Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Crowdfunding-Kampanja-Demonstranti
Crowdfunding kampanja za celostranski oglas v podporo istambulskim protestnikom

torek, 4. junij 2013 @ 15:05 CEST

Uporabnik: Sonce

Crowdfunding kampanja za celostranski oglas
v podporo istambulskim protestnikom


Zdi se, da imajo istambulski protestniki, ki so jih čez vikend zajele posebne policijske enote, kar nekaj prekomorskih oboževalcev. Podporniki navdihnjeni z demonstracijami proti turškemu premijeru  Recepu Tayyipu Erdoganu, zbirajo sredstva za celostranski oglas, ki bo krasil celo strani bodi si v New York Times-u oz v Washington Post-u.

Komaj dan po začetku kampanje množičnega financiranja imenovane tudi crowdfunding, ki bo trajala še cel mesec, so že zbrali preko $35,000 donacij, tretji dan pa je ta številka narasla že na 80.000$. Cilj je bil zbrati $53,800. Večina donacij je majhna, dosegajo od 3 do 100$, 4% donatorjev pa še ni razkrilo, kakšen znesek so donirali za kampanjo.

Čeprav se zdi, da so protestniki že dosegli zastavljene cilje, za celostranske oglase v zgoraj omenjenih revijah pa se v National Journalu sprašujejo ali bo to zadostovalo. Ocenjuje se, da je cena oglasnega prostora v Washington Post 30.000$ in tam tudi rezervacija oglasa ne bi smela biti problem, medtem ko je po mnenju expertov dobiti prostor v Timesu verjetno veliko težje. Poleg tega se tudi cene polne strani v mednarodnih sekcijah Timesa, se gibljejo med 140.000 $ in 153.000 $, odvisno od dneva.

Zato se zdi, da bo šlo pri oglasu večinoma za besedilo s pojasnilom, kako o se protesti razvili iz mirnih demonstracij proti pozidavi Gezi Parka in s pozivom k podpori protestnikov v svetovnem merilu. Vendar podporniki pravijo, da bo tudi s tem cilj več kot dosežen.

Ne gre samo za park dodajajo protestniki. Pred parkom so se zgodile aretacije novinarjev, zaprtje Ottomanske slaščičarne, sprejet je bil religiozen zakon o prodaji alkohola, nenehno se spreminjajo učni načrti v šolah,...  Gezi Park in policijsko nasilje nad protestniki, ki mu je sledilo je le zadnji v vrsti premikov politikov vstran od temeljnih človekovih pravic. Zato pravijo imajo veliko razlogov za upor in podporo.

Kampanja množičnega financiranja, spominja na podobno kampanjo, kot jo se sprožilo gibanje Okupirajmo Wall Steet, ki je dalo v javnost 30 sekundi televizijski spot v novembru 2011. Podporniki so takrat zbrali preko 6000 $ na podobni fundraising platformi z imenom Loudsauce.

Več o kampanji, ki v podporo protestom poteka na Indiegogo pa lahko izveste na: http://www.indiegogo.com/projects/turkish-democracy-home

Aleš Pevc
Pozitivke

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Crowdfunding-Kampanja-DemonstrantiDomov
Powered By GeekLog