Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Energija-Vampirji-Custva
Kdo pije mojo energijo

četrtek, 10. maj 2018 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Taja Veroti Karma plus

Danes lahko pogosto slišimo kaj o čustvenih vampirjih, beremo knjige, vrstijo se predavanja na to temo, televizijske oddaje … še soseda ve povedati kakšno zanimivo štorijo. Pa vendar ni energetski vampirizem prav nič novega, čeprav je uradna psihiatrija šele pred kratkim uvedla nov pojem glede tovrstnih motenj. Vampirizem obstaja vsaj toliko časa, kot obstaja človeštvo. Žal je to vsakdanji pojav v naši družbi in se še širi.

Najpomembnejši vzorec, ki se ga naučimo v družini, je ravno način, kako priti do energije. Mnogi ljudje so preobremenjeni. Njihov vsakdanjik je zapolnjen z "moram, moram, moram" … Če vedno postavljamo druge pred sebe, se prej ko slej iztrošimo. Zmanjka nam energije. Pomembno je, kaj naredimo takrat, ko smo brez nje.

Že skozi odraščanje se naučimo, katera strategija je najbolj učinkovita, predvsem z opazovanjem. Vidimo, da je mama utrujena. Vendar ne reče: "Dragi moji, sedaj grem pa na jogo ali v savno," ampak nas začne kritizirati, ukazovati ali pa vzdihuje z obrazom mučenika, morda se celo umakne v kuhanje mule. Nedvomno pa ji uspe pridobiti našo čustveno pozornost in s tem, ko odreagiramo na njeno 'dramo', si povrne nekaj energije, mi pa je imamo nekaj manj. Kajti vampirizem ni nič drugega kot kraja energije.

Kako nam lahko nekdo ukrade energijo? Tako, da si prisvoji našo čustveno pozornost. Proti naši volji. Gre za primere, ko imamo neko osebo neprestano v mislih, v glavi in želodcu, čeprav si tega ne želimo. Nekateri so pravi mojstri v tem in še dolgo časa po tem, ko nismo v fizičnem stiku s tako osebo, ima ta lahko pravo "pojedino" na naš račun.

Skozi življenje vsakdo razvije strategijo, s katero uspeva pritegniti pozornost drugih in s tem priti do njegove energije. Naša strategija je vedno odgovor na strategijo naših staršev ali skrbnikov, s katerimi smo živeli. Že kot otrok nekdo kriči, psuje, grize in grozi, nekdo drugi joka in toži, spet tretji se umakne v svoj svet in svojo igro. Že majhne punčke in fantki ugotovijo, kako so lahko prikupni srčki in z nedolžnim obrazkom omehčajo starše. Ali pa postanejo prekomerno odgovorni in se trudijo, da bi s pridnostjo pridobili pozornost in naklonjenost. Kasneje se ta vzorec avtomatsko vklopi, kadar pademo v situacijo, ki nam ne ugaja ali nam ruši notranje ravnovesje. Tisti zastrašeni fantek postane v odrasli dobi pravi zastraševalec, pobesni za vsako figo in vsi okrog njega dihajo čimbolj narahlo, da slučajno ne zdramijo njegove jeze. To je izjemno učinkovita strategija kraje energije in se žal dogaja v premnogih podjetjih. Marsikatera mirna, prijetna oseba postane pravi zmaj, ko le zleze za stopničko više. Kadar nam nekdo grozi, vpije na nas oziroma je fizično ali verbalno agresiven, ga lahko s seboj nosimo v želodcu še dneve in tedne. In kadarkoli se spomnimo nanj, nam odteče delček energije.

Spet drugi so pravi mojstri pri doseganju stanja, v katerem se počutimo krive za vsako njihovo težavo. Pozornost in energijo dobijo tako, da igrajo žrtev in apelirajo na našo vest. Uporabljajo besede z velikimi začetnicami, kot so Ljubezen, Odpuščanje, Razumevanje, Medsebojna Pomoč. Silno radi pomagajo, na svetu so zgolj zato, da živijo za druge. In čeprav so tako neskončno dobri, čutite, kot da bi vas nekdo vlekel v brezno globokega umazanega vodnjaka, v katerem se vse bolj dušite. Njihovo pomoč in dobroto plačate s krvjo. Oziroma z energijo.

Nekateri so zadržani, odmaknjeni in skrivnostni, za druge imamo občutek, da se je osebno Casanova pojavil v našem življenju. V trenutku smo sredi dogajanja, adrenalina in endorfinov, kar traja po navadi toliko časa, dokler imamo dovolj debelo denarnico in dovolj energije. S tanjšanjem denarnice in upadanjem energije izginja tudi nasmeh naše zvezde, vse dokler ne ugasne in se prižge nekje drugje.

Pozornost je sestavni del vsakega zdravega odnosa in vsake interakcije ter neprestano kroži med nami. Začarani krog izgube čustvene svobode, ki vodi v vampirizem, nastaja takrat, ko se na vsako motnjo nezavedno in nagonsko odzovemo s staro strategijo, na enak način kot v otroštvu, in ko ta strategija prevzame krmilo nad našim vedenjem. Večinoma se tega sploh ne zavedamo, vemo le to, da nas nekaj stiska in duši ter nismo srečni. Čustveno svobodni smo lahko šele potem, ko nas ta vzorec nima več v oblasti.

Če nimamo "sprožilca ali vzvoda" za določeno težavo, je ne bomo imeli. Vsak vampir nam pije energijo zato, ker mu to omogočamo. Povedano drugače, zato, ker ga naš nezavedni vzorec kliče.

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Energija-Vampirji-CustvaDomov
Powered By GeekLog