Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Clovek-Medved-Sobivanje-Gibanje
S spremljanjem gibanja medvedov do boljšega sobivanja z njimi

sreda, 2. avgust 2017 @ 00:19 CEST

Uporabnik: Sonce

Za znanstveno-raziskovalne namene uporabljajo raziskovalci in upravljavci po svetu različne metode odlavljanja ter uspavanja medvedov. V sklopu projekta LIFE DINALP BEAR so strokovnjaki prejšnji teden prvič v Sloveniji preizkusili novo metodo odjavljanja rjavega medveda, in sicer so uporabili cevno oz. t.i. Culvert past.

Že po enem tednu postavitve pasti na terenu se je vanjo ulovila starejša medvedka, ki se je približevala vasem in je povzročala škodo na materialni lastnini v občini Sodražica. Zdaj medvedka nosi GPS ovratnico, zato strokovnjaki lahko sledijo njenemu gibanju in ugotavljajo, kaj jo privablja v bližino naselij.

Metoda odlova medvedov s cevno pastjo je uveljavljena v Severni Ameriki in severni Italiji
Način odlavljanja medvedov s cevno pastjo je uveljavljen predvsem v Severni Ameriki, od koder tudi izvira načrt za past. V Sloveniji doslej metoda še ni bila preizkušena, zato je projektna ekipa LIFE DINALP BEAR z Zavoda za gozdove Slovenije orala ledino pri nameščanju te pasti na terenu. Imajo pa s to metodo veliko izkušenj italijanski partnerji projekta iz Avtonomne Province v Trentu, ki jo z odličnimi rezultati uporabljajo že več let.

Telemetrične ovratnice na odlovljenih medvedih bodo pripomogle k izboljšanju sobivanja medveda in človeka
»Glavni namen uporabe cevne pasti v projektu LIFE DINALP BEAR je odlov tistih medvedov, ki zahajajo v neposredno bližino naselij in zato predstavljajo potencialno možnost povzročanja konfliktov z ljudmi«, razlaga Rok Černe z Zavoda za gozdove Slovenije, koordinator projekta LIFE DINALP BEAR. V bližino naselij jih privablja prosto dostopna hrana človeškega izvora, predvsem odpadki iz gospodinjstev v smetnjakih in na kompostnikih.

V sklopu projekta LIFE DINALP BEAR so zato začeli z uvajanjem medovarnih kompostnikov in medovarnih smetnjakov, v katerih so ostanki hrane medvedom nedostopni, s čimer zmanjšujejo pogostost zahajanja medvedov v naselja. »Za zmanjšanje težav z medvedi je ključno, da občani odstranijo ali zaščitijo čim več medvedu dostopnih virov hrane. Nekaj medovarnih kompostnikov smo zato že razdelili tudi ljudem na območju naše občine«, pravi župan občine Sodražica, g. Blaž Milavec.

Strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije in Univerze v Ljubljani bodo zdaj nekaj medvedov, ki povzročajo težave oz. materialno škodo, poskušali odloviti in jim namestiti telemetrične GPS ovratnice, s pomočjo katerih bodo sproti spremljali njihovo gibanje. Z analizo tako pridobljenih podatkov bodo lahko natančneje ugotovili, kaj sproža neželeno vedenje medvedov in temu ustrezno predlagali nadaljnje ukrepe za preprečevanje konfliktov.

Medveda smo s cevno pastjo odlovili tudi v Sloveniji

Kot prvo lokacijo za odlov težavnega medveda s cevno pastjo so uporabili naselje v občini Sodražica, v neposredno bližino katerega je medved zahajal. Po enem tednu se je v past ujela starejša medvedka. Strokovnjaki so ji namestili telemetrično ovratnico, jo izmerili, označili z ušesnimi znamkami in jo izpustili. Medvedka je odlov uspešno prestala in njena ovratnica že pošilja GPS lokacije, na podlagi katerih bodo strokovnjaki sledili medvedkino gibanje. »Pričakujemo, da bodo tako zbrani podatki pripomogli k pridobitvi dodatnega znanja, kako lahko na najustreznejši in najbolj sprejemljiv način zmanjšamo pogostost konfliktov med ljudmi in medvedi ter s tem izboljšamo sobivanje«, zaključi Rok Černe.

Dodatne informacije o projektu LIFE DINALP BEAR in njegovih aktivnostih najdete na spletni strani http://dinalpbear.eu/en/ in na Facebook in Twitter profilih (https://web.facebook.com/dinalpbear/; https://twitter.com/DinalpBear).

Projektna ekipa LIFE DINALP BEAR

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Clovek-Medved-Sobivanje-GibanjeDomov
Powered By GeekLog