Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Stres-Usmerjeno-Dihanje-Nemir-Nemoc
Stres in usmerjeno dihanje

petek, 23. marec 2018 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Marijan Ščukovt v Karma plus

Beseda stres izhaja iz angleške besede, ki pomeni napetost, pritisk, obremenitev. Lahko je zunanji (telesni napad, ropot, blisk) ali notranji (žalost, bolezen). Njegove povzročitelje imenujemo stresorji.

Znaki stresa, ki ste jih morda v zadnjem času opazili pri sebi:
tesnoba, nemir, napetost, zaskrbljenost, potrtost, nemoč, obup, razdražljivost, jeza, napadalnost, nepotrpežljivost, nezadovoljstvo, pretirana občutljivost, pomanjkanje samospoštovanja, nezanimanje za okolje, težave z zbranostjo, neodločnost, pozabljivost, občutek preobremenjenosti in utrujenosti, občutek neučinkovitosti, neuspešnost, nespečnost, razbijanje srca, motnje prehranjevanja, mišična napetost, glavobol, težave v spolnosti …

Če se kaj od tega dogaja v vašem telesu, je velika verjetnost, da je stres postal vaš način življenja.

Zadnja leta si človeštvo prizadeva olajšati oziroma olepšati svoje življenje. Znanost in tehnika nam omogočata na videz lažje življenje. Skoraj vse je mogoče urediti s pritiskom na gumb, kar je bilo nekoč nemogoče, nam je naenkrat pred nosom, dosegljivo ter dostopno – praktično imamo raj na Zemlji. Si predstavljate življenje brez avtomobila, televizije, računalnika, mobilnega telefona, interneta, mikrovalovne pečice? Življenje brez njih preprosto ni mogoče, ker nimamo časa. Vsa ta pomagala pa imajo svojo ceno, in čeprav zaslužimo več, imamo tudi večje stroške. Pogosto se zgodi, da si jih ne moremo privoščiti, kar nas potiska v žalost, obup, depresijo. Nato razlagamo, da smo v stresu, saj se primerjamo s sosedovo Mici, poročeno z bogatim podjetnikom, ki jo čez dan razvaja, ponoči pa je on v nočnem baru, ona pa se doma utaplja v solzah ter alkoholu. Vam je to znano? Ženska, ki ima "vse", je v stresu. Seveda je v stresu lahko tudi moški, saj se je zaradi ohranjanja eksistence zaposlila žena, ki je večkrat v službi do poznih ur, on pa mora po otroke v vrtec ali šolo, pogreti kosilo ali celo pripraviti večerjo. Moški se počuti osamljen in utrujen – je pod stresom.

Strah je povzročitelj stresa

Mnogo situacij nas pripelje do stresa. Le-ta je postal naš stalni spremljevalec, ki mimogrede poruši naše notranje ravnovesje. Povzroči razvoj številnih bolezni, npr. srčno-žilnih, mišično-kostnih, bolezni notranjih organov, je pa tudi poglavitni vzrok mnogih duševnih bolezni. Največji povzročitelj stresa je zagotovo strah, npr. strah pred samoto ali da bomo ostali brez službe, brez stanovanja. Preveč nas je strah prihodnosti, to pa povzroča stres. Življenje se nam vrti v začaranem krogu, izhoda skoraj ne vidimo, žalost ter obup krojita našo usodo. Takrat se zatečemo k zdravniku po pomoč, vendar v strahu, kaj nam bo rekel, ne povemo vsega. Pričakujemo le, da nas bo čudežno pozdravil. Dober zdravnik nas bo napotil do specialistov za duševne motnje, ki pa se vse preveč zatekajo h kemiji; nekateri se namreč držijo naučenega v šoli in se v poplavi bolnikov nimajo časa poglobiti v pacienta, drugi pa dobivajo odstotke od prodaje zdravil. Spet se znajdemo v začaranem krogu, brez izhoda. Če se dovolj zgodaj zavemo težav, si lahko pomagamo tudi sami, tako da sprejmemo življenje takšno, kot je.

Če se na primer zaradi kršitev družbenih norm znajdete v zaporu, kar je nedvomno veliko stresno breme, saj je to novo okolje, nov način življenja, omejena svoboda. V takih razmerah ni lahko živeti, vendar se z dobro mero samodiscipline da izpeljati tudi tako obremenitev.

Pri premagovanju stresa si lahko pomagate s pravilnim dihanjem. Ko se zgodi stresna situacija, se za trenutek ustavite, še bolje je, če sedite, potem pa pričnite z dihalnimi vajami. Skozi nos globoko vdihnite, nato počasi skozi usta izdihnite. Izdih naj bo tih, nežen in počasen. Tega okolica sploh ne bo opazila, vas pa bo teh nekaj vdihov osvežilo ter umirilo. Pridobili boste čas za razmislek oziroma reakcijo na stresni dogodek. Usmerjeno dihanje (8 vdihov/izdihov na minuto) vpliva na aktivnost živčnega sistema. Taka umiritev ni sprostitev živčnega sistema, poskrbi pa za obnovo ravnovesja v telesu. Dihanje lahko vadite dvakrat dnevno, tudi če niste pod stresom, prišlo vam bo v navado, in ko boste potrebovali moč za premagovanje težav, bo telo vedelo, kaj narediti.

PREMAGOVANJE STRESA

Za preprečevanje stresa poznamo mnogo terapij, npr. zvočna terapija, aromaterapija, protistresne masaže, v zadnjem času se pojavlja terapija, pri kateri v telo vnašamo večje količine omega 3.
Ko so težave prehude, je vseeno dobro obiskati zdravnika, saj sami nismo dovolj sposobni, da bi postavljali diagnoze oziroma se ustrezno zdravili. Takrat bodite iskreni in ne olepšujte situacije, kajti le tako bo dober zdravnik prepoznal, kaj potrebujete.

Ko sem se o stresnih situacijah pogovarjal z duhovnikom, gospodom Robertom Friškovcem, mi je povedal: "Ko se strasti razvnamejo in smo pod hudim stresom, si v mislih postavimo stražarja pred usta, namreč zelo hitro se zgodi, da pod vplivom stresa izjavimo neprimerne besede, ki lahko nasprotnika užalijo." Meni osebno je v hudem stresu lažje molčati, kot da bi se moral nekomu opravičevati za nepravilno izrečene besede, to v meni namreč povzroča dodaten stres.
Sicer pa sreče in notranjega miru ne iščite zunaj sebe, pač pa se obrnite vase, kjer boste našli veliko neznanega ter neizkoriščenega. Potrebno je najprej spremeniti sebe, le tako boste ustvarjali svojo prihodnost brez stresa. Vsi si želimo svobode, a se je hkrati tudi bojimo. Svoboda pomeni odgovornost najprej do sebe in nato do okolice.

Za konec vam ponujam še nekaj proti stresu:
-  uživajte zdravo in uravnoteženo hrano
-  redno izvajajte telesno dejavnost, ki vam je v veselje, saj vam bo v stresnih trenutkih zelo pomagala
-  poskrbite za zabavo in manj mislite na delo
-  meditirajte ter dovolj spite
-  nikotin, alkohol, kofein zmanjšajte na minimum
-  če vas drugi izkoriščajo, recite Ne
-  zastavljajte si uresničljive cilje
-  za svoj stres ne krivite drugih
-  pozabite na popolnost
-  cenite tisto, kar imate
-  zaupajte v ljudi
-  bodite prijazni do okolice
-  o svojih težavah se pogovorite z drugimi.

Usmerjeno dihanje zmanjšuje stres

Dihanje ima pomembno vlogo pri procesih sproščanja in umirjanja. Zato si pri obvladovanju stresa lahko pomagamo z dihalnimi vajami. Ena izmed njih je vizualizacija dihanja, pri kateri stresne situacije preprosto izdihate.

1. korak: Zaprite oči in se sprostite. Vaše dihanje naj postane vse počasnejše in globlje.

2. korak: Dihajte s prepono (pri tovrstnem dihanju se dviga in spušča trebuh in ne ramena ali prsi).

3. korak: Vaše dihanje naj postane naravno in sproščeno.

4. korak: Vizualizacija - ko vdihnete, si predstavljajte, da ste v svoje telo vdihnili "sprostitev", ki se zdaj pretaka in doseže vsak del vašega telesa.

5. korak: Z izdihom si predstavljajte, da je v vašem izdihanem zraku ves stres tistega dne. Po nekaj minutah vizualizacije se počutite bolj mirno in napolnjeni z energijo.

To tehniko uspešno uporabljamo tudi v primerih nespečnosti.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Stres-Usmerjeno-Dihanje-Nemir-NemocDomov
Powered By GeekLog