Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Prehrana-Mirnost-Agresivnost
Kaj pove prehrana

ponedeljek, 12. februar 2024 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

(Tomaž) Rekel si mi, da so nemir, jeza, agresivnost in še kaj povezani tudi s hrano. Ali misliš, da ima hrana močan vpliv na naše razpoloženje?

(starec) Precejšen. Hrana nedvomno odraža človekovo miselnost in odnos do sebe in okolja. Hrana omejuje miselnost in razpoloženje, velja pa tudi obratno: miselnost določa izbor hrane. Ali si že videl kakega duhovnega učitelja, mesojedca in debeluharja? Debelost je znak nezmernosti ali celo odvisnosti, kar nista odliki duhovno razvitega človeka.

Ali ne upodabljajo Budo kot debeluščka?

Res je, a močno dvomim, da je bil Buda res takšen. Z debelostjo morda želijo poudariti njegovo obilje. Bil je asket, asketom pa je hrana zelo postranska stvar. Pridigati o miroljubnosti in ljubezni, ob tem pa podpirati ubijanje, pa čeprav za prehrano, je nezdružljivo.

Misliš torej, da prehrana posameznika odraža raven njegove zavesti?

Tako je. Vedenje je odraz notranje naravnanosti. Rastoča zavest se odrazi tudi v želji po uživa­nju kakovostne hrane. Večinoma se ljudje ne obremenjujejo preveč s škodljivostjo mesa. Ko postajaš vse občutljivejši pa telo preprosto ni več zadovoljno s hrano nižjih vibracij. Čutiš, da potrebuješ lažjo in kakovostnejšo hrano, ki telesa ne obremen­juje in ne zastruplja. Vse bolj te moti, da je ob zaužitju mesne hrane tvoje počutje neprijetno in obremenjujoče. Težka hrana tudi upočasnjuje misel.

Si se ti odrekel mesu?

Že davno. Nimam srca, da bi ubil katerokoli žival, obenem pa se mi meso upira. Sklenil sem, da za moje preživetje ne bo umrla nobena žival več. Ubiti žival ali ubiti človeka je enako dejanje.

Ali misliš, da človeško telo ni narejeno tako, da bi brez težav preneslo tudi mesno hrano?

Človek nima zobovja kot predatorji, da bi lahko trgal hrano. Ima dvakrat daljše črevo kot mesojedci, zato gnijoča živalska hrana v njem povzroča neljube učinke. Človek je mesojedec postal v času hude lakote, po sili razmer torej. A telo mnogo bolje deluje na rastlinsko hrano. To dokazuje tudi dejstvo, da jo mnogo hitreje prebavi.

Ogromno ljudi ne ve, kako se prehranjevati. Nič čudnega, po eni strani nas polnijo z lažmi in pomanjkljivimi informacijami, po drugi strani pa je cel kup priporočenih sistemov prehranjevanja.

Ločiti morava dve stvari: hrano, ki je najprimernejša telesu, ter miselno naravnanost v prehrani, ki je povezana s željami in prepričanji. Seveda ne dvomim, da je mesna hrana telesu škodljiva. A če je kdo prepričan, da ne more brez nje, bi bilo napačno odvračati ga od nje. Zato nikomur ne svetujem, naj postane vegetarijanec, pač pa le, da je modro omejiti vnos mesne hrane.

Zakaj?

Vsako siljenje ima nasprotne učinke. Saj veš – zanikanje želje to le še okrepi. Človek mora pre­prosto dozoreti za to. Hiteti v vegetarijanstvo iz kakih etičnih razlogov ni najbolje; poslušati je treba tudi telo, sicer te močna želja po mesu prej ali slej premaga. Lahko ti povem iz lastnih izkušenj; mesu se odreci, ko začutiš, da te meso le bremeni in zavira. Dokler te mika, da bi jedel meso, tvoja želja preglasi glas telesa in telo se tej želji ukloni. Kar pa ne pomeni, da ne bo utrpelo škode. Ko je želja po mesni hrani izživeta pa se telo razbremeni njenega pritiska in možgani lahko prisluhnejo sporočilom telesa. Kakšna hrana je posamezniku najustreznejša je torej odvisno od njegove duhovne ravni.

Kaj pa je v mesu škodljivega?

Pravijo, da se človek ne hrani s snovjo temveč z energijo, zavestno energijo zaužite hrane, ki je bila pred zaužitjem živa. Pravijo tudi, da postajaš tisto, kar ješ. Rastlinska hrana ima višjo vibracijo kot živalska. Meso vsebuje strah ubite živali ter adrenalin, ki ga z zaužitjem telo vsrka. Zavest se polni z nižjimi frekvencami, zato so mesojedci bolj obremenjeni s strahovi, agresivnostjo, nepotrpež­lji­vostjo…

Verjetno ne verjameš trditvam, da človekova krvna skupina določa, katero hrano najbolje presnavlja. Ljudje s krvno skupino 0 naj bi najbolje prebavljali meso.

Dopuščam možnost, da to deloma drži a verjamem, da je človeško telo tako prilagodljiv in prožen sistem, da se brez večjih težav prilagodi hrani, ki je ugodnejša s stališča vibracijskega napredka telesa. Sam sem dokaz za to: kot dolgoletni vegetarijanec imam odlično zdravje, čeprav imam krvno skupino 0. Sicer pa je znano, da se genska struktura človeškega telesa z duhovnim razvojem spreminja – brez fizičnega poseganja v gene.

Ali tudi ti misliš, da je živinoreja največji onesnaževalec našega planeta?

Seveda. Ena sama krava pridela dvajset ton gnojevke na leto. Na svetu jih je skoraj dve milijardi. Za pridelavo rastlinske hrane potrebu­jemo desetkrat manj površin in vode kot za pridelavo enake teže mesa. Če bi se odrekli mesu, bi zlahka prehranili deset milijard ljudi. Okus mesa in mesnih izdelkov pa se da tudi zelo dobro pos­ne­mati. Danes je dobiti že zelo dobre nadomestke mesu, šunki, salami, hrenovkam in še čemu. To je dober način za gašenje skušnjav, ko so še prisotne želje po mesu. Ali veš, da prehrana vpliva na temperament?

Resno misliš?

Seveda. Temperament in način razmišljanja vegeta­ri­jancev in meso­jed­­cev se razlikujeta. Pogovarjaj se z mesarjem in z vegetarijancem. Teme njunih pogovorov se drastično razlikujejo. Če prideta v stik, čutita nekakšno odbojnost, nezdružljivost. Vibracije njunih teles, ne le fizičnih, se pač močno razlikujejo. Opaziti je celo razliko med vegetarijanci in vegani. Jaz sem bil vrsto let vegetarijanec, nato pa sem se odrekel vsem živilom živalskega izvora.

Nasprotniki vegetarijanstva pravijo, da rastlino prav tako ubiješ kot žival.

To ne drži. Veliko rastlin – na primer solata, brokoli, cvetača ali regrat, nadaljuje z rastjo. Večino plodov pobiramo takrat, ko rastlina zaključil naravni življenjski cikel. Sadje nam drevesa celo ponujajo sama, da z uživanjem prispevamo k njenemu večjemu razplodu.

Torej si vegan? Ne ješ nič živalskega izvora?

Tako je. A nisem zelo strog; ne uživam mleka in mlečnih izdelkov, a sem in tja pa pojem kako pecivo, če mi zadiši. Človek se mora včasih »pocrkljati«, da potolaži željo. Neizživete želje nam povzro­čijo veliko preglavic.

Ha, ha. Kakšno hrano pa bi mi priporočil?

Kot rečeno, ustrezno tvoji duhovni ravni, oziroma takšno, kot jo po­tre­buje tvoja zavest. Višja ko je duhovna raven, višja je vibracija hrane, ki jo želiš užiti. Najvišjo vibracijo imajo, kot rečeno, plodovi narave, denimo sadje in oreščki. Vsebujejo vse tisto, kar človeško telo potrebuje za zdravo rast.

Res? Kaj pa pomanjkanje esencialnih beljakovin, proteinov, določenih mi­ne­ralov, encimov in zagotovitev snovi, ki niso prisotne v rastlinski hrani?

Telo vse, kar potrebuje, v jetrih s pretvorbo ustvari samo - če je zdravo, seveda. Če so tega sposob­ne krave in rastlinojede živali, bo menda tudi človek! Lažna propa­ganda mesne industrije je polna nesmislov. Če verjameš, da tvoje telo česa ne zna narediti, pripomoreš, da je temu res tako. Kajti misel privlači izkustvo, kot veš.

Kaj pa meniš o presnojedstvu?

S kuhanjem hrana izgubi živost, obenem se uničijo vitamini, nekateri minerali pa preidejo v neprimerno obliko. Pravijo, da je kuhan paradižnik strupen, surov pa ne. Presna hrana vsebuje največ energije in minerale ter vitamine v obliki, najprimernejši za telo. Za izčrpana telesa mesojedcev in šibkejša prebavila pa je lahko energije celo preveč, zato jo je včasih bolje skuhati, da je lažje prebavljiva. Lahko pa hrano le zmehčaš z namakanjem v vodi ali jo pogreješ, po možnosti ne preko 45 °C.

Kako pa gledaš na gensko spremenjeno hrano?

Na daleč se je izogibam. Mislim, da gre za nedopustno hazardiranje, ki lahko pripelje do katastrofe. Posebno nevarne so transgene rastline. Takšna hrana lahko pa vodi do neplodnosti, raka, proizvajanja strupov v telesu, rasti dlak v ustih in drugih nevšečnosti. Ker je danes že težko dobiti neoporečno koruzo in paradižnik, se jima izogibam. Prav tako ne uživam soje, ki je oporečna že sama po sebi.

Kaj pa hrana iz mikrovalovke?

Ta naprava strukturo živila še dodatno pokvari. Vnos take hrane je za telo škodljiv.

Ali verjameš, da člo­vek lahko živi izključno od svetlobe? Menda je nekaj Slovencev, ki že nekaj let živijo tako.

Verjamem in poznam človeka, ki tako živi. Kot rečeno je vsaka hrana oblika zavestne energije. Najvišja in najpo­pol­nejša ob­li­ka energije je svetloba. Človek ima v glavi žlezo češariko, katere funkcija je med drugim pretvar­janje svetlobe v ustrezno energijo, ki jo telo lahko izko­risti. Ta žleza je precej zakrnela, a se jo da zopet aktivirati. V toku duhovnega razvoja se prebudi in omogoči ne le energijsko oskrbo s svetlobo temveč oživi še kopico spečih duhovnih darov.

Prav rad bi spoznal takšnega človeka.

Brez težave. Kako pa je s tvojo prehrano?

Meso sicer jem, vendar v zelo majhnih količinah. V povprečju enkrat tedensko, brez svinjine, salam in klobas. Zdajle sem se odločil, da bom svojemu jedilniku v bodoče posvetil še več pozornosti.

Le prisluhni telesu. Pozorno ga opazuj, pa ti bo sámo povedalo, kaj potrebuje in česa se raje ogibaj.

Zoran Železnikar

Vir: www.prisluhni.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Prehrana-Mirnost-AgresivnostDomov
Powered By GeekLog