Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Dotiki-Bozanje-Oksitocin-Ljubezen
Dotiki - osnovna potreba vsakogar

sreda, 28. marec 2018 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Dotiki, božanje, izkazovanje ljubezni in potrditve. Tega si želimo vsi. Vendar v teh časih smo to popolnoma zanemarili. Iz raznoraznih razlogov, ali je to slaba samopodoba, ali nas tega niso naučili, ali smo se izgubili v hitenju skozi vsakdan. Ali pa morda menimo, da si mi ali pa nekdo drug tega ravno danes ne zasluži. Je temu res tako? Ljudje hlepimo po dotikih in potrditvah ter božanju naše kože, ki je naš največji organ, ki nam prenaša prijetne dražljaje do našega uma, ki se poveže s srcem.

Ob dotikih se nam sproža in deluje hormon oksitocin.

Nekaj let nazaj se je večja ameriška organizacija, ki se ukvarja s partnerskim svetovanjem, na zelo izviren in komercialen način spopadla s to neprijetnostjo. Pare so pred skupinskimi pogovori preprosto oskrbeli z dodatno dozo prav posebnega hormona ... in vse njihove težave, nesporazumi in prepiri so naenkrat izginili, nadomestil jih je občutek tople povezanosti. Žal je to stanje trajalo le nekaj ur, nato so učinki hormona izzveneli. Najbolj zanimivo dejstvo pa je, da se ta hormon nahaja v vsakem izmed nas, se dnevno sprošča in usmerja naše vsakdanje ravnanje, če ga spodbujamo. Rečemo mu tudi »hormon ljubezni«.

• KAJ OKSITOCIN SPLOH JE ...
Oksitocin je beljakovina, sestavljena iz devetih aminokislin. Sintetizira se v hipotalamusu (majhno področje na bazi možganov, ki uravnava sproščanje hormonov), nato pa se po dolgih izrastkih živčnih celic prenese do zadnjega režnja hipofize (majhna možganska žleza, ki izloča in skladišči številne hormone), od koder se nato izloča v kri.

Oksitocin je socialni hormon, hormon ljubezni, zaupanja, povezovanja in bližine, ki vpliva na našo sposobnost ustvarjanja intimnih odnosov v prihodnosti.

Oksitocin pri ženskah (tako kot sorodni vazopresin pri moških) povzroča povezovanje v partnerstvu - več kot smo z enim partnerjem, bolj si želimo njegove bližine.

V ženskem telesu je oksitocin že mnogo časa povezan s dvema pomembnima funkcijama. Kot prvo stimulira izločanje mleka, povzroča pa tudi krčenje mišične maternične stene ob porodu.

Vsaka zgodba, stvar, pa tudi hormon ima dve plati in oksitocin ni izjema. Po eni strani gre za hormon, ki povezuje ljudi in na površje prinese vse najboljše človeške lastnosti, po drugi pa ima moč, ki jo lahko obrnemo proti drugim ljudem, da jih izločimo iz skupnosti.

Prav tako so dotiki in božanje nujno pomembni pri partnerstvu za intimni odnos. Na spolnost vpliva prostor, zvoki in vonj ter količina dotikov. Pravijo, da ženske potrebujejo razlog za spolnost, moški pa prostor. Žensko povezovanje se prične v možganih, ki predajo signal v srce in nato do spolnih organov. Dotikanje je predigra, ki lahko poteka skozi ves dan, da se moški in ženska lahko podata na skupno potovanje. In za ženske je tovrstno povezovanje nujno, če želimo, da se lahko preda s srcem in umom.

Ko se dotikamo drug drugega, se poveča naša naklonjenost do partnerja in pospeši proizvodnjo spolnih hormonov.

Kitajska medicina pozna elektromagnetno energijo, ki po meridianih potuje v vsak kotiček telesa, izmenjava se prek dotika s konicami prstov, ustnicami, jezikom in spolnimi organi.

Tako lahko vidimo, da je dotikanje nujno za obstoj človeka, le tega pa je po mojem mnenju v teh časih premalo. Dotikanje je nujno, da nam napolni našo potrebo po biti ljubljen, tako odraslim kot otrokom. Če pa je dotik tudi jezik ljubezni posameznika in le ta ni zadovoljen, se lahko zgodi, da njegova potreba po sprejetju nikdar ne bo izpopolnjena.

Imam nalogo za vas. Za vsakega posameznika, ki vam je resnično najbližji, pomislite, koliko se ga dotikate, ga objemate in poljubljate. Ko boste dobili odgovore, vas sprašujem, zakaj se ga malo ali sploh ne dotikate in kdaj se to zgodi? Ko ste jezni ali to sploh ni v vaši naravi, ker tega niste bili naučeni?

Potem pa vas prosim, da opravite nalogo, če ne z drugimi, vsaj z otroci in partnerjem. Zavestno se odločite, da boste trenirali in umu naročili, da vsakega od njih večkrat na dan objamete in se ga dotaknete. Kljub temu, da bo morda izgledalo nenavadno na začetku, boste videli, kako je, če to trenirate. Pravilo je, da vsako stvar trenirate vsaj 21 dni in vam preide v navado. Sem pa prepričana, da se bo vašim najdražjim precej izboljšalo počutje, posledično boste znotraj vaših odnosov bolj uživali, se zbliževali ter povezali.

Stalna je samo sprememba. Vi ste kreator svojega življenja.

Sonja Mušič
Vir: www.mychi.si

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Dotiki-Bozanje-Oksitocin-LjubezenDomov
Powered By GeekLog