Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Slovenija-Zavrzena-Hrana-Platforma
Nacionalna platforma za Slovenijo brez zavržene hrane

petek, 14. november 2014 @ 22:33 CET

Uporabnik: Sonce

Ekologi brez meja so v sklopu 45. sejma Narava-zdravje na Gospodarskem razstavišču v okviru projekta Volk sit, koza cela (podpira ga norveški NVO sklad) izvedli okroglo mizo z naslovom “Zakaj potrebujemo nacionalno platformo za Slovenijo brez zavržene hrane”. Udeleženci so spregovorili o možnostih in potrebi po sodelovanju v celotni živilsko-prehranski verigi in podpisali pobudo za ustanovitev platforme.

Vodja projekta Volk sit, koza cela, Albin Keuc je predstavil pobudo: “Društvo Ekologi brez meja želimo s pobudo za nacionalno platformo za Slovenijo brez zavržene hrane povezati vse ključne akterje in deležnike na področju odpadne in zavržene hrane. Na današnji okrogli mizi smo odkrito spregovorili o nujnosti sodelovanja, vzajemni obveščenosti in krepitvi obstoječih dejavnosti. Cilj nam je znan: vsaj 50 % zmanjšanje količin zavržene hrane do leta 2025.”

Prof. dr. Peter Raspor , starosta slovenskih biotehnologov, je izpostavil pomen lokalnega povezovanja prideloval¬cev, predelovalcev in potrošnikov: “Do zavržkov hrane prihaja zaradi prevelike ponudbe in izkrivljenega odnosa do hrane. Z znanjem moramo razgraditi nezaupanje v celotni prehransko oskrbovalni verigi. In ne smemo pozabiti na razumen nadzor, ki bo tej - za Slovenijo izjemno pomembni - verigi omogočil delovanje, tehnološko modernizacijo, varnost in etičnost.”

Razprava je pokazala, da so količine odpadne in zavržene hrane dejstvo. Nastajajo v celotnem živilsko-preh¬rambenem krogu - od vil do vilic. Potrebno je ukrepati na vseh točkah, kjer do nastajanja izgub, odpada in zavržkov prihaja. In to v celotni živilsko-prehranski verigi. Zmanjševanje in preprečevanje nastajanja zavržene hrane je priložnost za modernizacijo slovenskega prehranskega kroga in krepitev povpraševanja po ekološko in lokalno pridelani hrani.

Udeleženci so se strinjali, da je potrebno ta prizadevanja povezati v obliki nacionalne platforme za Slovenijo brez zavržene hrane. Ekologi brez meja so ob koncu organizirali javno podpisovanje pobude za ustanovitev nacionalne platforme za Slovenijo brez zavržene hrane.

Na okrogli mizi so nastopili biotehnolog prof. dr. Peter Raspor, direktor kmetijsko-gozdarske zbornice Branko Ravnik, predstavnica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij mag. Jana Ramuš, župan Vrhnike Stojan Jakin, direktor ljubljanske Snage Janko Kramžar, ravnateljica dr. Blanka Vombergar, Zdenko Podlesnik iz Lions Distrikta Slovenija in evropski poslanec Franc Bogovič, bivši minister za kmetijstvo in okolje.

Dodatne informacije: