Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Stranisce-Leglo-Bakterij-Susilec-Za-Roke
Leglo bakterij: Straniščem s to napravo se raje izognite

petek, 7. december 2018 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Sušilci za roke so sicer bolj ekološki od papirnatih brisač, a veliko nevarnejši za zdravje.

Skupna količina bakterij v zraku in na sanitarnih površinah je v straniščih, kjer se nahajajo sušilci za roke, povečana za kar sto odstotkov, piše hrvaški portal 24Sata.
Raziskava univerze v Leedsu je pokazala, da javna stranišča, ki so opremljena s sušilci za roke, ne dosegajo sanitarnih standardov.

Tovrstni pihalniki v zrak in na bližnje površine namreč razpršijo bakterije s slabo umitih rok, saj si večina ljudi rok ne umije dovolj temeljito. V laboratorijskih poskusih, v katerih so rekonstruirali javno stranišče, so sušilci za roke povečali število bakterij v zraku za kar 27 odstotkov. V obzir pa je potrebno vzeti to, da mikroorganizmi v zraku ostanejo še 15 minut po sušenju.

Poskus so izvedli tudi na terenu, in sicer so primerjali bolnišnična stranišča, v katerih uporabljajo pihalnik in tista, kjer si ljudje roke brišejo s papirnatimi brisačami. Raziskava je potekala v Leedsu, Parizu in Udinah. V Udinah je bilo stranišče s pihalnikov prekrito s kar 100 odstotki več bakterij kot tisto, v katerem se uporablja brisače, v Parizu s 33 odstotki, v Leedsu pa z 22 odstotki.

Vir: zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Stranisce-Leglo-Bakterij-Susilec-Za-RokeDomov
Powered By GeekLog