vpliv na dogajanje v fizičnem svetu. Ta predstava je ustvarila temelj astrologiji. Toda stare astrologe je predvsem zanimala sreča dežele, njenih narodov in vladarjev, ne pa sreča posameznika, tako kot današnje astrologe, sestavljalce horoskopov.

SE NADALJUJE

Zoran Železnikar
www.prisluhni.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Sumerci-Sumeri-Bogoslovje-PanteonDomov
Powered By GeekLog