Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Pismo-Mandatarka-Zeleni-Razvojni-Preboj
Pismo mandatarki: Zeleni razvojni preboj in zelena davčna reforma za izhod iz krize

petek, 8. marec 2013 @ 22:31 CET

Uporabnik: Sonce

Mreža nevladnih organizacij za trajnostni razvoj Plan B za Slovenijo in spletna skupnost za aktivno državljanstvo Tretji člen sta mandatarko Alenko Bratušek in vodje strank nove koalicije pozvali, naj priprava Strategije razvoja Slovenije (SRS) za obdobje 2014 – 2020 postane ena od prednostnih nalog nove vlade. »Programsko naj se SRS 2014 – 2020 usmeri v programe zelenega razvojnega preboja, ki naj bodo tudi vključeni v koalicijsko pogodbo,« pravijo nevladne organizacije.

Hkrati so v pismu opozorile na pomen izvajanja partnerskega načela pri sprejemanju SRS 2012 – 2014 in mandatarki podale sistemski proračunski predlog – usmeritev v zeleno davčno reformo kot osrednjo strategijo za fiskalno okrevanje.

»Dosedanje vlade za pripravo nove razvojne strategije niso pokazale velikega navdušenja. Zato nova vlada pravzaprav začenja od začetka, kar je po eni strani tudi priložnost,« je na današnji novinarski konferenci dejala  Renata Karba, vodja kampanje »Za zeleni razvojni preboj!« spletne skupnosti za aktivno državljanstvo Tretji člen. Opozorila je, da se čas za pripravo nove SRS izteka – septembra je predviden podpis partnerskega sporazuma z EU, ki bo določil način črpanja evropskih sredstev do leta 2020.

SRS 2014 – 2020 naj po besedah nevladnih organizacij začrta uporabo razvojnih sredstev iz evropskih skladov za dolgoročno družbeno koristne razvojne programe, ki bodo Sloveniji omogočili, da polno izkoristi svoje potenciale in strateške priložnosti. Med njimi so tudi programi zelenega razvojnega preboja: (1) prehranska samooskrba, (2) vrednostna veriga lesa, (3) energetska prenova stavb, (4) prehod na obnovljive vire energije, (5) posodobitev železniškega omrežja in javnega prevoza, (6) učinkovita raba naravnih virov in (7) zeleni turizem.

Peticijo s pozivom vladi, naj programe zelenega razvojnega preboja vključi v SRS 2014 - 2020, je podprlo že več kot 10.300 podpisnikov in skoraj 200 institucionalnih podpornikov, med njimi številne množične organizacije, napredna podjetja, uspešne občine (vključno s Skupnostjo občin Slovenije) ter regionalne agencije. Ti programi naj bodo sistemsko podprti z zeleno davčno reformo, ki obenem predstavlja tudi mehanizem za uravnoteženje proračuna in je alternativadvigu neposrednih davkov.  »Nastajajoča vlada ima priložnost, da s programsko usmeritvijo v zeleni razvojni preboj ter s sprejetjem zelene proračunske reforme kot osrednje strategije za fiskalno okrevanje začrta pot naše države iz krize,« so zapisale nevladne organizacije.

V pismu Alenki Bratušek je izpostavljen pomen partnerskega načela pri sprejemanju SRS. Po besedah Vide Ogorelec, pobudnice peticije Za zeleni razvojni preboj in koordinatorice Delovne skupine za zeleni razvojni preboj Mreže nevladnih organizacij za trajnostni razvoj Plan B za Slovenijo, je upoštevanje načela partnerstva v Sloveniji bistvenega pomena, saj bo s tem zagotovljen javni interes in bo SRS 2014 – 2020 strategija družbenega konsenza.

Informacije: Karmen Kogoj Ogris, 01 439 71 00, 031 540 534, karmen@umanotera.org

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Pismo-Mandatarka-Zeleni-Razvojni-PrebojDomov
Powered By GeekLog