Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Shranjevanje-Podatkov-Molekularno-Prihod
Molekularno shranjevanje podatkov le še vprašanje časa

sobota, 9. september 2017 @ 12:50 CEST

Uporabnik: Sonce

Shranjevanje podatkov, ki bi namesto klasičnih bitov uporabljajo posamične molekule, bi omogočilo prihranek do sedaj nepredstavljive količine digitalnega gradiva. Tu namreč gre za zelo majhna »skladišča« podatkov, ki lahko shranijo občutno več podatkov kot običajni pomnilniški mediji.

Edina težava pri molekularnem shranjevanju podatkov, s katero se trenutno spopadajo strokovnjaki, je dejansko temperatura. Podatki so namreč obstojni le pri zelo nizkih temperaturah (blizu absolutne ničle), kar pomeni, da je tako shranjevanje podatkov zelo drago in relativno nezanesljivo.

Velik korak na tem področju pa je pred kratkim uspelo raziskovalcem univerze v Manchestru, saj jim je uspelo dokazati, da je mogoče podatke v molekulah shranjevati tudi pri nekoliko višjih temperaturah.

Medtem so so doslej tovrstne pomnilniške medije morali hladiti na minus 269 stopinj Celzija s tekočim helijem, je strokovnjakom podatke uspelo obdržati pri temperaturi minus 213 stopinj Celzija, kar je zelo blizu temperaturi, ki jo je mogoče ustvariti s precej cenejšim tekočim dušikom (minus 196 stopinj Celzija).

Raziskovalci so prepričani, da jim bo že v prihodnjih nekaj mesecih uspelo temperaturo shranjevanja podatkov v molekule uspelo zvišati na temperaturo tekočega dušika.

Potencial za shranjevanje podatkov v molekule je ogromen. Teoretični izračun pokaže, da bi lahko na medij velikosti običajnega kovanca shranili kar 25.000 gigabajtov podatkov. Z drugimi besedami to pomeni, da bi bila gostota zapisovanja podatkov v primerjavi s klasičnimi mediji kar 100 krat večja.

Vir: www.racunalniske-novice.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Shranjevanje-Podatkov-Molekularno-PrihodDomov
Powered By GeekLog