Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Ftalati-Motilci-Hormonov-Pozenscevanje
Vsakdanje poženščevanje moških

sobota, 16. december 2017 @ 05:02 CET

Uporabnik: Sonce

Piše: A. Š. v novih Misterijih www.misteriji.si

Ftalati so v mleku, siru, jogurtu, maslu, sladoledu,
piščancu, mastnem mesu ...

Ftalati, motilci hormonov, ki poženščujejo moške ter motijo človeško reprodukcijo, niso le v plastiki, ki nas obdaja, temveč so tudi v hrani, ki jo jemo vsak dan. Največ jih vsebujejo polnomastni mlečni izdelki, kot so mleko, sir, jogurt, maslo, sladoled, pa piščanec in mastno meso, denimo slanina.

Stalna izpostavljenost tem snovem je povezana z endometriozo in debelostjo pri ženskah, z dihalnimi težavami, s spremembami v možganih ter spremembami v obnašanju dojenčkov in otrok. Te šokantne znanstvene izsledke je nedavno v svoji oddaji razkril priljubljeni dr. Oz, turško-ameriški kirurg, profesor na univerzi Columbia.

Ftalati so umetne snovi, ki do dvajsetega stoletja sploh niso obstajale, zdaj pa so v večini ljudi. To so raziskovalci potrdili v obsežni študiji, v kateri so testirali urin preiskovancev, in kar 98 odstotkov jih je bilo pozitivnih na ftalate.

Ftalati so lahko v vsakem živilu, ki je zavito v plastiko. Plastiki pri proizvodnji namreč dodajajo ftalate zato, da jo omehčajo. Dodajo jih vsepovsod, denimo v plastične pokrovčke steklenic in kozarcev. V hrano lahko pridejo tudi na manj očitne načine. Na primer z mlekom, ki ga pije vsa družina. Krave namreč molzejo z molznimi aparati, ki vsebujejo plastične cevke. Ko toplo mleko potuje skoznje, se kemikalije izpirajo v mleko.

REPRODUKTIVNE MOTNJE
Uveljavljeni ameriški pediater dr. Alan Greene je v dr. Ozovi oddaji spregovoril o nevarnostih ftalatov.

Ftalati lahko povzročijo reproduktivne motnje. Pri moških se lahko pojavi disfunkcija testisov, pri dečkih genitalna malformacija, to pomeni, da se spolni organi ne oblikujejo pravilno. Ženske lahko prizadene endometrioza; to je bolezen, pri kateri se zunaj maternice pojavi sluznici maternice podobno tkivo, ki povzroča neplodnost in bolečine. Ftalati so lahko nevarni za plod, saj prek matere prehajajo v telo še nerojenega otroka.

Ljudje z višjimi vrednostmi ftalatov imajo več trebušnih maščob, čeprav v primerjavi z drugimi pojedo enako število kalorij in delajo iste vaje kot drugi. To pomeni, da ftalati spremenijo presnovo v telesu.

Ftalati lahko povzročijo neodpornost na inzulin, probleme s sladkorjem v krvi, kar je predznak sladkorne bolezni.

Vse naštete zdravstvene težave so temeljni problemi zahodne civilizacije: debelost, neplodnost in sladkorna bolezen!

NEVARNI ZA OTROKE

Po izsledkih raziskav so tudi najmlajši otroci navadno izpostavljeni preveč ftalatom, ki jo dobijo zlasti prek mastne hrane. Če mladostniki, pubertetniki jedo mastno hrano, in mnogi jo jedo, vnesejo v telo preveč ftalatov.

Korejski znanstveniki so našli pozitivno povezavo med izpostavljenostjo ftalatom in ADHD sindromom hiperaktivnosti, kar pomeni, da višje koncentracije ftalatov v urinu povečujejo hiperaktivnost otrok.

Ameriški znanstveniki pa so ugotovili, da kemikalije iz plastike spreminjajo možgane dečkov, kar jih dela bolj ženstvene, torej ftalati poženščujejo fante. Nekateri ftalati namreč posnemajo ženski hormon estrogen.

Za dečke, ki so izpostavljeni velikim odmerkom kemikalij še v maternici, je manj verjetno, da se bodo igrali z igračami, ki so običajno bolj značilne za fante, ali da se bodo udeleževali grobih iger.

IZOGIBANJE FTALATOM
Glavni izvor prihajanja ftalatov v naše telo je hrana, a na etiketah sploh niso navedeni kot sestavina. V hrano pridejo nekje med proizvodnjo, pakiranjem ali skladiščenjem.
Če mastna in vroča živila hranimo v plastičnih izdelkih, se raven ftalatov v hrani zviša. Visoka temperatura in mastna, vroča hrana v stiku s plastičnimi izdelki sta lahko izvor visoke vsebnosti ftalatov. Manj ko je hrana mastna, bolj je verjetno, da je v njej manj ftalatov.

Čim bolj naravno in nepredelano hrano imamo na krožniku, tem manj je možnosti, da je bila hrana v stiku s plastiko in torej s ftalati. Hrano, ki jo kupimo v trgovini, doma shranimo v steklene kozarce, ne v plastične posode in plastične vrečke. Pazimo, da nič ne pogrevamo v plastiki, denimo v mikrovalovni pečici, ki jo strokovnjaki že tako ali tako odsvetujejo.

Več ftalatov je v mesu, denimo v piščancu. Kako zaidejo v meso, ne vemo, morda iz plastičnih posod, iz katerih jedo živali, iz ostankov pesticidov v hrani, morda zaradi plastičnega zavoja, v katerem ga kupimo. Ker je več ftalatov v mastnih delih mesa, jejmo nemastne dele brez kože. Če imamo možnost, kupimo meso organsko hranjenih živali s pašne reje, meso pa naj bo sveže zavito, po možnosti v papir.

Več zelenjave in sadja ko pojemo, po možnosti organskega izvora, manj ftalatov dobimo v telo.

Zanimivo je, da se raven ftalatov v telesu zmanjša za pet- do desetkrat, če en dan ne jemo. Ko se vrnemo na običajno hranjenje, se ravni spet dvignejo.

KAJ SO FTALATI

Kemijsko so ftalati estri ftalne kisline in alifatskih alkoholov. Imenujemo jih tudi plastifikatorji oziroma mehčala. Delujejo tako, da »mažejo« notranje gibanje molekul polimerov. Največji dodatek mehčal je v polimerih, ki jih uporabljajo v živilski industriji. To so folije za zavijanje živil in razna tesnila. Pri tem lahko pride do prehoda mehčal v živilo.

Ftalati lahko motijo delovanje hormonov, zato jih je Evropska unija v otroških igračah in izdelkih za nego otrok že pred leti prepovedala. So pa nevarne snovi še vedno v materialu številnih pripomočkov za dom, v plastičnem pohištvu in vrečkah.

A. Š.

Zaradi ftalatov se lahko pri moških pojavi disfunkcija testisov in pri dečkih genitalna malformacija.

Foto Ftalati so lahko v vsakem živilu, ki je zavito v plastiko.

Fotografija Shutterstock

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Ftalati-Motilci-Hormonov-PozenscevanjeDomov
Powered By GeekLog