Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Odvecne-Kalorije-Spomladansko-Ciscenje
Koliko kalorij lahko pokurite pri spomladanskem čiščenju?

torek, 22. maj 2018 @ 11:28 CEST

Uporabnik: Sonce

Prav nič se ne šalimo! Spomladansko čiščenje vam ne bo prineslo le bolj prijetnega in zdravega doma, temveč vam bo pomagalo pokuriti tudi nekaj odvečnih kalorij, ki so se na telesu zagotovo nabrale v mrzlih zimskih dneh. Vas zanima, koliko kalorij boste pokurili pri različnih opravkih?

Pometanje / brisanje / čiščenje tal

Pa začnimo na dnu vaše umazanije, kaj pravite? V uri pometanja tal lahko porabite okoli 270 kalorij, v uri brisanja tal okoli 150 kalorij, pri uri živahnega drgnjenja in natančnega čiščenja z vodo pa skoraj 400 kalorij. Če imate srečo, bodo vaša tla zares umazana, kar pomeni, da boste pri vseh treh opravkih porabili več kalorij kot bi jih pri povprečnem obisku v fitnesu!

Sesanje
Ura sesanja lahko zahteva vse do 250 kalorij, kar bo ravno dovolj časa, da očedite večino doma. Kaj pa vaš avto? Pa avto vaše boljše polovice? Če dodamo še to, boste s sesanjem zlahka presegli vašo običajno dnevno fizično aktivnost!

Drgnjenje kadi in stranišča
Ob drgnjenju kopalne kadi lahko v 1 uri trdega dela porabite do 350 kalorij, čiščenje stranišča pa je običajno še bolj zahtevno (ker je stranišče običajno pač tudi bolj umazano kot kad), vendar najbrž ne bo trajalo celo uro, temveč le nekaj minut. Dodajmo kalorijam od drgnjenja kadi še približno 100 kalorij za stranišče, pa dobimo skupno porabo okoli 450 kalorij. Sploh ni slabo, kaj?

Čiščenje oken

Temeljito čiščenje oken (od znotraj in zunaj!) lahko traja do 2 uri (ali pa tudi 6, če slučajno živite v dvorcu). Če vemo, da 1 ura čiščenja oken zahteva približno 325 kalorij, boste znali sami izračunati, koliko jih boste porabili skupaj, kajne? Malo spomladanskega razgibavanja možganov tudi prav nič ne škodi …

Nazaj v avto
Sklepamo, da ste že posesali avto - vendar dela še ni konec! Kaj pa pranje avtomobilov še z zunanje strani? Topli pomladni dnevi so kot nalašč za to … Če vas kaj tolaži, vedite, da boste pri težaškem delu porabili približno 150 kalorij za vsak avto. Če ga seveda ne boste naskrivaj odpeljali v avtopralnico …

Pospravljanje omare
Čas je, da pospravite zimska oblačila in svoje omare spet napolnite z lahkimi materiali, ki so kot nalašč za tople pomladne dni. Ura pospravljanja omare zahteva nekaj manj kot 100 kalorij. Sicer se ne sliši strašno veliko, vendar kar priznajte - najbrž imate tako veliko oblačil, da bo pospravljanje trajalo precej več kot samo 1 uro, ni res?

Opravki okoli doma

Saj veste - košenje trave, pospravljanje listja, obrezovanje žive meje, priprava vrta na novo sezono in tako dalje … Vsi ti opravki povprečno zahtevajo okoli 200 kalorij za vsako uro dela. In dela bo za kar nekaj ur, verjemite!

Prenavljanje
Malce nove barve ne bo prav nič škodilo vaši spalnici, kajne? Kaj pa, če bi hkrati še malce prestavili pohištvo, da v svoje življenje (in življenje svoje družine) spet vnesete malce svežine? Obe aktivnosti zelo učinkovito porabljata kalorije - pleskanje približno 325 kalorij na uro, prestavljanje pohištva pa 400 kalorij na uro. Boste pohištvo morda prenašali gor in dol po stopnicah? Dodajte še 200 kalorij za vsako uro dela!

Pa seštejmo vse skupaj …
Vas zanima, koliko kalorij boste porabili skupaj pri vseh opravkih spomladanskega čiščenja? 90 kalorij za 20 minut pometanja, 75 kalorij za pol ure brisanja tal, 200 kalorij za pol ure temeljitega čiščenja tal, 375 kalorij za sesanje doma in avtomobilov, 450 kalorij za čiščenje kopalnice, 300 kalorij za ročno pranje 2 avtomobilov, 300 kalorij za pospravljanje omar, približno 1000 kalorij za celo popoldne urejanja okolice doma, približno 1000 kalorij za 2 uri prestavljanja pohištva, pa še 500 kalorij za vse manjše opravke, ki jih zgoraj nismo omenili …

Končni rezultat

Vse skupaj to znese kar več kot 5000 kalorij! Si lahko mislite, da nekateri ljudje še vedno hodijo v fitnes, da bi izgubili nekaj odvečnih kilogramov?

Vir: www.liveactive.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Odvecne-Kalorije-Spomladansko-CiscenjeDomov
Powered By GeekLog