Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Strah-Ucenec-Glas-Tisine-Posledica-Strah
Glas tišine: Delovanje, njegove posledice in strah

sobota, 26. marec 2022 @ 05:02 CET

Uporabnik: novaakropola

Tokrat si lahko preberete nekaj vrstic o delovanju, njegovih posledicah in strahu, povezanem z njim. Glas tišine pravi, da vsako delovanje, »pa naj bo še tako majhno«, nosi s seboj posledice. Svet namreč ureja pravica, ki ne kaznuje zaradi kazni same, temveč zato, da bi se iz svojih napak nekaj naučili.

Vsekakor je pomembno, da posameznik pazi na svoje misli, čustva in dejanja ter tako razvija svoje vrline, saj mu le to omogoča, da postane človek v pravem pomenu besede. Eden ključnih problemov, ki nas odvračajo od delovanja, je strah. Toda, če poznamo »orožja«, tj. znanje, volja in pogum, s katerimi ga lahko premagamo, potem ni razloga, da ne bi delovali.

Čeprav strahu nikoli ne moremo popolnoma premagati, ga vseeno lahko vsaj ukrotimo, tako da postane naš zvesti pomočnik, ki nam omogoča večjo zbranost in bolj učinkovito delovanje.

Delovanje in posledice

Učenec, če želiš požeti sladek mir in počitek, zasej polja bodoče žetve s semenom vrline.

***

Vedi, da nobeno delo, pa naj bo še tako majhno, usmerjeno bodisi k dobremu bodisi k slabemu, ne more izginiti iz sveta vzrokov in posledic. Celo neizkoriščeni dim ne izgine brez sledu.

***

Poprova rastlina ne bo zaplodila vrtnic, pa tudi srebrna zvezda sladkega jasmina ne bo postala trn ali osat.

***

Vzroki vsako uro požanjejo posledice, kajti svet vodi pravica, ki ne odpušča.

Delovanje in strah

Romar, ki bi si utrujene noge rad ohladil v reki, pa si ne upa stopiti vanjo, ker se boji brzic, tvega, da bo podlegel vročini. Nedelovanje, ki je posledica sebičnega strahu, lahko rodi samo slab plod.

***

Čim dlje greš, več pasti bo srečal tvoj korak. Pot, ki vodi naprej, je osvetljena z ognjem, z lučjo smelosti, ki gori v tvojem srcu. Bolj ko se bojiš, šibkejša je svetloba, a samo ta te vodi.

***

Kakor se za žarkom zahajajočega sonca, ki se je zadržal na vrhu gore, zgrne temna noč, tako je tudi s svetlobo srca. Če ogenj ugasne, bo mračna, strah zbujajoča senca s tvojega srca padla na stezo in te zaradi strahu na mestu ohromila.

***

Varuj se strahu, ki se kot črna neslišna krila polnočnega netopirja širi med mesečino tvoje duše in velikim ciljem, ki se kaže daleč v daljavi.

***

Strah, o učenec, ubija voljo in preprečuje vsakršno delovanje.

www.akropola.org

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Strah-Ucenec-Glas-Tisine-Posledica-StrahDomov
Powered By GeekLog