Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Dovolj-Spanja-Zaspanost-Voda
Čeprav ste dovolj spali, utrujeni? To so razlogi

ponedeljek, 30. oktober 2023 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Spali ste vsaj 7 ur, a ste kljub temu utrujeni in se le težko osredotočate na svoje obveznosti? Razlogi za to so različni.

1. Ne pijete dovolj vode 
Padec energije, slabše razpoloženje in upad kognitivnih sposobnosti lahko povzroči tudi dehidracija, je pokazala raziskava univerze v Connecticutu, ki je preučila, kakšen vpliv ima vnos tekočine na ljudi, ki se gibajo, in na tiste, ki sedijo. Rezultat je bil pri obeh enak, kar pomeni, da morajo tudi tisti, ki večino dneva presedijo, poskrbeti, da popijejo dovolj.

Koliko vode bi bilo treba popiti? Pravijo, da bi morale ženske na dan popiti 10 kozarcev vode, moški pa 12. Med znaki, ki razkrivajo, da smo dehidrirani, so glavobol, suha koža, usta in jezik, utrujenost, krči v rokah in nogah, zmanjšano znojenje, povišana telesna temperatura, prehiter utrip srca … Ali ste popili dovolj tekočine, razkriva urin. Če je svetel, čist in nima močnega vonja, potem niste dehidrirani. 

2. Izpuščate obroke 
Brez energije bomo tudi, če ne bomo dovolj pojedli. Reden vnos hrane je pomemben še zlasti za tiste osebe, ki se ukvarjajo s fizično napornim delom. Izpuščanje obrokov in neredno prehranjevanje telo ne prenaša dobro, na kar nas opozori z utrujenostjo. Nivo energije bo čez ves dan visok, če bomo jedli sadje, zelenjavo, orehe, semena in polnozrnata živila. 

3. Pred spanjem gledamo v mobilni telefon ali računalnik 
Svetloba mobilnih telefonov lahko vpliva na raven melatonina, hormona, ki je zadolžen za dober in trden spanec. 

4. Pojedli ste preveč mastne hrane 
Študije so pokazale, da hrana, ki je bogata z maščobami, povzroča zaspanost in težave z osredotočenostjo. 

5. Pred spanjem ste pili alkohol 
Mnogi verjamejo, da jim kozarec vina pred spanjem pomaga zaspati, a to je daleč od resnice. Alkohol telo stimulira in povzroča dvig inzulina, kar slabo vpliva na spanec.

Vir: zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Dovolj-Spanja-Zaspanost-VodaDomov
Powered By GeekLog