Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Energija-Podnebje-Obnovljivi-Viri-IEA
Obnovljivi viri energije ključni tudi v energetsko-podnebnih scenarijih IEA

petek, 19. junij 2015 @ 22:30 CEST

Uporabnik: Sonce

Greenpeace pozdravlja zadnje ugotovitve Mednarodne agencije za energijo (IEA) in njen poziv državam k bolj ambicioznim zavezam za znižanje izpustov toplogrednih plinov. V svojem posebnem poročilu "Special report on climate and energy" IEA prepoznava nujno potrebo po hitrem opuščanju premoga in subvencij fosilnim gorivom ter potrebo po povečanju investicij v obnovljive vire energije. 

Slednji imajo po njenem mnenju osrednjo vlogo pri doseganju mednarodno sprejetega cilja, to je ohranjanja dviga temperature na svetovnem nivoju pod 2 stopinjama C. Ta dejanja postavlja IEA v ospredje pri doseganju uspešnega dogovora na podnebnem vrhu v Parizu konec leta. V nasprotnem, se lahko po besedah glavnega ekonomista IEA, poslovimo od sveta kot ga poznamo danes.

V Sloveniji pravkar poteka javna obravnava osnutka Energetskega koncepta Slovenija, ki bo začrtal smer slovenske energetike do leta 2035 oz. 2055. Greenpeace poziva Ministrstvo za infrastrukturo, da upošteva pozive mednarodne strokovne skupnosti in civilne družbe ter v dokumentu utre pot varni in obnovljivi energiji. Dodatna jedrska elektrarna v Krškem v tem scenariju nima kaj početi. 

Več o poročilu IEA tukaj.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Energija-Podnebje-Obnovljivi-Viri-IEADomov
Powered By GeekLog