Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Internet-Omrezje-Wi-Fi-Svetovni-Splet-5G
Kaj vsega nam bo prineslo omrežje 5G?

torek, 1. marec 2016 @ 13:35 CET

Uporabnik: Sonce

Medtem ko se je mobilna telefonija četrte generacije (4G/LTE) komajda dodobra ukoreninila v vsakdanje življenje ljudi širom svegta, je že v pripravi njena naslednica. Gre za peto generacijo mobilne telefonije (5G/LTE), ki naj bi bila uporabnikom mobilnih naprav na voljo najpozneje do leta 2020. Številni ponudniki dostopa do svetovnega spleta celo verjamejo, da naj bi se že v enem letu delež uporabnikov mobilnega omrežja 5G povečal na kar 150 milijonov. Kaj pa nam bo dejansko prineslo hitro mobilno omrežje 5G/LTE?

Prenos celovečercev v nekaj sekundah
Pri ponudnikih storitev mobilne telefonije verjamejo, da ima tehnologija 5G veliko potenciala za uspeh, saj naj bi ponujala teoretične hitrosti prenosa do 20 gigabitov na sekundo, kar bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in ponujanje številnih novih mobilnih storitev.

Videoposnetek velikosti 800 megabajtov bo namreč mogoče (vsaj teoretično) prenesti v manj kot pol sekunde, medtem ko enak prenos v omrežju 4G/LTE danes v povprečju traja kar 40 sekund. Pri največji obremenjenosti pa naj bi hitrost znašala 100 megabitov na sekundo, kar je desetkrat več od sedanjega omrežja 4G.

Omrežja, ki povezujejo milijonov novih naprav
Omrežje 5G ne bo namenjeno le hitremu prenosu podatkov, ampak bo omogočalo povezovanje naprav internet stvari v večje omrežje. Čeprav posamična naprava ne bo zahtevala velike pasovne širine preko mobilnega interneta, se bodo zahteve za hiter dostop do svetovnega spleta ob sočasnemu delovanju tovrstnih naprav hitro povečale. Poleg uporabnikov bodo od tega imeli zdaleč največ koristi ponudniki storitev mobilne telefonije, saj bodo pridno zaračunavali prenose podatkov iz mobilnega interneta.

Vozila brez voznika s hitrim odzivnim časom
Hitro mobilno omrežje 5G bo kot nalašč tudi za povezovanje vozil brez voznika, saj bo zakasnitveni čas znašal le okoli eno milisekundo. To je ključno za uvedbo tovrstnih vozil v prakso, saj bodo morala ta neprestano komunicirati z drugimi napravami in udeleženci v prometu. Predolg zakasnitveni čas je namreč neuporaben v kolikor želimo napravo, ki bo povsem odzivna.

Vir: www.racunalniske-novice.com

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Internet-Omrezje-Wi-Fi-Svetovni-Splet-5GDomov
Powered By GeekLog