Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Nevarnost-Elektronska-Sporocila-Pravila
5 zlatih pravil, kako prepoznati lažno elektronsko pošto!

torek, 9. januar 2018 @ 13:35 CET

Uporabnik: Sonce

Lažna elektronska sporočila so postala del našega vsakdanjika, z njimi pa nepridipravi poskušajo pridobiti predvsem naša uporabniška imena in gesla. Ta so pogosto napisana v slabi slovenščini ali angleščini, v njih pošiljatelj poziva uporabnika, da prebere pomembno obvestilo, ki ga s povezavo preusmerja na lažno spletno stran za prijavo, ki zahteva posredovanje uporabniškega imena in gesla.

Da tudi vi ne bi postali žrtev nepridipravov, vam v nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, kako najlažje prepoznati elektronsko pošto.

1. Preverite e-naslov pošiljatelja
Elektronski naslov pošiljatelja pri lažnih elektronskih sporočili je lahko povsem napačen ali pa zelo podoben dejanskemu pošiljatelju, zelo redko pa je povsem enak. Zaradi tega je pomembno, da najprej preverimo elektorski naslov pošiljatelja (nekaj@nekaj.si).

2. Preverite zahtevo in način pisanja
Lažna elektronska sporočila so pogosto napisana v slabi oziroma polomljeni slovenščini ali angleščini. Poleg tega je slog pisanja kriminalcev povsem drugačen od uradnega.

3. Preverite vsebino sporočila
Ko prejmete elektronsko sporočilo preverite tudi vsebino samega sporočila. Če se ta nanaša na nekaj, kar ni povezano z delovanjem podjetja, obstaja zelo velika verjetnost, da gre za lažno sporočilo. Včasih je bolje, da določeno zahtevo opravimo kar preko uradne strani.

4. Vse ne sodi na družbena omrežja
Ko prejmete elektronsko poštno in niste ravno prepričani ali je legitimna ali lažna, njene vsebine ne delite na družbenih omrežjih. V primeru ga gre za lažno elektronsko sporočilo, boste z vašim dejanjem postavili v nevarnost tudi druge uporabnike.

5. Preverite povezave znotraj e-sporočila
Nepridipravi nas skušajo pogosto pretentati s skritimi povezavami, ki nas pogosto preusmerijo na spletno stran, ki je enaka izvorni, razen naslova URL seveda. Če povezava, na katero želimo klikniti vsebuje veliko nepovezanih črk in številk, potem po vsej verjetnosti gre za povezavo, ki nas bo preusmerila na lažno spletno stran. Poleg tega nikar ne klikajte na sumljive priloge, saj pogosto gre za okuženo vsebino.

Vir: www.racunalniske-novice.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Nevarnost-Elektronska-Sporocila-PravilaDomov
Powered By GeekLog