Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/SeksZdravjeImpotencaErotikaFantazija
Seksualno zdravje

nedelja, 25. avgust 2019 @ 05:01 CEST

Uporabnik: *Marja*

Spolna svoboda, ki je zacvetela na krilih revolucije, še ne pomeni razrešitve bistvenih težave na področju spolnosti. Zdravi seksualni odnosi so vir dobrega počutja in zelo pomembni del našega fizičnega in duševnega zdravja, žal pa nam današnji čas govori o tem, da so postali osnovni vzrok mnogih psihičnih težav celo pri moških, še posebej pa pri ženskah.

Seksualni navdih
Seksualna želja je motivacija za seksualno čutno doživetje, v katero nas vzpodbujajo različne erotične fantazije, skupaj z romantičnimi čustvi, ki nas preplavijo do zanimanja za partnerja. Razne raziskave pa ocenjujejo, da je motnja seksualne želje najpogostejša težava pri ženskah.

Vzroki "neseksualnosti"
Pomanjkanje seksualnih želja je lahko posledica kroničnega pomanjkanja seksualnih fantazij in ostale motivacije za čutno spolnost. Pozitivna ali kronična "neseksualnost", ki jo lahko zasledimo v ti. mističnih sferah, in katerim so podvržene pretežno ženske velikokrat pomeni skoraj neozdravljiv seksualni odpor. V mnogih primerih takšnih motenj, lahko postane seksualna želja povsem potlačena in tako zelo zapletena, da jim nobena terapevtska pomoč ni kos. Terapevti za seksualno zdravje se trudijo za vzpodbujanje seksualne fantazije z uporabo primernega erotičnega gradiva, ter vplivati na spremembo popačenih stališč in prepričanj o spolnosti, ker je ženska prepričana, da nima pravice do lastnega seksualnega izražanja, kaj šele spolnega užitka. Nad njo ima pravico le vesoljski duh ali verski Bog. Vzroki za seksualni odpor pa so pogosto gradivo psihološke narave zaradi posledice spolnih zlorab in ostalih dogmatično-verskih prepričanj.

Vzburjenje
V fazi vzburjenja imamo v mislih osnovne fizične odzive, kot so erekcija pri moškem ter erekcija zunanjih spolovil, velikih in majhnih usten ter ovlažitev nožnice pri ženskah. V nasprotju z običajnim prepričanjem, pa opisani fiziliološki odzivi niso pogoj za seks ampak samo za seksualno prodiranje v nožnico. Zelo pomembno je vedeti, kje je meja pred orgazmom in kje mejna intenzivnost seksualne vzburjenosti, ki ji neizogibno sledi orgazem.

Odprava težav pri vzburjenju
Prepoznavanje zgoraj opisane meje vzburjenja je glavna točka za reševanje prezgodnjega izliva pri moških, pri ženskah pa glavna postaja za reševanje težav z doseganjem orgazma. Ob vstopu v menopavzo in še prej pa lahko pride do težav pri vzburjenju (suha nožnica, odsotnost erekcije ščegetavčka ter velik in malih usten) zaradi pomanjkanja estrogena, kar lahko uspešno rešujete pri zdravstveni stroki.

Orgazem
Ženski in moški orgazem sta povsem enaka, razlikujeta se le po zmožnosti doživljanja zaporednih orgazmov pri ženskah. Čeprav, manjše število moških ne izostaja od žensk pri intenzivnosti zaporednega doživljanja orgazmov. In znano je, da potrebuje večina žensk dodatno stimulacijo ( spolno osveščenega partnerja) pri doseganju orgazma.

Odpravljanje vzrokov pri doživljanju orgazma
Organski vzroki za doživljanje orgazma so izredni redki. Najpogostejši vzroki so posledica strahu pred izgubo nadzora nad sabo, nezaupanja do partnerja, pomanjkanje iskrene komunikacije, seksualna in čutna nezrelost partnerja, predsodki do seksa in lastnega telesa oziroma lastne seksualnosti. Izobraževanje na tem področju so učenje erotične sproščenosti, tehnike samozadovoljevanja - spoznavanje čutnih dražljajev lastnega telesa, izvajanje Keglovih vaj za krepitev medeničnega dna, čustvena inteligenca, strokovna pomoč pa je na področju spolnih težav vedno dobrodošla.

In nazadnje. Brez spolne kemije ni prave ljubezni, za obratno pa lahko najdemo mnogo trditev.

Marja Turniški
(navdih: Spolnost in zdravje)

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/SeksZdravjeImpotencaErotikaFantazijaDomov
Powered By GeekLog