Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Kalifornija-Plasticne-Vrecke-Referendum
Plastične vrečke v Kaliforniji še ne bodo preteklost

nedelja, 1. marec 2015 @ 22:30 CET

Uporabnik: Sonce

Do referenduma zakona ne bodo izvajali
Ko se je že zdelo, da bo Kalifornija orala ledino, so podporniki plastičnih vrečk dosegli zmago in bodo volivci v Kaliforniji novembra 2016 odločali o odpravi zakonske prepovedi plastičnih nakupovalnih vrečk.

Kalifornija je lani sprejela zakon o popolni prepovedi plastičnih vrečk, s katerimi kupci iz trgovin domov odnašajo špecerijo in druge artikle. Zakon bi se moral sicer začeti izvajati šele julija letos, a je že prišlo do spremembe. Ameriško združenje za nakupovalne vrečke je namreč zbralo 550.000 podpisov za uvrstitev pobude o odpravi prepovedi plastičnih vrečk na referendum, zato zakon do referenduma sploh ne bo začel veljati.

Združenje za nakupovalne vrečke je za kampanjo zbiranja podpisov vložilo 3,2 milijona dolarjev. Kritiki zakonu že ves čas očitajo, da bo zaradi njega brez službe ostalo ogromno Američanov, proti spremembi zakonodaje pa so bili kot po navadi v podobnih primerih republikanci in pa proizvajalci plastičnih vrečk, ki bi morali proizvodnjo ukiniti ali jo spremeniti v proizvodnjo papirnatih vrečk.

Plastične vrečke že prepovedala številna mesta
Kalifornija je bila sicer prva zvezna država, ki je skušala v skrbi za okolje prepovedati plastične vrečke, podobni ukrepi pa se napovedujejo tudi v drugih zveznih državah. Podobne prepovedi so posebej že uvedla številna mesta po ZDA, med njimi San Francisco, Los Angeles, Chicago, Austin, Portland in Seattle, na Havajih so jih prepovedala vsa okrožja, samo v Kaliforniji pa jih je doslej prepovedalo okrog 100 mest.

Okoljevarstveni aktivisti trdijo, da bi s prepovedjo plastičnih vrečk, ki močno onesnažujejo morje, parke in mestne površine, pomagali okolju, saj 13 milijonov plastičnih vrečk, ki jih samo v zvezni državi Kalifornija razdajo vsako leto, konča v odtokih in na odlagališčih, kjer se desetletja ne razgradijo. Namesto plastičnih vrečk za enkratno uporabo bi trgovci dajali ali prodajali papirnate vrečke oziroma kakšne druge za večkratno uporabo.

Vir: rtvslo.si

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Kalifornija-Plasticne-Vrecke-ReferendumDomov
Powered By GeekLog