Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Prometni-Zakon-Otroci-Kolesarske-Celade
Test kolesarskih čelad za odrasle: Neobvezne, a koristne

petek, 11. julij 2014 @ 22:31 CEST

Uporabnik: Sonce

Prometni zakon predpisuje, da morajo vsi otroci do 14. leta na kolesu obvezno nositi čelado, za odrasle pa je uporaba čelade pri vožnji s kolesom priporočljiva, saj so kolesarji med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu. In med poškodbami, ki nastanejo v prometnih nesrečah ali pri padcih, so posledice poškodb glave najbolj tragične.

Potrošniške organizacije redno spremljajo trg kolesarskih čelad in poskušajo s testiranji na eni strani seznanjati in ozaveščati uporabnike, na drugi pa spodbujati proizvajalce, da bi se trudili pri razvoju novih modelov. In zadnje jim očitno uspeva.

Na letošnjem testu je sodelovalo 16 čelad in prav vse so dobro zaščitile uporabnika. Razlike so le še pri udobju in priročnosti. Za varnost tudi ni potrebno pretirano seči v žep – za najbolje ocenjeni model (mestna oz. rekreativna kolesarska čelada) z letošnjega preizkusa boste odšteli 50 evrov, sicer pa so na testu preizkusili čelade v vrednosti od 20 do 100 evrov.  

Na tokratnem testu kolesarskih čelad so potrošniške organizacije preverile, kako uspešno čelade blažijo udarce, kako odporen je pritrdilni sistem proti pretrganju in kako enostavno je nastavljiv. Večje število preizkuševalcev pa je dodalo individualne ocene o priročnosti, udobju in uporabnosti čelad.

Kot zanimivost dodamo, da so potrošniške organizacije po veljavnih standardih preizkusile tudi napihljivo čelado Hövding, ki jo med kolesarjenjem nosimo okrog vratu, v primeru padca ali trka pa kot zračna blazina zaščiti vrat in glavo. Ugotovitve niso prav vzpodbudne, saj so ugotovili, da ta izdelek kolesarja ne zaščiti dovolj.

Nasvet ZPS, kako kupovati čelado:

1. Čelado moramo namreč obvezno pomeriti. Pri tem ne gre samo za obseg glave, tudi oblike glav so zelo različne in včasih je težko najti pravo čelado.

2. Zelo odsvetujemo kupovanje čelade na spletu, razen če smo izbrani model že preizkusili in vemo, da nam ustreza.

3. V trgovini si obvezno vzemimo čas in poskusimo natančno prilagoditi želeni model. Pri gibanju z glavo čelada ne sme opletati ali drseti, pritrjevalni trakovi pa morajo potekati pod brado in ne smejo zakrivati ušes. Sedeti mora trdno, a hkrati udobno.

4. Ne najdete ustrezne nastavitve? Blazinice v notranjosti čelade lahko premaknete ali zamenjate z debelejšimi. Če vam kljub temu ne uspe najti pravilne nastavitve, potem ta model ni za vas.

5. Vse kolesarske čelade, ki so naprodaj v Evropi, morajo ustrezati evropskemu standardu EN 1078, kar mora biti z oznako CE tudi označeno na izdelku. Takšno čelado lahko uporabljamo tudi za druge dejavnosti: kotalkanje, za vožnjo z rolerji ali s skirojem, ni pa primerna za smučanje oziroma športe na snegu.

6. Vse več modelov ima na temenu utripajočo lučko, s katero se poveča vidnost kolesarja v prometu. Seveda, če jo prižgemo. Če ste pogosto na kolesu, velja razmisliti tudi o tem dodatku

7. Barve so seveda stvar posameznikovega okusa, lahko pa spomnimo: žive in svetle barve so v prometu bolj vidne in svetle, čelade (predvsem bele) pa se na soncu manj segrevajo.

Rezultati testa so objavljeni na spletni strani www.zps.si.

Če bo kolesarjenje tudi ena izmed vaših počitniških aktivnosti izven domačega kraja, poskrbite za varen prevoz koles na počitniško destinacijo. Na mednarodnem primerjalnem testu so potrošniške organizacije preizkusili nosilce za kolesa, ki jih namestimo na zadek avtomobila. Med 12 preizkušenimi modeli jih je 5 naprodaj tudi v Sloveniji.

Med testom soo preverili, kako preprosto je nameščanje in zlaganje, a tudi, kako veliko je tveganje, da bi poškodovali avtomobil in kolesa, ko jih nameščamo in snemamo z nosilcev. Ugotovitve so dovolj spodbudne: pri normalni rabi poškodb avtomobila praktično ne bi smelo biti, so pa ugotovili, da se kolesa pri nekaterih prtljažnikih lahko stikajo pri oseh, kar bi lahko med vožnjo povzročilo drgnjenje med kolesi na nosilcu. Še to: pred nakupom izbranega nosilca preverite, ali je mogoče prevažati otroška kolesa, saj je to pri nekaterih modelih omejeno, kdor bo z njimi vozil težja (do 30 kg) električna kolesa, pa naj preveri nosilnost in možnost uporabe posebne klančine, ki precej olajša namestitev.

Izdelki na testu čelad za odrasle:
Alpina D-Alto
Bell Faction
Bell Variant
Bontrager Circuit
Bontrager Solstice Briko Shire
Giro Revel
Limar 660
Mango X-Ride
Met 20 Miles
Met Forte
Rudy Project Zumax
Specialized Chamonix
Specialized Align
Scott Vanish
Uvex I-Vo
 
 
Izdelki na testu nosilcev za kolesa:
Atera strada E-bike M
Atera Strada Sport M
Atera Strada DL
Thule Easy Fold 631
Westfalia BC 60

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Prometni-Zakon-Otroci-Kolesarske-CeladeDomov
Powered By GeekLog