Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Dieta-Fitnes-Nutricionisti-Hujsanje-Hran
Z več hrane do manj kilogramov

torek, 15. avgust 2017 @ 10:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Z več hrane do manj kilogramov? To pa se sliši za lase privlečeno, kaj? Pa ni. Pravzaprav je to pristop, ki ga vse več nutricionistov svetuje svojim strankam, ki ne morejo shujšati po običajni poti kljub dietam in potenju v fitnes centrih. Vas zanima, kako hujšanje z več hrane zares deluje?

Kako je to sploh mogoče?

Z več hrane do manj kilogramov ni le mit. Tudi nobenih dodatnih stroškov ne zahteva (kot denimo prodati dušo hudiču ali kaj podobnega). Deluje po preprostem motivacijskem principu, ki manjšo količino nezdrave hrane zamenja za večjo količino bolj zdrave hrane.

Bistvo hujšanja namreč ni v tem, koliko hrane pojemo, temveč predvsem v uživanju zdrave hrane in upoštevanju zdravih prehranjevalnih navad. Vse to pa je seveda lažje dosegljivo, če ne trpimo ob nenehnem stradanju. Še vedno niste prepričani? Spodnjih 7 primerov natančneje pojasnjuje, kako ta pristop deluje v praksi ...

Z več hrane do manj kilogramov #1: Zvrhan krožnik zelenjave

Pravzaprav si lahko privoščite še repete - še en zvrhan krožnik zelenjave. Pa še enega! Tudi če boste pojedli 3 krožnike, boste najverjetneje še vedno zaužili manj kalorij, kot bi jih sicer. Zelenjava namreč vsebuje veliko hranljivih snovi v malo kalorijah, zaradi česar je veliko boljša izbira kot mastne jedi ali jedi z veliko ogljikovimi hidrati. Poleg tega večja količina zelenjave v enem obroku popolnoma napolni želodec, kar seveda pomeni, da bo pri drugih, manj zdravih obrokih v njem manj prostora. Preprosto, kajne?

Z več hrane do manj kilogramov #2: Privoščite si predjed
Da bi svojemu dnevnemu meniju dodali še predjed pred vsakim obrokom? Sliši se popolnoma zgrešeno, vendar je v resnici izjemno koristno! Predjed, ki jo pojemo nekaj minut pred glavnim obrokom, namreč telesu da dovolj časa, da predela nekaj že zaužite hrane in tako poteši tisto najhujšo lakoto. Posledica tega je, da pojemo precej manj glavne jedi, ki je običajno tudi najbolj odgovorna za pridobivanje odvečnih kilogramov ...

Z več hrane do manj kilogramov #3: 7 obrokov na dan
7 dnevnih obrokov namesto običajnih 3 do 5? Skrivnost uspeha te prehranske strategije je v tem, da je enostavno nemogoče pojesti 7 velikih obrokov dnevno. Tudi če bo prvi obrok velik, boste na koncu dneva najbrž vseeno zaužili manj kalorij, saj bodo ostali obroki skromni. Tako boste spremenili tudi svoje slabe prehranske navade in telesu vsakih nekaj urah ponudili hranljive snovi, ki jih potrebuje, na koncu koncev pa še vseeno drastično zmanjšali količino redilne hrane, ki jo dnevno zaužijete.

Z več hrane do manj kilogramov #4: Hrana z večjo prostornino
Taka hrana vas bo sicer morda malce napihnila, vendar le za krajši čas. Dolgoročno pa bo poskrbela, da bo želodec dlje časa potešen (in to s približno enako količino zaužitih kalorij), kar bo zmanjšalo hrepenenje po hrani in število zaužitih kalorij v naslednjih obrokih. Dober primer tega je posoda »napihnjenih« kokic namesto posode tankih rezin čipsa - čeprav boste pojedli manj, boste imeli občutek, da ste pojedli več ...

Z več hrane do manj kilogramov #5: Obrok pred telovadbo
To pa je čudna navada, kaj? Med ljudmi, ki se resno ukvarjajo s športom sicer res, vendar pa lahko naredi čudeže, ko skušate shujšati. Logika, ki se skriva za to strategijo - telovadba pokuri zaužite kalorije precej bolj učinkovito, če neposredno sledi obroku, hkrati pa poln želodec preprečuje sproščanje stresnih hormonov, ki telo preplavijo, kadar smo sestradani in pri tem fizično aktivni. Ti stresni hormoni seveda povzročajo le še močnejše hrepenenje po hrani.

Z več hrane do manj kilogramov #6: Privoščite si malce sladkorja

Sladkor v obrokih lahko pomaga izgubiti odvečne kilograme - to je znano dejstvo, ki temelji na izkušnjah številnih nutricionistov, ki svojim strankam želijo pomagati pri hujšanju brez stresa. Nekaj tablic čokolade sicer (več kot očitno) ni dobra ideja, vendar lahko sladkor, ki bo uravnaval nivo sladkorja v telesu in pomagal kontrolirati željo po hrani, najdemo tudi v številnih drugih dobrotah. Za začetek lahko poskusite s sadjem, kot so jabolka ali jagode.

Z več hrane do manj kilogramov #7: Ogromen zajtrk

Saj veste, kaj pravi stara modrost - zajtrk je najpomembnejši obrok dneva! Še posebej v času, ko se trudite izgubiti nekaj kilogramov, saj bo, sicer v nasprotju s splošnim prepričanjem, zmanjšal željo po hrani pri vseh naslednjih obrokih. Kaj pa vse tiste kalorije, ki jih boste zaužili pri ogromnem zajtrku? V preostanku dneva bo še dovolj priložnosti, da jih vse pokurite - česar pa seveda ne moremo trditi v primeru, da bo katerikoli izmed ostalih obrokov dneva tako ogromen.

Vir: www.liveactive.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Dieta-Fitnes-Nutricionisti-Hujsanje-HranDomov
Powered By GeekLog