Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Ciscenje-Zob-Medzobni-Prostor-Higiena
Očistimo medzobne prostore!

sobota, 20. november 2010 @ 05:03 CET

Uporabnik: Pozitivke

Očistimo medzobne prostore!
Nataša Sinovec, koordinatorica akcije Zdrave dlesni

Temeljita ustna higiena je osnova ustnega zdravja. Velika večina ljudi je prepričana, da za svojo ustno higieno skrbijo povsem zadovoljivo. Mnogi ne vedo, da za temeljito ustno higieno ni dovolj samo čiščenje z zobno ščetko. Zob ima pet ploskev, z zobno ščetko pa očistimo samo tri.

Zato moramo preostali ploskvi očistiti z medzobno ščetko ali zobno nitko. Šele ko je očiščenih vseh pet ploskev vsakega zoba lahko govorimo o temeljiti higieni zob. Kadar imamo v ustih protetične nadomestke (npr. mostičke, zobne vsadke – implantate) ali nosimo fiksni ortodontski aparat, moramo posebej poskrbeti tudi za higieno teh predelov.

Površna ustna higiena zliva vodo na mlin razvoju vnetja dlesni in zobne gnilobe. Tudi zobni kamen ali trde zobne obloge niso nič drugega kot mehke zobne obloge (plak), ki so zaradi površnega čiščenja ostale na zobeh, nato pa zaradi mineralov v slini poapnele. Če pomislimo še, da je zobni kamen eden od dejavnikov, ki pospešuje razvoj vnetja obzobnih tkiv, napredovale oblike vnetja obzobnih tkiv pa so povezane s težkimi zdravstvenimi zapleti kot so na primer infarkt, možganska kap, sladkorna bolezen, prezgodnji porod in oslabitev imunskega sistema, potem ni več dvoma, da je temeljito odstranjevanje zobnih oblog zares pomembno.

Kje se vnetje dlesni začne najprej?
V medzobnih prostorih je površina dlesni malce drugačna kot na področjih, ki jih lahko vidimo. Zelo poenostavljeno rečeno – v medzobnih prostorih je manj zaščitena pred vplivom bakterij iz zobnih oblog. Ravno zato je čiščenje medzobnih prostorov tako zelo pomembno, saj se v nasprotnem primeru na tem mestu začne vnetje dlesni.

Nova generacija medzobnih ščetk
Časi, ko so medzobne ščetke lahko uporabljali le tisti, ki so imeli res velike medzobne prostore, so že davno minili. Pereč problem parodontalne bolezni (vnetja obzobnih tkiv), ki je pri nas najbolj razširjena kronična bolezen, drugod po svetu pa stanje ni dosti drugačno, je zganil proizvajalce. Tako lahko danes kupimo izjemno tanke medzobne ščetke, ki so po debelini alternativa zobni nitki, po učinkovitosti in enostavnosti uporabe pa jo celo prekašajo. Najfinejše oziroma najtanjše med njimi lahko uporabljajo celo mladostniki, ki imajo zelo tesne stike zob.

Ne prevelika, ne premajhna
Vsekakor naj ima medzobna ščetka zelo tanko žično jedro, ki bo omogočalo dostop v medzobni prostor. Tudi ščetine morajo biti tanke, voljne in tako dolge, da bodo v celoti zapolnile medzobni prostor. Samo v tem primeru bodo zobne obloge v medzobnem prostoru temeljito odstranjene tudi ob robu dlesni medzobnega prostora. Premajhna medzobna ščetka ne bo zapolnila celega medzobnega prostora, zato ga tudi očistila ne bo – bakterije v zobnih oblogah bodo s svojimi strupenimi izločki nemoteno napadale dlesen. Prevelika medzobna ščetka ali ščetka z debelimi ščetinami pa lahko poškoduje občutljivo dlesen med zobmi.

Začetniki
Če se z uporabo medzobnih ščetk srečujemo prvič, je pomembno vedeti, da je dlesen v medzobnem prostoru zagotovo malo vneta in zato otekla, nabrekla. Velika verjetnost je, da bo pri uporabi medzobne ščetke zakrvavela. To je normalno. Krvavitev je znak vnetja dlesni in bo po nekaj dneh redne uporabe medzobne ščetke prenehala, saj bomo z medzobno ščetko odstranili povzročitelja vnetja iz medzobnih prostorov. Če krvavitve iz dlesni tudi po več dneh ne bi prenehale, se moramo nujno posvetovati z zobozdravnikom.

Po približno 10-14 dneh redne uporabe medzobne ščetke, bodo medzobni prostori čisti in zdravi, dlesen bo splahnela, zato bodo tudi medzobni prostori postali nekoliko večji. V tem trenutku je potrebno preveriti, ali je velikost medzobne ščetke še vedno prava. Običajno je potrebno zaradi nekoliko povečanih medzobnih prostorov za učinkovito nadaljevanje čiščenja izbrati tudi nekoliko večjo medzobno ščetko.

Kako?
Najbolje je, da nas uporabe medzobne ščetke nauči strokovnjak. Za samouke je na spletni strani www.dlesni.com na voljo brezplačna spletna delavnica Za zdrav nasmeh, ki s pisnimi, slikovnimi in video navodili prikazuje pravilno uporabo pripomočkov za temeljito ustno higieno.

Mnogi ne vedo, da je pri čiščenju medzobnih prostorov dovolj samo en potisk v medzobni prostor in iz njega. Ščetke v medzobni prostor nikoli ne potiskajmo s silo, saj se lahko poškodujemo. Ko smo s čiščenjem medzobnih prostorov zaključili, medzobno ščetko splaknemo pod tekočo vodo in pustimo, da se na zraku posuši. Z novo jo zamenjamo, ko se njene ščetine tako deformirajo (pomečkajo, poležejo), da z njimi ne moremo več učinkovito očistiti medzobnega prostora. Če se medzobna ščetka zelo hitro uniči, potem je v medzobnem prostoru verjetno kakšen oster rob, kar v nobenem premeru ni dobro. Priporočljiv je posvet z zobozdravnikom.

Sodelujte v nagradni anketi in postanite eden od 300 izžrebancev, ki bodo prejeli medzobno ščetko Curaprox.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Ciscenje-Zob-Medzobni-Prostor-HigienaDomov
Powered By GeekLog