Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Slovenske-Kampanje-ONDU-Pinhole-Camera
Izjemen uspeh slovenske kampanje ONDU - Pinhole Cameras

sobota, 8. junij 2013 @ 12:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Slovenska kampanja množičnega financiranja ONDU - Pinhole Cameras, oz. preprostega fotoaparata z luknjicami, presega vsa pričakovanja. Če so v prvem tednu zbrali 50.000 dolarjev, se sedaj približujejo magični številki 100.000. Kampanjo, pa je podprlo že več, kot 1.000 donatorjev.

Mlada ekipa iz Velenja, pod vodstvom Elvisa Halilovića , se je s projektom Pinhole Cameras usmerila na ozek segment trga in v prvi vrsti nagovorila Hipsterje. Hipsterji, za tiste, ki se sprašujete kaj za vraga je to, so subkultura, ki se prebuja tudi v Sloveniji in ki nosi ti. vintage izdelke, piflarska očala z debelim okvirjem, old-school superge,  drugače pa cenijo neodvisno mišljenje, politični napredek, umetnost, indie-rock glasbo, inteligentnost, zavračanje prevladujoče kulture, njihovo prevozno sredstvo, je kolo brez prestav, kakršne so vozili vaši dedki in babice.

Če se vrnemo k Onduju in k Elvis. Elvisom je na predstavitev svojih kamer in kampanje na Kickstarterju, ki je potekala v soboto na drugem dnevu Souporabe, dejal da so kamere, poleg ciljne skupine nagovorile tudi širši krog navdušencev nad fotografijo. Nekaterim donatorjem se zdijo enostavno tako zelo lepe, da jih kupijo, kot razstavni eksponat za pisarno, dnevno sobo oz izložbo trgovine.

Kamero, v osnovi sestavlja ročno izrezljano leseno ohišje, v katerega na eno stran vstavimo nekoč tako zelo popularen fotografski film, na drugi pa se nahaja vijak za previjanje filma. Z zadnje strani namestimo še lično izdelan lesen pokrov z magnetki in kamera je pripravljena na uporabo.

Sama uporaba je zelo enostavna, da se pojavi fotografija, ki nas spominja na stare čase, je dovolj že majhen premik lesene zaslonke, ki se nahaja na prvem delu kamere. Različne "efekte" pa dosežemo z dolžino odprtosti zaslonke. Ostrina fotografije pa je odvisna samo od širine luknjice, ki se jo naredi v samem postopku izdelave. S spreminjanjem le te, dobimo bolj ali manj na robovih zaobljeno nostalgično fotografijo.

Ekipa sedaj vse moči usmerja v izdelavo velikega števila kamer, ki ji morajo dostaviti podpornikom kampanje. Kot rečeno jih je že več kot 1000. To pomeni, da bosta s pomočjo mlajšega brata in družine, potrebno močno zavihati rokave, da bodo produkte z vso skrbnostjo in zavezam o vrhunski kvaliteti donatorjem zagotovili do oktobra.

V kolikor si še niste zagotovili svoje ONDU - pinhole kamere, to lahko samo še nekaj dni storite na: http://www.kickstarter.com/ondu-pinhole-cameras?

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Slovenske-Kampanje-ONDU-Pinhole-CameraDomov
Powered By GeekLog