Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Banka-Hrane-Lakota-Maribor-Smeti
Banka hrane za lačne Mariborčane

torek, 22. april 2014 @ 22:32 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Dobrodelno. Namesto v smeti hrana ljudem.

"V Sloveniji smo leta 2011 pridelali 82 kilogramov odpadne hrane na prebivalca, kljub temu pa številni živijo v pomanjkanju," o vzrokih za takšen projekt pravijo na občini.

V mariborski socialni kuhinji vsak dan razdelijo več kot 600 toplih obrokov. Dobijo ga tudi brezdomci; v zavetišču je prostora za največ 25 ljudi brez strehe nad glavo.

Na drugi strani trgovski centri konec dneva ali tedna v smeti odvržejo ogromne količine hrane, ki je potrošniki niso kupili ali pa ji je pred kratkim potekel rok. Zato logična povezava: namesto v smeteh naj ta hrana konča na mizah lačnih ljudi; tako se bo zmanjšala tudi količina odpadne hrane."To je hrana, ki bi bila sicer biološki odpadek. Predstavniki Lions kluba Maribor Zarja jo prevzamejo od Mercatorja in jo prinesejo k nam, mi pa jo nato razdelimo naprej," pojasnjuje vršilka dolžnosti direktorja Centra za socialno delo Maribor Francka Premzel"Vključenih imamo 15 družin, nekaj hrane ostane v zavetišču za brezdomce, ostalo pa gre v krizni center za žrtve nasilja ter v varno hišo in materinski dom."

Pričakujejo angažma trgovcev

Zaenkrat v akciji sodeluje le ena slovenska trgovina, vendar pričakujejo, da se bodo čez čas vključili še drugi trgovci. Hrane iz lokalov zaenkrat ne sprejemajo. "Gre za hrano, ki je zapakirana; takšna, kot jo lahko kupimo v trgovini. Za hrano iz lokalov bi bilo verjetno treba vzpostaviti več higienskih minimumov, a verjamem, da bi se dalo tudi to nekako urediti," dodaja Premzlova.

Mariborska občina je sicer za projekt v letošnjem proračunu namenila 6.000 evrov, nosilec programa pa je center za socialno delo oziroma njegovo zavetišče za brezdomce.

Vir: www.zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Banka-Hrane-Lakota-Maribor-SmetiDomov
Powered By GeekLog