Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Barve_Pomen_Kultura_Vera_Duhovnost
Svet barv - Barve in njihov pomen v kulturi, veri in duhovnosti, I.del

četrtek, 29. november 2007 @ 05:02 CET

Uporabnik: Valerija Hozjan

Občutenje barv in barvna psihologija
Barve sprožijo v človeku najrazličnejše odzive in prebudijo asociacije. Pri tem psihološko občutenje barv ni samo odvisno od osbnega izkustva, marveč je določeno preko stoletja starih (podedovanih) izročil. Barve imajo že od nekdaj velik pomen za človeka in zato ne čudi, da so močno zasidrane v našem kozmičnem spominu in jih uporabljamo v zdravilne ter poživljajoče namene. Čeprav imajo barve v različnih kulturah različne pomene, je mogoče najti neke skupne točke.

V grobem prištevamo rdečo barvo k toplim barvam, medtem ko modro barvo občutimo kot mrzlo. V arhetipskem smislu stoji rdeča barva za ogenj, ampak tudi za vojno in nasilje, medtem ko modra barva (lahko) predstavlja nebo, prostor in večnost, ampak tudi sneg in led. Zelena simbolizira plodnost in mir. Rumena predstavlja božjo moč, čas in preteklost.

Barve povezujejo občutenja različnih kultur v smislu zavedanja, spomina Zemlje in vesolja. Popeljimo se torej v ta prečudoviti svet barv, kulture in čutenj.

Modra: harmonija, zadovoljstvo, umirjenost, pasivnost, neskončnost,...

Modra barva učinkuje pomirjujoče in sproščujoče. Z njeno pomočjo lahko najdemo notranji in zunanji mir, ublažimo stres in napetost. Modra sprošča živčno pogojeno zakrčitev, mišice in pomiri srce. Posreduje uravnovešeno energijo potrebno za zdravo delovanje organizma, da lagodno premaguje naporen vsakdan. V barvni terapiji se uporablja pri zdravljenju migrene, pri obolelem grlu, vročičnih boleznih in bolečinah hrbta. Kot meditativna barva se modra uporablja za ohladitev stresa, za regeneracijo in počitek.

Modro barvo ljudje povezujemo s širino sijočega poletnega neba, z nedoumljivo globino morja, z jezeri, rekami in potoki. V čarovništvu modro barvo uporabljajo pri ritualih, ki imajo za cilj modrost, harmonijo, mir ali notranjo luč in za okrepitev kakršnega koli vpliva. Modra barva je barva pripadnosti, pospešuje smeh in vedrost. Barva morja prepoznava resnico skozi jasnost.
To je tudi zdaleč najbolj priljubljena barva, tako med ženskami kot tudi med moški. Modra je tiha in pomirjujoča. Kot barva neba izraža daljavo in neskončnost. Kot barva morja simbolizira dušo, nezavedno in neznano, temo in ženski vidik. 

V alkimiji je modra barva povezana s planetom Zemlja, ampak tudi z Jupitrom, s safirjem, zvestobo in trajnostjo. Temno modra simbolizira mir, globino, noč in v nekaterih primerih tudi smrt. Modra pa je tudi melanholična barva, barva, ki lahko zbledi. Z njo povezujemo hlad, laž in v nekaterih kulturah vinjenost.

Pomen modre barve v kulturah in verah

Zelena: sposobnost uveljavljanja, svežina, vztrajnost, sprostitev,...

Zelena barva je barva sredine. V svoji popolni nevtralnosti med vsemi ekstremi deluje pomirjujoče, brez da bi uspavala. Zelena spodbuja lastnosti kot so pripravljenost pomagati, vzdržljivost, tolerantnost in zadovoljstvo. V medicinski barvni terapiji velja zelena barva kot barva, ki uravnoteži srčni ritem in ritem ledvic. Uporablja se tudi pri čiru na želodcu, alergijah, utrujenih očeh, kot tudi pri znakih predčasnega staranja. Zelena je nevtralna zdravilna barva, ki ne izzove nikakršnih telesnih težav ali protireakcij. Z zeleno si lahko naberemo novih moči, se prenovimo. Zelena odpočije utrujene oči, kajti pogled v zeleno ni nikoli naporen, ampak okrepi oči za vse ostale vtise.

Zeleno barvo povezujemo ljudje s pomladjo, plodnimi travniki, njivami in gozdovi. V čarovništvo zeleno barvo uporabljajo pri ritualih, ki imajo za cilj blagostanje, srečo, rodnost in uspeh. Poleg tega simbolizira zelena harmonijo, pomladitev in življenje.
Zelena barva je barva življenja in rastlin. Kot barva vsakoletnega obnavljanja in zmagoslavja pomladi nad mrzlo zimo, simbolizira zelena upanje in nesmrtnost. Na Kitajskem povezujejo zeleno (kot črno) z ženskim jinom, s pasivnim, sprejemajočim principom; rumena se pripisuje moškemu jangu, aktivnemu in ustvarjalnemu principu.

Na podlagi svoje naravnosti deluje zelena barva, v nasprotju s poživljajočo rdečo, pomirjevalno in harmonično. Iz tega razloga je bila včasih to najbolj priljubljena barva za dnevne sobe in salone.

Pozitivne zdravilne učinke zelene barve na telo in dušo je prepoznala že Hildegard von Bingen, vodilna zdravnica srednjega veka. Še danes se mnogo ljudi sprehodi skozi zeleni gozd, da se sprosti in prenovi. Tudi šolske table, mize za biljard so zelene, ker je zelena za oči prijetna barva in hkrati poudari kontrastni učinek z drugimi barvami. Tako se lažje osredotočimo na bistveno. V cestnem prometu označuje zelena barva, v nasprotju z rdečo, prosto pot.
Vendar zeleno povezujemo tudi z nezrelostjo, strupenostjo in demonskostjo.

Pomen zelene barve v kulturah in verah

Naslednjič sledi predstavitev oranžne in rdeče barve.

prevod: Valerija Hozjan
http://www.lichtkreis.at

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Barve_Pomen_Kultura_Vera_DuhovnostDomov
Powered By GeekLog