Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/MO-GY-BreastScan-Pregledovanje-Dojke
Pregledujte vaše dojke redno in varno

sreda, 11. april 2018 @ 00:04 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Pregledujte vaše dojke redno in varno

Pregledovanje dojk je zelo pomembno, vendar pa je prav toliko pomembno, da je pregledovanje varno in zdravju prijazno! 

Vsaka ženska bi si naj dojke redno pregledovala sama, od leta 1998 pa je tudi v Sloveniji možno opraviti pregled dojk s pomočjo BreastScan metode, ki je za zdravje popolnoma varna, se kot takšna lahko neomejeno krat ponavlja in zagotavlja izjemno natančnost, predvsem pa sprememb ne pokaže šele, ko so le-te izrazito izražene (kot je to pri mamografiji), ampak tudi predenj pride do vidnih sprememb. Njena posebnost je tudi ta, da 
odkriva spremembe tudi v globini tkiva do 8 cm.

Rak dojke je (še vedno) najbolj smrtonosna bolezen žensk v srednjih letih. Dojkam se enostavno posveča premalo pozornosti. Na voljo so različne diagnostične metode, ki jih morda (še) ne poznate, kot npr. omenjena BreastScan metoda, kateri v prid govorijo mnoga priporočila. Ob tem pa nikakor ne pozabite na samopregledovanje dojk - skrbno, redno, vestno; vsak mesec - postopek pregledovanja vam predstavimo v nadaljevanju.

Na žalost rak niso samo številke. To so naše mame, hčere, žene, sestre, babice, prijateljice, sodelavke,.. Tega se najpogosteje zavemo, ko zboli nekdo od naših bližnjih. Podatki za Slovenijo iz leta 2012 kažejo, da v obdobju enega leta v povprečju zboli 1.300 žensk, od tega jih umre skoraj 400. Vsako leto. Vsak dan najmanj 3 slovenke izvedo, da so zbolele za rakom dojk in vsak dan najmanj ena tudi umre. Uspešnost zdravljenja in posledično preživetje je predvsem odvisno od faze bolezni, v kateri je le-ta odkrita. Preventiva, predvsem zgodnje odkrivanje bolezni je zato izrednega pomena. Cilj je ugotoviti morebitno bolezensko stanje dojke, še preden se pojavi tumor.


Kaj so bolezni dojke?

Bolezni dojk so lahko nerakave (benigne) ali rakave (maligne). Med benigne bolezni dojk uvrščamo bolečine v dojkah, ciste, fibrocistične bolezni dojk, vezivne vozliče, izcedek iz bradavice, okužbe, ginekomastijo in drugo. Med maligne bolezni sodijo različne vrste raka dojke. Rak dojke najpogosteje nastane v mlečnih žlezah in mlečnih vodih (približno 90 %), maščobnem ali vezivnem tkivu, pri čemer različne vrste raka napredujejo različno hitro. Zgodnje odkrivanje bolezni je v primeru rakavega obolenja bistvenega pomena, saj je zdravljenje v zgodnejših fazah bolezni veliko uspešnejše.


Pomembnost preventive

Kljub številnim diagnostičnim metodam preventivne diagnostike dojk, ki so na voljo, za Slovenijo še vedno velja podatek, da v primeru rakavih bolezni ženske prve same opazijo spremembe v več kot 85 % primerov. To je po eni strani seveda pohvalno. Pomeni, da si velika večina žensk dojke skrbno in redno pregleduje. Obenem pa gre pri tem za dejstvo, da so tumorji v tem primeru že tako veliki, da jih lahko opazimo, zatipamo. Ko je sprememba tipna oziroma vidna, je največkrat bolezen že napredovala, tudi do te mere, da je lahko že (pre)pozno.

Na podlagi podatkov obolelih je jasno, da ženske premalo pozornosti namenjamo preventivi dojk, kljub temu, da nas dobesedno na vsakem koraku opozarjajo, da je to bolezen z najvišjo smrtnostjo pri ženskah, starih med 30 in 60 let. Pomemben vpliv na samo bolezen imajo tudi številni dejavniki kot npr. genetika (obolenje v družini, predvsem po mamini strani), nikakor pa niso zanemarljivi tudi tako imenovani nevarnostni dejavniki in življenjski slog. Izrednega pomena je  torej samopregledovanje, ki mora biti redno in predvsem sistematično, kar pomeni, da izberemo določen dan v ciklu. V namen pravilnega samopregledovanje dojk je na spletu dostopna Knjižica nasvetov oziroma Moja rožnata knjižica. V njej najdete popolna navodila za učinkovito samopregledovanje. Brezplačno knjižico v tiskani obliki lahko naročite tudi preko e-pošte ali brezplačne telefonske številke 080 12 03.Bodite pozorne na najpogostejše znake, ki lahko kažejo na obolenje v dojki:

 • zatrdlina oziroma oteklina v dojki, ki ne izgine,
 • nagubana ali uvlečena koža,
 • luskava koža ob prsni bradavici,
 • spremenjena oblika dojk ali prsnih bradavic,
 • izcedek iz prsne bradavice.

 • Mamografija, ultrazvok, termogafija, mikrovalovna radiotermometrija

  Najbolj razširjeni metodi preventivne diagnostike dojk sta presejalna mamografija in ultrazvočna preiskava. Obe bolezen odkrijeta v tako imenovani napredujoči fazi, ko je tvorba v dojki velika vsaj 7 mm. Dejstvo pa je, da do te velikosti bolezen v dojki v povprečju vztraja med 3 in 5 let. Prav zato je sodobna znanost že vrsto let usmerjena k razvoju metod, ki ugotavljajo spremembe v začetnih fazah bolezni. V osemdesetih letih se je precej razširila uporaba termografije v medicinske namene. Njena prednost je bila neinvazivnost in s tem možnost neomejenega ponavljanja meritev. Glavna pomankljivost pa predvsem nezanesljivost, saj so termografi precej natačno merili temperaturo tkiva do globine največ 1 cm. Vse bistvene spremembe, med drugim tudi najnevarnejša – maligni tumor, pa se v večini primerov nahajajo v globini dojke od 3 do 5 centimetrov. Na tej podlagi so strokovnjaki, tudi s pomočjo slovenske ekipe, ki jo je vodil mag. Ivan Zrimšek v okviru centra RAMED, razvoj medicinskih metod iz Kamnika, s pomočjo inštituta RES iz Moskve razvili metodologijo globinske mikrovalovne radiotermometrije, ki meri spremembe v tkivu dojke z izjemno natančnostjo do globine 8 centimentrov. Za metodo, imenovano BreastScan, je ekipa prejela številna priznanja in nagrade doma in po svetu, metoda pa se danes uporablja v več kot sto klinikah po vsem svetu, predvsem v Rusiji, Avstraliji, ZDA in Kanadi. Pregled je od leta 1998 možno opraviti tudi v Sloveniji in sicer v treh ordinacijah, na dosežke slovenske ekipe pa smo lahko ponosni, saj pomenijo pomemben prispevek v boju proti raku dojk.


  Zgodnje odkrivanje sprememb v tkivu dojke

  Globinska mikrovalovna radiotermometrija oziroma metoda BreastScan ima v primerjavi z ostalimi metodami številne prednosti in zato prevzema vse pomembnejšo vlogo pri diagnostiki dojk. Odkriva najmanjše spremembe v tkivu že v najzgodnejših fazah, torej na samem začetku bolezni. Metoda je popolnoma neinvazivna (brez sevanja), saj naprava deluje zgolj kot sprejemnik, ki z izredno natančnostjo (z razliko do 0,1°C) izmeri temperaturo tkiva v globini do 8 cm. Meritve z metodo BreastScan so popolnoma neboleče, lahko jih tudi neomejeno ponavljamo. Primerna je za vse starosti, tudi za mlajše ženske, za razliko od presejalne diagnostične mamografije, ki je priporočljiva za ženske po 50 letu starosti.


  Prednosti metode
  BreastScan

  Metoda BreastScan temelji na natančnem merjenju spremembe temperature na površini, kot tudi v globini tkiva dojke in je s tem edina naprava v svetovnem merilu, ki to zmore. Pri tem odlično dopolnjuje obstoječe diagnostične metode. Za razliko od mamografije in ultrazvočne preiskave, ki sta slikovni diagnostični metodi, je globinska radiotermometrija funkcionalna metoda, zato metod med seboj ni mogoče primerjati. Prvi dve »iščeta« strukturne spremembe v dojki, medtem ko metoda BreastScan odkriva funkcionalne (procesne) spremembe, ki v tkivu nastanejo že nekaj let pred »otipljivo spremembo« bolezni oziroma, ko je le-ta še tako majhna, da je ni možno zatipati. To fazo bolezni imenujemo predklinična faza, odkrite spremembe v tem obdobju pa lahko bistveno vplivajo na učinkovitost zdravljenja. Metodo BreastScan tako uvrščamo med komplementarne metode, saj s svojimi podatki dopolnjuje rezultate mamografije in ultrazvoka ter izboljšuje njihovo natančnost. S pomočjo izmerjene temperature, tako v globini kot tudi na površini tkiva dojke, lahko ocenjujemo metabolizem celic dojke, rast in razvoj bolezni (rakave in nerakave), vnetne procese, celjenje tkiva in hormonalne vplive.

  V Sloveniji je z metodo BreastScan od leta 2000 opravljenih več tisoč pregledov na treh lokacijah: v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici.


  BreastScan metoda:

 • zazna najzgodnejše procese v tkivu dojke (mamografija bolezen diagnosticira šele z nastankom tumorja, ki je v povprečju velik 0,7 cm, več let po začetku bolezni),
 • je neboleča in neinvazivna (brez sevanja),
 • primerna za vse starosti (tudi za mlajše ženske).


 • Andreja Rajh, ing. radiologije, specialistka BreastScan diagnostike


  V Sloveniji preglede z metodo BreastScan izvaja Andreja Rajh, ing. radiologije. Od leta 1998 je bilo v ordinacijah opravljenih več tisoč pregledov, ki so pomembno prispevali tudi kot analitični podatki za razvoj metode v Sloveniji in svetu. Prvi pregled traja 40 minut, poleg kliničnega pregleda in pregleda z metodo ste posledično vključeni tudi v BreastScan preventivni program, ki omogoča kontrolne preglede, brezplačne nasvete, delavnice in svetovalna srečanja. Pregled je priporočljivo opraviti med 5. in 12. dnem menstrualnega ciklusa.

  Za vse informacije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 12 03, v kolikor želite vaše vprašanje postaviti anonimno, je na voljo tudi forum Preventivni pregled dojk na portalu med.over.net.

  Besedilo: mag. Sanja Zrimšek

  www.mo-gy.si


  mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar o metodi BreastScan

  Metodo BreastScan zagovarjam kot uporabno presejalno metodo za bolezni dojk, predvsem v štadiju nastajanja raka, torej v štadijih 0 in 1, ko je ženska v načelu in navzven še zdrava in ko metode “zlatega standarda” praviloma še odpovedo. BreastScan je primerna zlasti za mlade s povečanim tveganjem za raka na dojki, recimo take z genetsko predispozicijo (BRCA1, BRCA2, dolgotrajno jemanje KT ipd.), pri katerih od mamografije in od UZ še ne moremo pričakovati uporabnih slik ter na splošno za vse, ki se nočejo vsaki dve leti ali vsako leto po 40 ali 45. letu izpostavljati RTG žarkom, če za to ni drugega, bolj nujnega razloga, kot je npr. otipljiv tumor ali pozitiven izvid BreastScan.


  Nataša Bešter, TV voditeljica in avtorica TV oddaje ZA zdravje

  O metodi BreastScan sem pozorno poslušala gostji (Andrejo Rajh ing. radiologije in mag. Sanjo Zrimšek) v naši tv oddaji ZA zdravje. Z zanimanjem sem poslušala njuno razlago, ki me je prepričala, da sem šla na preventivni pregled h gospe Andreji. Ker sem stara 55 let, sem bila že dvakrat tudi preventivno povabljena na mamografijo, ki je bila zame zelo boleča in stresna, saj en teden čakaš na pošto z rezultati. Na pregledu pri gospe Andreji sem bila zelo prijetno presenečena. Je umirjena, topla, prijazna oseba, kar večina ljudi pri zdravnikih potrebuje in ceni. Pregled je bil popolnoma brez sevanja in neboleč. Takoj po pregledu sem bila vesela razlage rezultatov, ki so bili zelo dobri. Zelo sem zadovoljna, da sem spoznala ta način preventivnega pregleda dojk, ki ga bom odslej redno izvajala enkrat na leto.


  Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
  www.pozitivke.net
  http://www.pozitivke.net/article.php/MO-GY-BreastScan-Pregledovanje-Dojke  Domov
  Powered By GeekLog