Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Orientalska_Medicina_Zdravje
Kaj razkriva orientalska medicina?

ponedeljek, 26. februar 2007 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Andreja Paljevec v novi Vivi www.viva.si

PRISLUHNITE SEBI!
Videz človekove fiziognomije pomaga pri ugotavljanju posameznikovega zdravstvenega stanja. Orientalska medicina je na temelju vedenja, da stanje površine telesa odraža stanje notranjosti in nasprotno, razvila številne metode diagnosticiranja, ki so se ohranile vse do zdaj. Iz zakladnice japonskega, indijskega in tibetanskega tradicionalnega zdravilstva smo izbrali nekaj temeljnih znanj, ki vam bodo pomagala pri avtodiagnostiki.

Podobno kot je pozorno opazovanje sogovornika temelj sporazumevanja, je opazovanje telesnih znamenj temelj sporazumevanja z lastnim telesom. Vsak dan velja biti pozoren zlasti na telesne izločke, zato ocenite blato in seč. To velja tudi za barvo kože, stanje jezika, podočnjakov in oči, morebitno izpadanje las in njihovo sivenje. Opazujte telesno težo, držo, dihanje, stanje nohtov, telesni vonj, splošno počutje, razpoloženje in nezavedne odzive v medčloveških stikih.

Obenem ne pozabite preverjati učinkov prehrane na prebavo, saj je ta odločilna za počutje. Če znate opazovati in razbirati sporočila telesa, se lahko nanje pravočasno odzovete, ustrezno ukrepate in se izognete hujšim težavam.

Oči
Oči so vsekakor prvo ogledalo zdravja, saj zrcalijo stanje vseh telesnih organov in funkcij. za zdravega človeka so značilni jasen pogled in bistre oči. Po ajurvedi je bleda očesna veznica na veki znak slabokrvnosti, rumenkasta pa govori o opešanem delovanju jeter. Če so oči izbuljene, obstaja velika verjetnost, da gre za motnje v delovanju ščitnice. Modrikasta beločnica opozarja na slabo presnovo kalcija in nagnjenost k osteoporozi. Majhna šarenica govori o šibkih sklepih. Če šarenico obdaja bel prstan, človek uživa preveč soli ali sladkorja; v srednjih letih je to lahko tudi posledica telesnih obremenitev. Če je bel prstan zelo izrazit, to govori o pokajočih in bolečih sklepih ali pa celo napoveduje artritis. Rjavkasto črne pike na šarenici pomenijo, da črevesje ne vsekava dobro železa.

Spreminjanje odtenka kože okrog oči
Tudi tovrstne spremembe govorijo o posameznikovem telesnem in duševnem počutju. Jasna in čista koža okrog oči Japoncem pomeni telesno in duševno zdravje ter je posledica uravnovešene prehrane in ustreznega življenjskega sloga. Koža okrog oči potemni zaradi opešanega delovanja ledvic ter izčrpanosti ledvičnih, nadledvičnih in spolnih žlez. Značilna je za ljudi z opešanimi ledvicami, sečili, jajčniki in testisi ter je lahko posledica pretirane spolne dejavnosti. Rdečkasta koža okrog oči je posledica širjenja kapilar, govori pa o čezmernem delovanju srca in obtočil. Če je takšno stanje kronično, je človek zelo živčen. Vijoličasta koža okrog oči je posledica uživanja drog, kemičnih zdravil, rafiniranega belega sladkorja v sokovih, sladicah … Takšni ljudje imajo hladna stopala in dlani ter opešano delovanje živčevja, sečil in obtočil. Rumena koža okrog oči se pojavi zaradi preobremenjenosti jeter in žolča. Povzroča jo tudi uživanje večjih količin sira in mlečnih izdelkov, korenja, buč … Sivkasta koža okrog oči se pojavi v primeru opešanega delovanja ledvic in pljuč. Nastane zaradi uživanja težke, mastne hrane živalskega izvora in uživanja presoljene hrane, opozarja pa na nepravilno delovanje žlez in limfe ter neravnovesje mineralov v krvi. Podočnjaki tako po ajurvedi kot tudi po japonskem zdravilskem izročilu vedno kažejo na obolenje ledvic in mehurja ter motnje v delovanju sečil.

Psihološke značilnosti
Oči nam odstirajo tudi posameznikove duševne lastnosti. Pretirano mežikanje oči je znak globoke zakoreninjene tesnobe ali strahu. Pobešena zgornja veka razodeva negotovost, strah ali pomanjkanje samozavesti. Če so oči zelo majhne, govorijo o ostrem, napadalnem značaju, navzdol obrnjeni zunanji kotički oči pa o nežni, sprejemljivi naravi. Navzgor obrnjeni kotički oči razkrivajo jasen čustven in intelektualen značaj. Zelo velike oči razodevajo živčne motnje, izredno občutljivost, plašnost, razdražljivost in živčnost. Pri Japoncih na splošno velja, da je bolje, če ima moški manjše in ožje oči, ženska pa bolj odprte in ovalne. Tudi črte in gube na obrazu razkrivajo posameznikove duševne značilnosti: vodoravne gube na čelu govorijo o zakoreninjenih skrbeh in tesnobi. Navpična črtica na desni strani med obrvmi kaže na potlačena čustva, zlasti jezo (v jetrih), navpična črta na levi strani pa razodeva zadržana čustva, predvsem skrbi (v vranici).

Kaj razodevajo usta?
Zdravje ali bolezen telesnih organov se kaže tudi na ustnicah. Po ajurvedi suhe in grobe ustnice govorijo o dehidriranosti telesa. Zaradi živčnosti in straha postanejo ustnice suhe in drhtijo. Pri slabokrvnosti so ustnice blede. Pri dolgoletnih kadilcih ustnice postanejo rjavkaste in temne. Rjavkaste pike na ustnicah opozarjajo na kronično slabo prebavo, lahko pa so tudi znak, ki govori o glistah v debelem črevesju. Po stari indijski ajurvedi je herpes na robovih ustnic posledica motenj ognjene prvine ali pitte v telesu. Ustnice porumenijo zaradi razvoja zlatenice. Pri srčnih boleznih ustnice zaradi pomanjkanja kisika postanejo modrikaste. Če katerikoli del ustnic izgubi barvo, to kaže na motnje v delovanju notranjih organov. Spodnja ustnica je po ajurvedi povezana s črevesjem in z ledvicami, zgornja ustnica pa z želodcem, s srcem, z vranico, s pljuči in ščitnico.

Opazovanje seča
Seč zdravega človeka je navadno jasne svetlo rumene barve in nima izrazitega vonja. Če seč zaudarjaj ali se zelo peni, to navadno naznanja, da so se v telesu - predvsem v jetrih - nakopičili strupi. Temno rumena barva se pojavlja pri zaprtju ali pa je posledica dehidracije. Rdeča barva seča kaže na motnje krvi. Neprijeten vonj seča govori o prisotnosti strupov v telesu. Kiselkast vonj, ki izzove pekoč občutek, pomeni presežek pitte ali ognjene prvine, sladkoben vonj in ježenje kože med uriniranjem pa opozarjata na možnost razvoja sladkorne bolezni. Pesek v seču govori o morebitnih kamnih v sečilih.
Ajurveda za ugotavljanje stopnje bolezni priporoča preprost test s sečem in sezamovim oljem. Kapljico sezamovega olja kanite v posodo s sečem. Če se kapljica takoj razširi po površini, je telesna motnja lahko ozdravljiva. Če potone do sredine posode, je bolezen težko ozdravljiva, če pa kapljica potone do dna, je zelo težko ozdravljiva.

Jezik
Tibetanski, indijski in japonski zdravilci pri diagnosticiranju vedno preverijo stanje bolnikovega jezika. To lahko vsako jutro storite tudi sami ob pomoči ogledala. Če je jezik bled, je to znak anemičnosti ali pomanjkanja krvi v telesu. Rumenkasta barva govori o presežku žolča ali motnji v delovanju jeter. Odtisi na robu jezika so znak slabo prebavljene hrane v črevesju. Če niste jedli borovnic, barva jezika pa je modrikasta, gre za motnje v delovanju srca. Obloženost jezika v zadnjem delu opozarja na strupe v debelem črevesju. Če je jezik obložen na sredini, so strupi v želodcu in tankem črevesju. Poglobljena črta na sredini jezika govori o potlačenih čustvih, zavita črta na sredini pa pomeni nepravilnosti hrbtenice.
Po japonski makrobiotiki temno rdeč jezik kaže na vnetje, čir ali raka. Bel jezik in grenek okus v ustih govori o motnji žolča, slabem krvnem obtoku, kopičenju maščobe in sluzi, slabokrvnosti in pomanjkanju hemoglobina. Beli madeži na jeziku opozarjajo na splošno izčrpanost prebavil. Jezik z rumenim slojem kaže na vnetje in pretirano izločanje žolča zaradi kopičenja maščob, ki so posledica uživanja perutnine, jajc in mlečnih izdelkov. Jezik, ki ga pokriva siva in lepljiva plast, govori o čezmerni količini sluzi v telesu.

Polt
V orientalski in tudi zahodni medicini je odtenek polti pomembno diagnostično sredstvo, ki govori o stanju notranjih organov. Po slovitem japonskem makrobiotiku Mičiju Kušiju rumena polt opozarja na motnje v delovanju jeter in žolčnega mehurja. Rdečkasta polt je znamenje motenj v delovanju srca in ožilja, visokega krvnega tlaka in širjenja kapilar na licih. Bleda polt opozarja na motnje v delovanju dihal, vranice in limfnega sistema. Temna polt kaže na motnje v delovanju ledvic in sečil. Vijoličasta polt opozarja na motnje dihalnega sistema in kroženja krvi, a tudi na nizek krvni tlak. Modrikasto siva koža kaže na motnje v delovanju jeter in trebušne slinavke. Svetlo zelena polt je znamenje motenj v celicah in zadnjih stadijev raka. Prosojna polt opozarja na napredovanje motenj v dihalnem in krvožilnem sistemu. Mlečno bela polt kaže na motnje limfnega sistema in kopičenje sluzi v različnih delih telesa pri začetnih stopnjah različnih degenerativnih bolezni.

Kožna znamenja
Različna kožna znamenja, ki se pojavljajo z leti, so posledica minulih in obstoječih nenormalnih stanj. Nastanejo, ko telo skuša odpraviti nepravilnosti v notranjih organih, žlezah, tkivu in mišičju; pogosto se pojavijo na mestih vzporedno z mišicami in meridiani ali nad notranjimi organi. Pege govorijo o izločanju presežka sladkorja in opozarjajo na motnje v delovanju ledvic. Madeži na koži nastanejo zaradi izločanja presežka beljakovin (zlasti živalskega izvora) in opozarjajo na motnje v prebavi. Bradavice so posledica izločanja presežka beljakovin in maščob ter kažejo na motnje v črevesju in trebušni slinavki. Rdeče pikice po telesu so posledica izločanja presežka mineralov, ki jih zaužijemo z živalsko hrano in soljo, ter opozarjajo na motnje v delovanju jeter in žolčnega mehurja. Črne pike ali tako imenovana "lepotna znamenja" nastanejo vzporedno z meridiani kot posledica izločanja presežka ogljika in mineralov po nalezljivi bolezni; opozarjajo na motnje v delovanju nekaterih notranjih organov (glede na bližnji meridian). Beli madeži so posledica izločanja presežka maščob, ki jih zaužijemo z mlečnimi izdelki, opozarjajo pa na motnje v delovanju vranice, limfnega sistema in dihal.

Dlake in lasje
Tudi lasje in dlake govorijo o stanju notranjih organov in žlez z notranjim izločanjem. Izpadanje las in posledično plešavost sta po japonski zdravilski tradiciji posledici pretiranega uživanja hrane jin (tekočine, alkohola, sadja, sokov, sladkorja in sladic). To govori, da je delovanje srca in obtočil preobremenjeno zaradi velikih količin in slabe kakovosti krvi in limfe. Poveča se dejavnost sečil, zlasti pogostost uriniranja. Sivenje las je posledica preobilnega uživanja mineralov, a tudi pomanjkanja beljakovin glede na količino zaužitih ogljikovih hidratov ali uživanja preveč soli. Govori o prebavnih motnjah v črevesju in motnjah razmnoževalnih funkcij. Ko lasje posivijo ali pobelijo, peša delovanje jeter in žolča, človek pa postane odločen, nepopustljiv, trdoglav in omejenih pogledov. Razcepljene konice las so znak pretiranega uživanja sladkorja, sladic, maščob, sadja in sokov ter na drugi strani uživanja premalo zelenjave, žitaric in alg. Zato pešajo jajčniki, maternica, prostata in testisi. Prhljaj ni samo estetska nadloga, temveč opozarja na pretirano uživanje beljakovin in maščob ter premastno hrano. Poleg tega kaže na obolenje ledvic in sečil, duševno pa na spremembo mišljenja, neodločnost in razdražljivost.
Pretirana telesna poraščenost je posledica obilnega uživanja živalskih beljakovin in maščob, a tudi vse druge hrane in kaže na splošne motnje v delovanju prebave.

Dolge obrvi - dolgoživost
Debelina obrvi govori o stopnji vitalnosti. Goste obrvi so znak močne življenjske energije, redke pa kažejo na šibko vitalno silo. Blago zaobljene obrvi govorijo o telesnem in mentalnem ravnovesju ter so plod pravilne prehrane matere med nosečnostjo. Ljudje, ki so tudi med obrvmi poraščeni z dlakami, se nagibajo k obolenjem jeter, trebušne slinavke in vranice. Obrvi z daljšo dlako pripadajo umsko in duhovno dejavnemu človeku, kratke pa kažejo na telesno dejavnejšo osebnost. Dolge obrvi pomenijo dolgo življenje, kratke govorijo o krajšem življenju. Če opazimo, da se obrvni lok krajša, to pomeni, da pešajo glavni organi. Kratke in tanke obrvi kažejo na presežek hrane živalskega izvora, ki povzroči motnje dihalnih, prebavnih in razmnoževalnih funkcij. "Zlomljene" in prekinjene obrvi nakazujejo možnost pojava težjih obolenj.

Nohti
Stanje prstov na nogah in rokah zrcali zdajšnje in minulo stanje notranjih organov. V konicah prstov je veliko število živčnih končičev, s katerimi so nohti v tesnem stiku, zato vsaka večja sprememba v telesu pusti tudi sled na nohtih. Normalni nohti imajo gladko površino brez brazd in vdolbin, so rožnati in bleščeči. Polmeseci (lunice) morajo biti vidni; če jih ni, je to znak srčne nevroze, medtem ko pretirano velike lunice govorijo o nagnjenosti k težkim obolenjem srca. Rdeče konice prstov kažejo na dejavno izločanje presežka energije, do katerega pride zaradi čezmernega uživanja sladkorja, sadja, sokov, začimb, zaradi česar nastopijo motnje živčnih, dihalnih in razmnoževalnih funkcij. Pokanje nohtov je posledica izločanja presežka tekočin, sladkorja, sadja in sokov; kaže na motnje razmnoževalnih organov in njihovega delovanja. Vdolbinice na površini nohtov kažejo na neuravnoteženo prehrano in motnje prebavil. Brazde na nohtih nastanejo zaradi pretiranega uživanja soli in mineralov ali pa zaradi pomanjkanja beljakovin in maščob. Opozarjajo tudi na motnje v delovanju jeter, žolčnega mehurja, ledvic ali sečil. Vsak od petih prstov je povezan s posameznim organom v telesu. Otrdelost prstov je posledica pešanja energije v meridianih, povezanih s posameznimi prsti, in kaže na motnje delovanja organov, povezanih s posameznimi prsti. Tako je palec povezan z možgani in lobanjo, kazalec s pljuči, sredinec pripada tankemu črevesju, prstanec ledvicam in mezinec srcu. Bele pike na prstancu kažejo na kopičenje kalcija v ledvicah, na sredincu na kopičenje kalcija v črevesju, na kazalcu pa o nakopičenju kalcija v pljučih.

Po ajurvedski diagnostiki vzdolžne črte na nohtih opozarjajo na slabo presnovo v prebavilih. Če so nohti vdolbeni kot žlica in konkavni, tako da lahko v njih stoji kapljica vode, je to znak pomanjkanja železa. Beli madeži in pike opozarjajo na pomanjkanje cinka ali kalcija. Bledi nohti so znak anemičnosti. Čezmerna rdečina nohtov je znak presežka rdečih krvnih zrnc ali eritrocitov. Rumeni nohti kažejo na oslabljeno delovanje jeter ali zlatenico. Modri nohti so znak motenj v delovanju srca in pljuč.

Andreja Paljevec

Pobešena zgornja veka razodeva negotovost, strah ali pomanjkanje samozavesti.

Bleda polt opozarja na motnje v delovanju dihal, vranice in limfnega sistema.

Vodoravne gube na čelu govorijo o zakoreninjenih skrbeh in tesnobi.

Navpična črtica na desni strani med obrvmi kaže na potlačena čustva, zlasti jezo (v jetrih).

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Orientalska_Medicina_ZdravjeDomov
Powered By GeekLog